Следвайте ни

Задължения за милиони сменят собствениците си под носа на НАП

viber icon

Порочната практика с прехвърлянето на закъсали фирми, с която бюджетът се ощетява със стотици милиони всяка година, се вихри у нас второ десетилетие. Схемата отново е на дневен ред около кризата с коронавируса, която изправи пред стената много предприемачи. Измамниците бързо напипаха пулса на времето и активираха офертите за "чистене" на закъсали фирми. 

Как работи схемата.

В "чистенето на задължения" обикновено има три страни - продавач, купувач и посредник. Ключова е ролята на посредниците - те осигуряват новите собственици, които срещу някоя омачкана банкнота са готови да си сложат името и да придобият закъсалото дружество. Мозъците на схемата използват пробойна в законодателството, която позволява собствеността във фирма с огромни  задължения към НАП за ДДС и корпоративен данък, банки, кредитори и други контрагенти да бъде прехвърлена при наличие на заинтересован купувач. А такъв винаги се намира в някоя ромска махала, изоставена селска къща или олющена комуналка от соца. Посредниците действат с поне трима "чистачи" и ги въртят, за да не дразнят съответния нотариус. Често пъти продавачите виждат новия собственик една при подписването на сделката. Профилът на повечето "чистачи" е сходен. Лицата са социално слаби или нямат никакви легални доходи и не е рядкост постоянният им адрес да не е актуален. Често те са от ромски произход, защото кредиторите нямат право да спират социални помощи или детски надбавки за погасяване на фирмени задължения.

Кучето е заровено в Търговския закон.

Процедурата по обявяване в несъстоятелност на едно юридическо лице у нас е тромава и сложна. Фалиралата фирма на практика остава „на изкуствено дишане“ месеци наред, докато всички кредитори, контрагенти, доставчици или клиенти успеят да получат своите пари или респективно продукти. Назначават се синдици, а НАП и отговорните институции следят много по-отблизо дружествата.

По данни на Euler Hermes през 2019 година фирмите у нас са се разплащали помежду си средно за 63 дни. С други думи това ще рече, че бизнесът в страната е имал нужда от 2 месеца, за да изплати дължимото към контрагентите си. Според статистиката над 70% от всички юридически лица у нас имат поне един дългосрочен кредит, а близо 65% от фирмите разсрочват плащанията към бюджета.

За редица закъсали предприемачи вариантът да прехвърлят или продадат своите фирми се оказва много по-лесен и безболезнен от цялата процедура по обявяване в несъстоятелност и заличаване на дружеството. Срещу сума от 100 до няколко хиляди лева практически всеки може да се отърве от фалирала фирма.

Измамниците, които съдействат за ощетяването на държавата с милиони, са станали все по-изобретателни и вече използват активно интернет и социалните мрежи, което прави контакта с тях по-лесен от всякога. В обявите дейността им се представя или като юридическа помощ, или директно като счетоводна кантора. Задължително още в началото се споменава, че една от дейностите е прехвърляне на фирми със задължения.

В последните няколко години Министерството на финансите и НАП опитват да сложат край на порочна практика или поне да я ограничат. През 2017 година след серия от сделки, в които предприятия, дължащи милиони на своите работници, се озоваха в ръцете на малоимотни или социално слаби нови босове, беше въведено изискване дружеството, което се прехвърля, да не дължи пари към бюджета.

Другата сериозна промяна касае проследимостта на задълженията. Така старите собственици и управители вече могат да носят отговорност до 6 месеца след прехвърлянето на дружеството, ако се докаже, че задълженията са настъпили умишлено по тяхно време. Подобна практика обаче остава неефективна, защото процедурните срокове по ДОПК, в които едно задължение може да бъде установено и актовете за него да бъдат връчени на новия собственик, често отнема много повече време.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Хаха

Хаха

15.02.2021 | 15:14

Всичките закони, са пунта мара.

Отговори
0 0
Яни

Яни

22.06.2020 | 09:01

Ами 240 депутата да направят срока по дълъг, елементарно Уотсън!

Отговори
6 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?