Готвят гурме за бедни с 13 милиона, кой спечели поръчката

Възложител на поръчката е зам.-кметът Георги Титюков. Сред фаворитите е дружество, свързано с активиста на "Кауза Пловдив" в Община "Родопи" Димитър Митев 

Бизнесът с обществените поръчки при доставката на храни е като тотото - участниците играят с малки суми. За разлика от изкушените от тотализатора обаче, участниците в търговете винаги печелят. През годините 3 фирми са абонирани за 75% от договорите с Община Пловдив. Нито една от тях обаче не участва в голямата поръчка, по която с европейски пари 2700 пловдивчани ще получават топъл обяд в продължение на 48 месеца. Поръчката е на стойност 13 млн. лв. с ДДС и е разделена на две обособени позиции. 

За първата, включваща районите „Централен“, „Северен“ и „Източен“, има трима кандидати - "Лалев Комерс 08" ЕООД, "Д И М Инвестмънт" ООД и Сдружение Национална ​асоциация ​защита на ​пациента. За втората позиция, в която са районите „Западен“, „Южен“ и „Тракия“, кандидат е само "Таксидо Ентъртеймънт" ЕООД. Тези фирми също не са непознати. До момента "Лалев Комерс" ЕООД е изпълнявало над 20 договора с обща сума малко над 800 000 лева. "Таксидо Ентъртеймънт" пък е спечелило 5 поръчки за 197 000 лева. 

Най-интересната фирма сред кандидатите е "Д И М Инвестмънт". От 2014 година насам тя е получила поръчки за близо 1,5 мил. лева, всички дошли от ресора на зам.-кмета на Пловдив Георги Титюков, лидер на "Кауза Пловдив". Фирмата е свързана пряко с водача на листата за общински съветници за Община "Родопи" на „Кауза Пловдив” на последните местни избори - Димитър Митев. До 2017-а Митев сам е собственик на капитала, а след това на негово място в дружеството влиза съпругата му Миглена.

Според информация на "Марица" именно 

"Д И М Инвестмънт" е сочена в бранша като "предпочитан изпълнител",

като крайният резултат ще стане ясен до края на месеца.

Храната е едно от най-сериозните пера в делегираното държавно финансиране на социални дейности. Поръчките обхващат различни общински звена, забавачки, ясли, детски и социални кухни. В този сегмент от обществените поръчки рядко се срещат големи обеми на единичните търгове, но с предвидената възможност в закона те често биват удължавани с преподписване на договорите с вече избрани изпълнители. 

Само през миналата 2020 година в Пловдив са организирани общо над 100 търга, а общата им стойност  подминава внушителните 10 млн. лева. Н​е повече от около 6 о​баче са фирмите, които често се повтарят в различните обществени поръчки, а повечето от тях са в бизнеса от години.

Заради фрагментираната структура на поръчките „Марица“ направи извадка от 15 отделни обществени поръчки на случаен принцип, с възложители различни общински структури ​- от Община Пловдив, през районните кметства, до отделните детски градини. 13 от договорите по тях се оказват за три фирми - „С Плюс Н“ ООД (5 договора), „Мира Фуудс“ ЕООД и „Фантастика 2002“ ЕООД - с по 4. Общата стойност на проучените 15 сделки е 890 000 лева с ДДС, като трите абонирани фирми са взели общо 715 000 лева от тях. 

Собственик на „Мира Фуудс“ е Станислав Николов. Фирмата е регистрирана със 100 лева уставен капитал и има 11 служители през 2020 година. Зад „Фантастика 2002“ пък стои Светослав Цанков, брат на председателя на Общинския съвет в Община "Родопи" Георги Цанков. В „С плюс Н“ пък съдружници са адашите Чавдар Златев и Чавдар Биков.

Поглед назад във времето показва, че трите дружества имат сериозна история като доставчици на хранителни продукти в Пловдив, която трупат няколко петилетки. По над 4 млн. лева са получили от „С Плюс Н“ ООД и „Фантастика 2002“ ЕООД, а „Мира Фуудс“ ЕООД има доставки за внушителните близо 11 млн. лева. Нещо повече - огромната част от оборотите и на трите фирми идват именно от обществени поръчки.

