4232

Да, истина е! Пуделът носи много пари на измамниците

Сладурът с пачките може да струва и петцифрена сума и не би се излагал с такива снимки, защото е умен

Сладко кученце с пачки евро се превърна в тотален хит в социалните мрежи. Снимки от телефона на хасковлията Стефан Димитров, обвинен като участник в организирана група за контрабанда, начело с шефката на митниците Петя Банкова, изтекоха удобно в определени медии, използвани като пощенски кутии от когото трябва.  

После се появиха снимки и на уж същия пудел до Бойко Рашков, депутат от ПП-ДБ и бивш МВР шеф, както и до Живко Коцев, разжалвания главен секретар на Вътрешното министерство. Засега от цялата афера е сигурно само, че Стефан Димитров наистина има куче от тази порода. Неговият адвокат Иво Найденов дори се пошегува в съда, че трябва да се направи експертиза на пудела. А във Фейсбук призовават прокуратурата веднага да го разпита за корупцията, на която е станал свидетел. 

Пуделът по време на купон с участието на Коцев и Димитров

Естествено, и най-великият кинолог на света не може да каже дали на всички компроматни фотоси е едно и също куче. Опитни хора в развъждането на кучета дават пример с еднояйчни близнаци - все едно да ги различи чужд човек.

Сладурът с пачките е минипудел с модерния цвят априкот. Казано по нашенски - кайсиев (на английски - apricot). Такива се продават под път и над път, защото са изключително популярни в България от 4-5 години. И няма как да бъдат различени, особено по снимки. Всъщност това е може би най-търсеният вид пудел заедно с червения той пудел (toy ​- играчка). Иначе страхотната порода предлага четири вида - той, мини, среден и кралски, като единствената разлика е в сантиметрите височина. Иначе всичките пудели имат абсолютно един и същи характер. 

Живко Коцев с пудела в добрите времена на главен секретар на МВР


Няма класация за интелигентни кучета, в която пуделът да не е в първата тройка,

редом до бордър колито и немската овчарка. Чаровникът е много игрив и забавен, неслучайно използван години наред в цирка. Козината му не пада, разбира се перфектно с деца, лае по неканени гости и не е чудно, че от времето на френските крале е любимо куче за дома.

Модата по пуделите през последните години в България носи пачки в буквалния смисъл на хора, които се занимават с тяхното развъждане. Уви, повечето са тотални измамници. Ако проверите в който и да е сайт за обяви, ще ви излязат веднага десетки оферти за пудели - най-вече той и мини. Цените обичайно се движат между 1500 и 3500 лева. Ако видите под 1000 - бягайте веднага, измама е. 

От „Пудел клуб България“ поддържат сайт, където може да се запознаете подробно с методите как да различите чист пудел и да се предпазите от мошеници. Някои от последните дори са изброени поименно, като сред „отличниците“ е ферма от Хасково, града на уличените в контрабанда Марин и Стефан Димитрови.  

Бойко Рашков също беше забъркан в аферата с пудела

Няма лошо, ако пуделът ви не е чистокръвен, въпросът е да се харесате

Но същата работа ще ви свърши и малко кученце от  приюта, което ще се радва да намери грижовен стопанин. Спецовете по родословие държат на чистия ген по две причини - първо, да не ви взимат парите напразно мошениците. И второ, да ви предпазят от покупка на кутре с генетично заболяване. Много често срещано е развиване на слепота, но това става едва след втората година на пудела и няма как да бъде хванато от неопитен купувач. Изследванията се правят в чужбина и не са чак толкова скъпи. Но повечето измамници в нета дават фалшиви удостоверения за родословие. Друг техен трик е да държат малките кученца недохранени, за да лъжат, че ви дават той пудел. Естествено, няма да ви вдигнат телефона след година, когато сладурът е надвишил стандарта от сантиметри. Таза наречените "ферми" често поддържат лоши условия и е пълно с болести. Не са редки и трагедии с пудели, които умират на петия ден след продажбата. Представете си как би се чувствало вашето дете, тъй като обикновено то е причината да си купите мъника.

