Следвайте ни

Кацарски се отърва на косъм по схемата със закъснялата проверка

viber icon

Още един герой от разследванията на „Марица“ ​- бившият заместник-кмет Димитър Кацарски, приближен доскоро на екскмета Иван Тотев, влезе в полезрението на КПКОНПИ.

Той е разследван от агентите на Антикорупция заради покупката на терен от 3,159 декара в индустриална зона "Тракия". Земята бе част от общински имот, а предложението до Общинския съвет за продажбата е лично на Кацарски.

Първоначално теренът е продаден на друга фирма, която по-късно „връща жеста“ на вицето. Имотът е изтъргуван на изключително изгодна за купувача цена - 19 евро за квадрат, въпреки че се намира в близост до околовръстното шосе за  Асеновград, в район, който се развива бързо като индустриална зона, и цените на имотите там непрекъснато поскъпват. 

Фактологията, която „Марица“ разказа в публикация от 21 февруари т.г., е следната:

През февруари месец 2016 година Димитър Кацарски предлага на Общинския съвет да бъдат пуснати на търг с явно наддаване 20,317 дка на ул. „Нестор Абаджиев“ 59 А.

Целият имот е общинска собственост. Заинтересувана от евентуална сделка обаче е само една фирма и тя взима терена "Енко пластик" ЕООД, която брои 723 000 лева при данъчна оценка 533 784 лева.  

През месец март 2017 г. новият собственик взима решение да раздели имота на три части и за единия парцел от  3,159 дка веднага се намира купувач - едноличната фирма на Кацарски "Калдис" ЕООД, която се занимава с шивашка дейност. Сделката е  за 120 000 лева".

Всичко това бе описано в детайли от "Марица". Тогава вицето на Тотев обясни пред медията ни, че дори има строително разрешение за шивашка фабрика за терена на "Нестор Абаджиев", и с гордост разказа, че "Калдис" е създадена отдавна, производството винаги е било успешно, има пазар за трикотажни изделия, което гарантира сигурни доходи.

КПКОНПИ е започнала производството срещу Димитър Кацарски  по реда на чл. 71, ал. 1 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество по сигнал от 26.03.2019 г. и медийни публикации, описват от Комисията.

След 6 месеца ровене в документите от Антикорупция излизат с решение на 18.09.2019 г., което гласи, че има процесуална пречка за разглеждане на постъпилия сигнал - изтекъл е 3-годишният давностен срок от извършване на евентуалното нарушение. На това основание производството за конфликт на интереси се прекратява.

В интерес на истината срокът е изтекъл "на косъм", защото според КПКОНПИ упражняването на последното по време правомощие в спорния казус - предложението до Общинския съвет за продажба на общинския терен, е от 04.02.2016 година. 

Кариера с лош край

Димитър Кацарски бе почти два мандата зам.-кмет на Иван Тотев с ресор Строителство и общинска собственост. На 1 юли тази година обаче Кацарски изненадващо бе освободен от Общината.

Официалната версия - "новите предизвикателства в работата на администрацията", а неофициалната - че лично премиерът Бойко Борисов е настоявал за рокадата след сигнал до него от известен пловдивски бизнесмен. 

Тандемът Димитър Кацарски и Иван Тотев бяха подсъдими и заради строителството на зоопарка. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?