Рекордьорът по усвояване на обществени поръчки за храна е „Мира Фуудс“

Компанията практически съществува благодарение на парите, които получава ежегодно като доставчик на хранителни продукти по обществени поръчки в цялата страна.  В периода 2016-2018 г. от „Мира Фуудс“ са подписали над 70 договора за доставки на хранителни продукти, които са на обща стойност 7,3 млн. лева. За същия тригодишен период, според публикуваните в Търговски регистър ГФО, оборотът на компанията е общо 8,3 млн. лева. Впечатление прави 2017 година, когато от общ оборот от близо 3,9 млн. лева фирмата е получила 17 договора за обществени поръчки за 3,9 млн. лева.

При другите две „абонирани" фирми - „С Плюс Н“ ООД и „Фантастика 2002“ ЕООД, ситуацията е подобна, като и при двете близо половината приходи идват именно от доставки към общински и държавни институции и предприятия.

За разлика от строителството и специализираните услуги, обществените поръчки по доставки на храни и хранителни продукти се предполага, че трябва да са силно конкурентни, защото условията по ЗОП са такива, че почти всеки производител или търговец в сегмента може да участва. Преди години именно с цел демонополизация при избора на изпълнителите в закона беше предвидена възможност директорите на детските заведения сами да организират търговете. Търсеният ефект обаче остана единствено пожелателен.

Реална конкуренция обаче няма. От началото на 2021 година са обявени десет обществени поръчки за доставки на хранителни продукти, като оферти са подали неизменно трите "дежурни" фирми. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
10 коментара
ЛАКОМ ПЕНСИОНЕР

ЛАКОМ ПЕНСИОНЕР

10.07.2021 | 15:44

Защо не проверите качеството на храната, за да се уверите че не става и за уличните псета и котки?! А уж е за болни хора, които с мизерните си пенсии плащат по 3 лева за порция ?! СРАМОТА....СТРАХОТНА СОЦИАЛНА ДЕЙНОСТ!

Отговори
0 0
Иванчо

Иванчо

08.03.2021 | 23:23

Зико,Зико, прост човек си. Махна Анести Тимчев,които толкова добре се справяше,да сложиш Титюка да си развява коня. Таксидо също е близка до Титюков фирма. Не сте си направили разследването както трябва иначе щяхте да знаете че 5 милиона лапа партиина активизка на Титюка. И не само това му лапа. Митев е само за да ви замаже очите.

Отговори
2 0
гено

гено

08.03.2021 | 20:08

участва ли Тютюков далаверата е сигурна ами каде са Прокурорите

Отговори
5 0
Джк

Джк

08.03.2021 | 19:50

Крадци

Отговори
2 0
Ангелина Трайкова

Ангелина Трайкова

08.03.2021 | 16:29

"Забравили" сте да проверите т.нар. Диетично хранене... и там има интересни неща...

Отговори
2 0
Черньо Русев

Черньо Русев

08.03.2021 | 16:14

Напъна се Пиян Руси и пръцна

Отговори
1 2
Разпасана Команда

Разпасана Команда

08.03.2021 | 14:06

Вече имам чувството, че в тази община всеки си върти някаква схема-от портиера, до кмета.

Отговори
11 1
Данчо

Данчо

08.03.2021 | 14:04

Точно Анести през 2020 г направи поръчки за двойно по високи цени на храните в социалните домове

Отговори
6 1
Тимчев

Тимчев

08.03.2021 | 12:54

Май затова не беше удобен за тоя ресор.

Отговори
6 0
ЕВО

ЕВО

08.03.2021 | 11:16

Че Тютюка нали за нещо трябва да ги изтъргува тия гласове в ОС

Отговори
14 0

Анкета

Кой е най-големият проблем на Пловдив, за който искате отговор от кандидатите за кмет?