Затова при покупка на чист пудел четете, четете и пак четете

В нета е пълно с информация. На сайта на "Пудел клуб България" има и телефони. За хората там развъждането на кучета не е бизнес, правят го в свободното си време, но няма да ви откажат помощ. Пудели, които участват по изложби, може да струват по 8-10 хиляди евро. Така че, ако сте маниак за чисто родословие и имате пари, трябва да приготвите пачки. Като тези на снимката. Е, Димитров-син явно ги има и нищо чудно да е извадил петцифрена сума за кайсиевия сладур. Казват, че по интелект и чувствителност пуделът е почти човек. И ако зависеше от този на снимката, нямаше да се щрака с пачките. Тези кучета не са толкова тъпи! 

 

Пламен Бачовски, председател на "Пудел клуб България": Не купувайте никога от зоомагазин

- Г-н Бачовски, пуделът стана тотален хит благодарение на онзи сладур с пачките, който се появи с арестувани за контрабанда и с главния секретар на МВР, а после уж седи до Бойко Рашков. За един и същи мини ли става въпрос?

- Да ви призная, не следя много историята, само ми се появиха  мемета в социалните мрежи. По снимки трудно може да кажеш дали това е чист минипудел, дали е един и същ. Направо невъзможно. Моят пудел има дъщеря и когато я заведох на изложба, мнозина от приятелите се заблудиха, че всъщност това е таткото. Само стопанинът би разпознал едно куче. Все едно чужд човек да разпознае еднояйчни близнаци. Същото е.

 


- Да, и аз ги гледам по зоомагазините, тотален хит са тези мини с цвят априкот.

- Първо, никога, ама никога не купувайте пудел от магазини. Винаги съм казвал, тези кученца, затворени в клетки, остават с увредена психика за цял живот. В България има няколко истински развъдника, останалите се представят уж за ферми, но са чисти мошеници. Четете внимателно, ако купувате. Не сме много хората, които се занимаваме с развъждане на чисти пудели. Знаем се. Обикновено на година всеки от нас има по 1-2 кутрета за продажба. Говоря за наистина чисти пудели, с проследимо родословие от много години, които участват по изложби. 

 

- Каква сума трябва да приготвим, за да не останем излъгани?

- О, това всеки продавач решава индивидуално. Ще дам пример с кученце, което беше купено за 8000 евро от наш член. Но наистина става въпрос за пудел, чиито родители са призьори от изложби. Тези цени, които масово се предлагат по нета, са несериозни. Разбира се, няма лошо да си вземете и куче с недотам чист ген. Въпросът е да се харесате. Но тогава не давайте пари на мошеници, а посетете близкия приют и просто вземете малко куче. Ако държите все пак на пудел, идете при купувача, поискайте да видите родителите. Препоръчвам и изследване за вродени болести. Преди беше сложно и скъпо, но сега струва към 120 евро. Материалът се праща най-често в една немска клиника по пощата. До две седмици след пристигането резултатът е готов. Не са много пари, ако сте решили да купувате истински пудел. Иначе рискувате най-често кучето да има вродена слепота, която се развива след втората му годинка. И тъй като вече го обичате, няма как да го оставите, нали! Гледате го до края и е мъка и за двете страни. Да не говоря за куп други болести, с които недобросъвестни уж ферми за пудели ги продават. И често се стига до смърт. 

 

- Защо пуделът е толкова модерен? 

