Следвайте ни

Неуловимият Цветан "изчисти" 130 фирми с борчове към НАП

Милиони потънаха в родната му къща в Йоаким Груево

viber icon

Пловдив и областта се превърнаха в данъчен рай за собствениците на закъсали дружества

Славата на джебчиите от пловдивското село Йоаким Груево отдавна стигна до Виена. Неслучайно през февруари главният прокурор Иван Гешев дойде на място, за да респектира местните апаши. В полезрението на държавното обвинение обаче не влезе случаят с Цветан Дочев, големия шампион в "чистенето" на фирми със задължения към НАП и различни други кредитори. 

Мъжът на средна възраст е един от най-ловките играчи в този бизнес, търсен от посредници по прехвърляне на дружествени дялове в цялата страна. Казусът с над 100 дружества, които той управлява и в момента, е сред най-заплетените. Макар и изключително популярен в бранша, той е неуловим за агентите на НАП и призовкарите на съда. Единственият му регистриран адрес е в село Йоаким Груево, на улица "19-та" номер 35. Това е и бащината къща на "бизнесмена", на чието портфолио може да завидят и най-богатите българи.

Към днешна дата Цветан Дочев е собственик на 75 активни фирми и още поне 40, които вече са дерегистрирани служебно. Цветан е много активен в последните месеци. Придобива дружества в София, Варна, Русе, Благоевград и половин дузина други градове. За данъчните и призовкарите обаче си остава фантом, макар да го знае цялото Йоаким Груево.

Изнесъл се е от родната си къща преди десетина години, но от време на време наминава в селото. Никъде няма следа за актуалния му адрес. Въпреки това сделките му минават без засечка в нотариалните кантори. 

Кметът на селото Наум Нихтянов разказа пред екип на "Марица", че полиция, съд, частни съдебни изпълнители и данъчни редовно търсят местния Остап Бендер. Всички обаче удрят на камък от години. 


Така изглежда родната къща в Йоаким Груево на Цветан, „собственик" на 75 фирми.

Съседите му от ул. "19-та" разказват, че Цветан от години никога не се е хващал на работа и няма законни доходи. "Дължи пари на всеки камък. Завлякъл е половината село - кой с 50, кой с 250 лева", спомня си комшията му Ангел Стойков. Според него Цветан никога няма да се върне за постоянно в селото. Преди време на улицата спрели два автомобила и изнесли покъщнината. Мъжете обяснили, че Цветан им дължи много пари. 

Усетили са го адвокатите, които въртят бизнеса със закъсали фирми, и са го вербували. Сигурно му дават жълти стотинки, за да преживява, разсъждават в Йоаким Груево.   

През февруари Иван Гешев лично дойде в селото, за да се разправя с апашите. До момента обаче битката срещу „чистачите" на закъсали фирми.

И са прави. Досието на Цветан е наистина впечатляващо. За 10 години на негово име са прехвърлени над 130 юридически лица, които общо дължат над 30 милион лева, което прави 55-годишният мъж абсолютен рекордьор в "почистването". Фирмите от портфолиото му са с най-разнообразна дейност - земеделски производители, строителство, търговия на едно и дребно. Едно от дружествата, придобито от Дочев, е било и консултант по различни европейски проекти. Последните сделки с негово участие са с фирми от София и Северна България, като прехвърлянията са се случили при столичен нотариус. Цветан и още няколко "чистачи" като него превърнаха Пловдив и областта в данъчен рай за собствениците на закъсали дружества.  

Според хората от Йоаким Груево съселянинът им е задържан десетки пъти и дори е лежал за кражби и различни измами. Източници на "Марица" потвърдиха, че Цветан е стар познайник на полицията в Стамболийски. Името на Дочев се появява за пръв път в криминалните хроники в края на 2018 година, но изненадващо - в ролята ​на жертва на престъпление. Тогава заради заем в размер на 150 лева от съмнителна фирма за бързи кредити в Перущица той е похитен от трима събирачи на дългове, които явно са го намерили по-лесно от данъчните и призовкарите на съда. 

Кметът: Искаме дерегистрация, но е трудно

Кметът на Йоками Груево Наум Нихтянов коментира за "Марица", че е запознат бегло с дейността на Цветан Дочев. Знае, че на името на съселянина му редовно пристигат призовки и уведомителни писма от НАП. Нихтянов е задействал процедура по дерегистрация на адреса, на който се води Дочев. "Самата процедура обаче е сложна, защото Цветан няма друг регистриран адрес, а според закона няма как лицето да няма постоянен адрес", обясни Нихтянов.

 

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

ОНЯ

ОНЯ

10.01.2021 | 06:23

Долната политическа зган си е направила закона да пази тях и техните спонсори(лакей).Този закон отдавна разрешава много свобода за престъпления на мними бизнесмени( ПОЛИТИЦИ).

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?