Следвайте ни

И таз добра! Стана ясно кога режат лентата на Площада

Само възложителят, изпълнителят и шепа експерти знаят как ще изглежда мястото след края на златния ремонт

viber icon

Ремонтът на пл. „Централен” трябваше да бъде завършен през април, за да може по него да се разхождат гостите на Пловдив в разгара на Европейската столица на културата. Това обаче няма как да се случи, защото до финала има още много работа. Въпреки офанзивата на фирмата изпълнител,  продължила през цялата  зима,  настилката е на пръст и чакъл, а и част от старите плочки  не са премахнати. Така рязането на лентата се отлага за есента, а площадът ще посрещне пловдивчани в целия си блясък в навечерието на местните избори. 

Месеци наред, лавирайки между багерите, хората се питат кога ще бъде завършен ремонтът и къде всъщност отиват  близо 18 милиона лева, които се плащат от техните данъци за облагородяването на  емблематичното място в суперцентъра на града. 


Договорът  за  пл. „Централен” е сключен между Община Пловдив и фирма „Драгиев и Ко” ООД на 3 юли 2018 г. В него е записано, че общият срок за изпълнение на обществената поръчка е 295 дни.

Това означава, че  на строителите са дадени кръгло десет месеца, тоест до началото на април, за да завършат петте задачи, вменени като задължение с договора. Това са реконструкцията  на пл. „Централен”, възложена  на инженеринг (проектиране и строителство), реставрацията и експонирането на археологическия комплекс Римски форум-Запад (отново на инженеринг), проектирането  на подлез „Тримонциум” , реставрацията и експонирането на Форум-Север и основен ремонт на подлеза на ул. „Гладстон” - единственият подобект, за който имаше предварително изготвен проект.   


До този момент е завършен само подлезът, над който обаче строителите продължават да работят. По договор срокът за изпълнението на транспортното съоръжение е 159 дни. Считано от 3 юли, това означава, че строително-монтажните работи изцяло би трябвало  да бъдат завършени през ноември - началото на декември  миналата година. Но подлезът беше отворен за движение  едва в началото на април с обяснение,  че при изпълнението се наложили допълнителни  строително-монтажни работи (СМР).


Нарушени ли са сроковете за площада? Оказва се, че не. В договора се посочва, че за  проектирането му  са определени 80 дни, за изпълнението на СМР  - 215. Изрично обаче се споменава, че срокът  „спира да тече при внасяне на проекта за съгласуване в съответните инстанции”.  Има и друга опция  за отсрочка -  според договора "срокът за изпълнението на  СМР започва да тече  с откриване на строителна площадка".

Строителната площадка е открита официално на 15 февруари т.г.,

гласи информационната табела. Ако от тази дата се броят 295 дни, площадът може да бъде завършен чак през ноември. 

Днес едва ли има някое отговорно длъжностно лице в Община Пловдив, което е наясно кога е пусковият срок  на площада.  Неведнъж сме пробвали  да питаме и в началото на  тази година кметът публично увери,  че обектът "ще бъде завършен до два месеца”. Ако беше вярно, щяхме вече да се разхождаме по новите плочки и да се радваме на водните атракции. Но по усилената работа, която виждаме всеки ден на площада, напълно е възможно лентата да се отреже предсрочно.   

Въпросът е защо се стига до ситуацията, при която емблематичният за Пловдив обект трябва да се превърне едва ли не в спасителни работи по време на стихийно бедствие?

Причината е, че порокът в тази обществена поръчка е заложен още при обявяването

от градската администрация.  Първоначалният срок от 295 дни е удължен, защото инженерингът  го позволява. Неслучайно  специалисти в проектирането и строителството коментираха, че тази форма  не е подходяща за такъв знаков и сложен обект като централния площад. Според тях  за подобни обекти  се постига много по-успешен резултат, ако най-напред се изготвя  инвестиционен проект и количествено-стойностна сметка, а след това се избира изпълнител. Този начин на работа би могъл да даде  възможност за широко обсъждане на бъдещата визия, точни финансови сметки, повече публичност и  срокове без вратички за отлагане.  Но и до днес  Община Пловдив  не е представила  пред обществеността  окончателно съгласуван работен проект. 

Как ще изглежда новият площад след ремонта, все още не е ясно за никого, освен за изпълнителя, авторите на проекта и експертите в Общината и НИНКН. Според специалистите обаче е невъзможно двата археологически обекта на Римския форум - Запад и Север - да бъдат реставрирани и експонирани съответно за 162 000 и 182 000 лева. Реконструкцията на Римския стадион струва над един милион лева, а в случая с археологията край площада става дума за много повече работа, и то 7 години по-късно, когато разходите на труд и техника значително са поскъпнали. 

Факт е, че Община Пловдив не е  успяла  да проведе успешно процедурите за площада, след като се наложи  да се доплащат пари. Администрацията имаше възможност да прекрати търга, при положение че реално имаше само един участник с цена, почти равна на максималната, и да насрочи нов при по-добре прецизирани условия. Но не го направи, бързайки да усвои държавната субсидия, предоставена за Европейска столица на култура. 

В противен случай трябваше да върне 20-те милиона лева обратно в републиканския бюджет.  

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Да

23.04.2019 | 12:59

Друго си е да направиш общински клозет и да го откриеш с мажоретки !

Отговори
3 0

г-жа Бандерова

23.04.2019 | 12:14

Пусковият срок е година след Нотр Дам дьо Пари!

Отговори
4 3

Аман...

23.04.2019 | 12:04

От такъв възложител и такъв изпълнител, какво друго чакате???

Отговори
2 3

Пловдив

23.04.2019 | 08:54

Даже мога да се фана на бас ... няма да толковаа ще е 3 пъти по толкова ... не може работниците разкопаят и изведнъж префърлят друг обект пак по краи центара колкото за селфита да снимат пловдивските новини че работят !!! един въпрос : Защо не правиш проектите на половина така става ясно поне и думите да стават верни. ИМА ЕДНА ПОГОВОРКА ЩОМ СИ СЕ ФАНАЛ НА ХОРОТО И СИ КАЗАЛ ТОЛКОВА ТРЯБВА ДА е трябва ГО ИЗИГРАЕШ хорото АКО ТРЯБВА ДРУГИ ФИРМИ ВИКАЙ И доброволно хора ! Така по културно някак звучи .

Отговори
4 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?