КПКОНПИ подхвана Спартак Николов. Препъна се в давностните срокове

От "Антикорупция" разследвали шефа на ВиК-Пловдив и бившия зам.-кмет Димитър Кацарски за конфликт на интереси при сделките с общински имоти. Те бяха описани подробно в поредицата на "Марица", която осветли действията на приятелския кръг около бившия кмет Иван Тотев. Агентите обаче ударили на камък заради изтекли давностни срокове на деянията. Сега наред е прокуратурата. 

 

Обект на разследване от КПКОНПИ, която от миналата седмица има нов шеф в лицето на бившия вече главен прокурор Сотир Цацаров, са поредицата от скандални сделки с общински имоти, от които са се възползвали тогавашният зам.-кмет Димитър Кацарски и близки на Спартак Николов.

В поредица от публикации "Марица" осветли схемата, според която имотите са продавани на занижени цени.

От две от тях се е възползвала фирма „Дякон Иларион Билд“ ЕООД - дружество, което се управлява от тъщата на Спартак Николов. От друга сделка пък "печеливш" се е оказал Димитър Кацарски, който по онова време е зам.-кмет точно с ресор "общинска собственост".  

Антикорупционната комисия се е сезирала по публикации в „Марица“, в които подробно разказахме как в периода от 2012 година до края на 2015 година кръг от свързани с бившия кмет Иван Тотев лица, сред които роднини на Спартак Николов и самият Димитър Кацарски, са пазарували евтино общински имоти по схемата „ликвидация на съсобственост“. Впоследствие там са вдигнати луксозни жилищни сгради, продавани на пазарни цени. 

Докато Спартак Николов е общински съветник, тъща му Мария Кичукова през „Дякон Иларион Билд“ е придобила общинска собственост от 484 кв. м на улица „Силистра“19 и още 409 кв. м на бул. „Марица“ 50.

КПКОНПИ е започнала разследването си на 26 март 2019 година, непосредствено след публикациите в „Марица“. След усърден, шестмесечен труд вече има и решение. Излязло е в края на септември. Там обаче се казва, че Антикорупционният орган няма как да образува производство за конфликт на интереси, защото от извършването на евентуално нарушение са изминали 3 години.

Антикорупционната комисия се позовава на чл. 73 от ЗПКОНПИ, който регламентира сроковете, в които следва да се образува административно производство за установяване на конфликт на интереси. Съгласно този член производството за установяване на конфликт на интереси се образува не по-късно от три години от извършване на нарушението, цитират закона служителите на КПКОНПИ. Сега е ред на прокуратурата да се сезира и да провери дали с въпросните сделки не е нанесена щета на общинския бюджет. 

Припомняме, че по същия начин и братът на депутата Атанас Ташков се сдоби с общински имот в парк Лаута чрез посредничеството на фирма "Пътинженеринг". Парцелът от близо 4 дка е продаден на цената на два апартамента (под 300 000 лв.). Сега там се издига билдинг на 8 етажа с 3 крила, а депутатският брат, чиято снаха Радослава Ташкова по онова време е зам.-председател на Общинския съвет, ще получи 8 апартамента, студио, магазин и няколко гаража като обезщетение за имота от строителя. Експерти на имотния пазар изчисляват, че Ташкови ще реализират около 700% печалба на гърба на Общината.    

СХЕМАТА НА СПАРТАК НИКОЛОВ

И в двата мандата на Иван Тотев Спартак Николов е член на Общинския съвет. Проверката на КОНПИ е установила, че като такъв той е гласувал „за“ на всички предложения, свързани с имота на ул. „Силистра“ 19 в район "Западен". Предисторията е следната: преди Общината да пристъпи към ликвидация на съсобственост, тя притежава 196.67/484 идеални части от имота.  Останалите две трети  са собственост  на Надежда Михайлова.  По закон при ликвидация на съсобственост администрацията не е длъжна да предлага дела си на търг, а може да го предложи директно на другия собственик. Процедурата за този терен се оказва толкова важна, че Общинският съвет се занимава с нея в три свои сесии.  

С първото решение  №65,  гласувано  на 28 февруари 2013 г., за общинския дял  е определена цена в размер на 38 100 лева без ДДС. Второто решение №468  се взима на 18 декември 2013 г. и според него  Надежда Михайлова трябва да заплати на Общината 39 300 лева за същата идеална част от имота. Двете последователни оценки с приблизително еднаква цена са направени от „Спеал 96“ ООД. 

И докато вървят процедурите, с имота се случва нещо изключително любопитно - фирма „Дякон Иларион Билд" ЕООД се свързва с Надежда Михайлова и купува идеална част от имота. Така дружеството, представлявано от тъщата на Спартак Николов, вече също е съсобственик и може да купи терена от Общината без търг. И в този момент, съвсем навреме, идва третото решение на Общинския съвет по случая. То е от 13 ноември 2014 г. Оценителят е сменен, а с това цената на имота е намалена значително. Общината продава своя дял  срещу  30 000 лева, въпреки че  за десет месеца нито  може да  настъпи  овехтяване на старата къща, нито рязко се е сринал пазарът на имоти. И този ход обаче си има обяснение, защото на новата, по-ниска цена купувач е фирма „Дякон Иларион Билд” ЕООД  с управител Мария Кичукова, а не първата правоимаща Надежда Михайлова.

Гласувал "за" сделката на тъщата  

Спартак Николов гласува "за" още на 28.02 2013 г., когато на сесия е предложено да се прекрати съсобствеността между Общината и Надежда Михайлова чрез продажба на частта на Община Пловдив. „За“ гласува и следващия месец, когато се обсъжда изменението на годишната програма за управление и разпореждане с общинско имущество за 2013-а. Това е видно от многостраничния документ на КПКОНПИ.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Гешев

Гешев

05.09.2020 | 03:25

Къде си Гешев???

Отговори
0 0

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?