Следвайте ни

Щъркели сепарират боклука на депото в Шишманци

viber icon

Според жителите на съседните села одобрената технология за обработка на отпадъците не се спазва и затова съоръженията са изчерпали капацитета си 3 пъти по-бързо от предвиденото.

 

Планина от боклуци се издига на километър и половина от първите къщи на Шишманци зад Завода за преработка на битови отпадъци, видя репортер на "Марица".

Булдозер разстила купищата, в които се виждат найлон, гуми, стиропор и други отпадъци. Те се изсипват от камионите на завода, които като на конвейер пристигат през 2-3 минути. Депото е почерняло от щъркели, чайки и гларуси. Като чистачи птиците ровят в купищата смет за храна. 

Според одобрената технологична схема на работа в Екологичния завод, изграден с над 50 милиона, осигурени от държавата и Община Пловдив, на депото трябва да пристига само механични отпадъци, най-вече от строителни материали, след сепарация на боклука. Така котлованите трябваше да имат близо 30 години живот. 

Капацитетът обаче е изпълнен за по-малко от 10, а частният оператор на завода настоява, че собственикът - Община Пловдив, трябва да инвестира нови милиони за изграждането на нови клетки. В завода се събира смет от още 6 общини.

Запознати с проекта твърдят, че предвидените в инвестиционния план съоръжения за преработка на място на хартия, найлон и метал не са изградени. Формално се извършвала още сепарацията и компостирането на органичните отпадъци. Именно това е причината за бързото изчерпване на капацитета на котлованите.  

Не мога да коментирам, отговарям само за юридическите въпроси, коментира пред "Марица" Георги Колев, адвокат на консорциума, който стопанисва екозавода по договор с Община Пловдив. Той насочи репортера ни към директора Стоян Гидиков.

Пред "Марица" Гидиков не се ангажира с коментар на заснетото, но обясни, че приблизително 30 процента от постъпващия отпадък в завода - 10 хил. тона на месец, се депонира,  тъй като не може да бъде оползотворен. Клетка №1 е запълнена и запръстена, но не е рекултивирана, депонира се в момента в клетка №2.

Гидиков отрече твърденията на жителите на селата, че не се спазва технологията на преработка на отпадъците и това води до бързото запълване на клетките.  

"Няма предсрочно запълване на клетката и не знам кой го твърди. Това са несериозни работи. Който го твърди, трябва да има нужните документации за това. Ежемесечно в РИОСВ и Община Пловдив се подават справки какво е количеството на приетия и обработен, депониран и сепариран отпадък, както и количеството на добит компост, откакто съществува заводът, съгласно комплексното разрешително, по което работим", категоричен е Стоян Гидиков. 

С планината от смет свикнахме, но с миризмата не можем Няма зиме, няма лете, мирише на мърша, разказват жители на Шишманци. Обясняват, че за протести срещу завода непрекъснато се говори, но вече никой не вярва, че от тях има полза.

Твърдят, че почти всяка вечер след 22 ч. се усеща неприятна миризма на изгоряло, и допускат, че ​боклуците може да се горят, за да се намали техният обем в депото. Някои обясняват, че т. нар. сепариране, което трябва да се прави в завода, е само проформа.

"Категоричен съм, че миризма от сметището от горене на отпадъци след пожара през август м.г. няма. В ромската махала често горят различни неща и понеже е в края на селото и същата посока, много от жителите смятат, че всичко идва от сметището. Наистина, когато вятърът е източен, се усеща друга неприятна миризма.

Постъпвали са сигнали, че мирише от завода, и от тел. 112", коментира кметът на Шишманци Александър  Атанасов. И допълва, че нито е срещу жителите, нито срещу завода. Смята, че е нужно балансирано решение за двете страни. 

"Това не е магазин да го затвориш, ако го сториш, ще пострада целият регион, тъй като сметта все някъде трябва да се преработва", смята Атанасов. И допълва, че според него трябва нова технология за завода, а за това са нужни много средства, и да се научим да сепарираме боклука още от вкъщи. 

 

Шефът на екозавода Стоян Гидиков: Няма предсрочно запълване на клетката

 

- Г-н Гидиков, спазва ли се одобрената технология при преработката на боклука в завода?

- Да. Няма причина да се коментира, че не се спазва технологията. 

- Доколкото сме запознати, би трябвало да се отделят металът, стъклото и хартията? Какви количества метал, найлон и хартия се събират на месец и къде ги предавате?

- Не мога да ви отговоря така по телефона, на момента. Само да ви кажа, че тази информация се предоставя ежемесечно на РИОСВ - Пловдив в специален формуляр. Тази информация даже не е необходимо аз да ви я давам, тя постъпва служебно в инспекцията.  

- Хора от селата наоколо твърдят, че нищо не се сепарира в завода и това е причината толкова бързо да се пълни клетката?

- Колко точно бързо да се пълни? Има комплексно разрешително, в което е упоменато всяка една от клетките за колко време трябва да се напълни.  

- Има ли наистина предсрочно запълване на клетките?

- Предсрочно запълване на клетката! Мисля, че такова нещо няма и не знам кой го твърди. Това са несериозни работи.

- Произвежда ли се компост, както бе заложено при откриването на завода? Какви количества са добити и реализирани до момента?

- Да, разбира се, че се произвежда. Предприятието основно го използва за собствени цели за запръстяване и рекултивация. Материалът, добит от този тип инсталации, се нарича стабилизирана органична фракция. Той може да се използва за запръстяване и рекултивация на нарушени терени и сметища. От няколко години наредбата разрешава той да се използва за запръстяване частично, до определени количества. Ще го използваме в рекултивацията на клетка 1, да речем, и за в бъдеще за клетка 2, и т.н

- В момента коя клетка се запълва?

- Номер 2. 

- А ще има ли трета?

- Би трябвало да има клетка 3 и клетка 4. Така е предвидено в проекта, който е одобрен преди доста години. 

- Има твърдения от жителите на селата, че периодично се палят отпадъци, за да се намали техният обем в депото? Вярно ли е, че се изгарят?

- Нямаме причина да правим такова нещо. Тези твърдения не мога да ги квалифицирам даже. Нямам представа коя е клетката, която се снимали. Може да е и клетка номер 1, която е запълнена, но не е рекултивирана. Клетка №1 е запръстена. Ако не беше, щеше да има, може би, доста сериозни количества отпадъци наоколо. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?