"Марица" разследва: Дом „Хармония“ неизряден, но законен

Съдът отсъди наемателят д-р Николай Вършилов да напусне сградата, но не може да го намери, за да му връчи решението

Агенцията за социално подпомагане издава лицензи за дейности, без да се интересува къде ще се извършват. От РЗИ проверяват условията и дават ОК, но не знаят на кого.   

Институциите в България от години действат на принципа "лявата ръка не знае какво прави дясната". Оказва се, че никой в държавата не може да осигури гарантираната според конституцията неприкосновеност на частната собственост, ако човек не влезе в саморазправа, отстоявайки правата си. Институциите обикновено действат "по буквата на закона", в който моралът се оказва излишен. Освен това никой не контролира реално и важни социални дейности като предоставянето на услуги по грижите за възрастни хора. Доказателство за двете твърдения е случаят с дом "Хармония", сагата около който продължава вече две години.       


Наскоро магистратите от Софийския районен съд решиха, че сградата, в която работи въпросният дом "Хармония", трябва да бъде опразнена от наемателя Николай Вършилов, а собственикът Валери Ангъчев да се разпорежда с нея както намери за добре. Причината е тривиална и безспорна - фирмата "Хармония 2016", чрез която д-р Вършилов е наел сградата и организира социалната услуга за възрастните, не си плаща наема, което оставя договора му с Ангъчев без правна тежест. Втори месец обаче магистратите не успяват да открият осъдения, за да му връчат решението. Така Вършилов отсрочва във времето момента, от който тече срокът за полагащата му се по закон възможност да обжалва. И на практика блокира решението на съда.


По друго дело собственикът Ангъчев е успял да блокира сметките на "Хармония 2016". И това обаче не пречи на Вършилов да продължи да работи необезпокояван в имота, който владее неправомерно. Докторът е регистрирал друго дружество - "Хармония 2018", на което неизрядната "Хармония 2016" е възложила работата. Новата фирма също е получила лиценз да упражнява дейността от Агенцията за социално подпомагане. Оказва се, че за да вземе такъв лиценз, кандидатът просто трябва да попълни формулярите. В АСП се интересуват само формално къде ще се извършва дейността и не изискват документ, с който да се доказва право за владеене на обекта, в който ще бъдат настанявани възрастните хора. За проверката на условията в съответния обект отговаря друга институция - Регионалната здравна инспекция. 


Проверка на "Марица" показа, че според РЗИ услугата в дома на Коматевско шосе се предоставя от фирма "Хармония 2016", докато в АСП знаят, че там работи "Хармония 2018". Двете институции заедно носят отговорност за това услугата да се предоставя в подходящи условия и според българското законодателство. Това обаче не им пречи да имат разнобой по основния въпрос - кой всъщност извършва тази дейност.  

"Хармония 2016" е регистрирана като доставчик на услугата на 17 март 2017 г. след обследване на РЗИ. Именно то дава основание на експертите от АСП да я впишат.  На 13 март 2019 г. обаче в регистъра на АСП за доставчици на социални услуги вече е записана и "Хармония 2018". Но тя пък не фигурира в РЗИ. „При нас всички документи са на името на "Хармония 2016". За "Хармония 2018" нямаме нищо", признава д-р Ваня Танчева-Манчева, директор на РЗИ-Пловдив. Според нея собственикът Вършилов не е длъжен да прави нова регистрация, след като веднъж е подал документи и обектът е бил проверен. В РЗИ явно не знаят или не се интересуват, че според българското законодателство две фирми, макар и с един и същ собственик, са различни юридически лица и няма начин помежду им автоматично да се прехвърлят вещни и други права, каквато е регистрацията за предоставяне на социални услуги.  


Другият абсурд е, че новата фирма на д-р Вършилов няма сключен договор със собственика на сградата и на практика използва помещенията неправомерно. Обяснението е, че тя работи като подизпълнител на "Хармония 2016", която има договор. Той пък, както стана ясно в началото, е обявен от магистратите в Софийския районен съд за невалиден. И за това обаче местният Остап Бендер в предлагането на социални услуги д-р Вършилов има решение. Просто сменя непрекъснато адресите на управление на новото дружество и си играе със съда на котка и мишка, отдалечавайки във времето момента, в който решението най-накрая ще му бъде връчено.  

Всеки ден протакане е печалба за Вършилов, който продължава да ползва чужд имот, без да плаща. Собственикът е сигурен, че в крайна сметка ще спечели делата и ще си върне стопанисването на имота. За пропуснатите ползи в годините обаче ще пие една студена вода, защото ще се окаже, че е осъдил фирма със 100 лева капитал, а собственикът <210> е беден като балдевски просяк и няма какво да му вземе.     

 

Как законът пази крадеца

Къде е заровено кучето в последния спор между д-р Вършилов и собственика на сградата Валери Ангъчев? Трудно е да се каже, защото кучето не е едно. Първо - спорът между тях е частноправен и прокуратурата и полицията не могат да направят нищо, докато съдът не се произнесе окончателно.  

Второ - оказва се, че за регистрирането на доставчик на социални услуги не се изисква документ за правовладение на имота, признават от АСП. За регистрация са нужни единствено заявление, в което се описва каква ще бъде предоставяната услуга, и декларация за информираност.  По думите на Агенцията, не били констатирани пропуски и нередности в попълването на документите. Оказва се, че заради дупка в законодателството или заради чиновническо недоглеждане на един и същ адрес две различни фирми предоставят една и съща услуга.  

„Марица“ попита здравното министерство как на база на лицензионен документ, който е получен за друга фирма, същият собственик с друго свое дружество поема дейността, без да се налага повторна проверка. В отговор те изпратиха извлечение от Търговския регистър, според което фирма „Хармония 2016“ ЕООД е действаща. „Според Закона за здравето и подзаконовите му нормативни актове РЗИ няма отношение към лицензионните режими на други институции, в това число и към Агенцията за социално подпомагане“, добавиха от здравното ведомство.

Така три отговорни ведомства родиха поредния БГ абсурд - дом "Хармония" е неизряден, но законен.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?