- И аз не знам, да ви призная честно. Занимавам се с развъждането му от 20 години, когато не беше толкова популярна порода. Много модерни бяха йоркита, после хит станаха помераните. Но наистина от 4 години има мания по пуделите. За съжаление, това се използва от много недобросъвестни търговци. И не само. Като видя как са подстригани някои, лошо ми става. Има някаква пошла мода, дошла от Азия. Хората, които истински се грижим за чистотата на тази порода, го правим от едната любов към нея. Ангажираме свободното си време, иначе работим съвсем друго. Ето аз съм в офиса от 9 до 18,00 часа. Но е пълно с измамници, които живеят от търговия с пудели. И правят много добри пари, възползвайки се от доверието на хората. За щастие, в нета има вече много информация по темата, включително и в нашия сайт ще намерите как и откъде да си вземете пудел, ако държите на чистата порода. 

 

 

Мусташ е герой от армията на Наполеон

В армията на Наполеон пуделът бил инвентаризиран като задължителна част от войсковото въоръжение на полка. Използвали се малки кучета, които, носени в специални чанти, били пускани да пренесат информация до щаба при нужда от лекар или подкрепления. 

Най-прочутото военно куче се казва Мусташ (Мустаканчо), той е бил голям черен пудел (в медиите често е споменаван като кралски, но според други източници е бил среден). Той е служил в няколко  от войските на Наполеон. До днес името му е почетно вписано в списъка с бойците от гренадирския полк, който той спасил, като ги предупредил навреме за засада, подготвена от австрийците. Мусташ се усъмнил, изтичал и предупредил с лаене по посока на скрития противник.  След това геройство името му станало нарицателно за храброст и дори било голяма гордост да те нарекат „Мусташ”.

По същото време във войската работел и Барбуш (Брадатко), който загубил крака си от удар със сабя. След войната той и стопанинът му, също останал инвалид, се препитавали като пътуващи артисти.

Прочутият златар от Ренесанса - Биенвенуто Челини, пък имал пудел за пазач. Той дори го довел да свидетелства веднъж в съда срещу крадец, който успял да отмъкне бижу. Кучето се хвърлило върху апаша така яростно, че онзи моментално признал.

Мефистофел се явява на Фауст в образа на пудел и това не е случайно: през Средновековието пуделският ум и неподправеното му циркаджийство дори му навлекли вниманието на Светата инквизиция.

През 1787 г. Бетховен написал „Елегия“ в памет на починалия си пудел. Сред големите фенове на тази порода са руският император  Александър Втори, композиторът Джузепе Верди, Робеспиер, Мария Калас, Мадам Помпадур, Уинстън Чърчил, Томас Ман, Жорж Санд, Мария Антоанета, Мая Плисецка.

 

 

Локва им докарва името, първо ги ползвали за лов

Пуделът е една от най-известните породи кучета с проследима история от над 1000 години. Макар и регистрирана във Франция, тя вероятно произлиза от Германия. Името идва от немската дума за локва, тъй като тези кучета са цопвали във водата, за да ловят птици. Запазили са ловния нюх и до днес. Може да пробвате, ако скриете играчката му някъде в дома. Стават обаче тотален хит като домашен любимец по времето на френския крал Луи XVI. Срещат се четири разновидности на пудела:

 

Кралски пудел (от френски: caniche royale) 

Те са високи между 50 и 55 см и тежат между 20 и 35 кг. Изключително бдителни са и могат да защитават стопаните си. Живеят сравнително дълго - около 16 години. Това зависи от качеството на живот и грижите за кралския пудел.

Снимка: pixabay.com

 


Среден пудел

Те са малко по-малки като размери - между 35 и 45 см височина и от 7 до 12 кг. Козината на пудела от този тип е същата като на кралския пудел и те споделят множество характеристики, като цвят, темперамент. Поради приликите си с кралския пудел доста често се бъркат.

 


Минипудел

На височина може да достигат 28-35 см, но тежестта им е между 4 и 7 кг. Както и останалите видове, минипуделът също е интелигентно куче. За разлика от другите два вида обаче, те могат да са доста по-активни и да имат повече енергия за изразходване. Една от най-характерните черти на минипудела е, че има най-дългата продължителност на живот. Тя може да достигне до 20 години.

 


Той пудел 

Те не стават по-високи от 20-24 см, теглото им се запазва в рамките на до 5 килограма. Те са любвеобилни кучета и ако си търсите декоративно куче, което да гушкате, няма да сбъркате с тази порода. 

За съжаление обаче, при тази разновидност пудели се забелязват доста кучешки заболявания. Те са характерни и за другите видове, но вероятността да се развият при този вид е много по-голяма.

 

 

Деца и домакини ги предпочитат, родени актьори са

Снимка: Gettyimages

Пуделите се радват на голяма популярност сред децата, вероятно защото им приличат на плюшени играчки. Домакините също си падат по тях, но най-вече заради козината.  За разлика от други породи, тя не пада, така че нито подът у дома, нито дрехите ще бъдат постоянно в косми. А и косъмът на пудела не предизвиква алергии. Друга екстра е, че заради уникалната си козина тези кучета не миришат специфично като останалите и може да се къпят на всеки две седмици.

Пуделите са и най-доброто лекарство срещу лошо настроение, защото са изключително жизнерадостни. Те постоянно са в движение, трудно е да ги задържите на едно място дори за няколко секунди. Видят ли, че вниманието ви е насочено към тях, са готови за игра. Сядат, скачат нагоре, при това доста високо, започват да обикалят на задни лапи, въртят се, започват да носят играчки и да ги тикат в ръцете. Обичат да носят топка, да ловят фризби и да прескачат препятствия.

Друга особеност на пуделите е, че са изключително любвеобилни и привързани към стопаните си. Те истински страдат, ако собствениците им липсват дълго. Отказват да се хранят, да пият вода, някои плачат с часове пред вратата. В същото време предпочитат да спят в леглото на собствениците си, но го правят по изключително ненатрапчив начин.

По отношение на храната пуделите са доста непретенциозни, диетата им може да се състои от онези продукти от вашата трапеза, които са наистина полезни за домашния любимец, или да вземете готова суха храна за кучета. 

Макар да са застрашени от доста вродени болести, пуделите имат много дълга продължителност на живота - до 18 години. 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 4 оценки
5/5 от 4 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
6 коментара
ЕКСКЛУЗИВНО! ПП/ДБ СЕ СЪБРАХА В ЛУКСОЗНИЯ „МЕДИТЕ СПА РИЗОРТ“ В САНДАН

ЕКСКЛУЗИВНО! ПП/ДБ СЕ СЪБРАХА В ЛУКСОЗНИЯ „МЕДИТЕ СПА РИЗОРТ“ В САНДАН

21.04.2024 | 12:35

ЕКСКЛУЗИВНО! ПП/ДБ СЕ СЪБРАХА В ЛУКСОЗНИЯ „МЕДИТЕ СПА РИЗОРТ“ В САНДАНСКИ! КЪДЕТО И ДА ИСКАТЕ ДА СЕ СКРИЕТЕ, ОТ „АФЕРА“ И „МЕДИАМОЛ“ НЯМА КАК ДА ИЗБЯГАТЕ! /СНИМКИ И ВИДЕО!/ https://afera.bg/%d0%b5%d0%ba%d1%81%d0%ba%d0%bb%d1%83%d0%b7%d0%b8%d0%b2%d0%bd%d0%be-%d0%bf%d0%bf-%d0%b4%d0%b1-%d1%81%d0%b5-%d1%81%d1%8a%d0%b1%d1%80%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%b2-%d0%bb%d1%83%d0%ba%d1%81%d0%be%d0%b7%d0%bd/

Отговори
11 2
L.Timova

L.Timova

21.04.2024 | 12:37

Дрисльото спрял на стълбите да не си трие обувките по тротоара. То бетер диш хакъ по турско бе.

Отговори
9 1
Мацка

Мацка

21.04.2024 | 12:39

По-долни твари не мога да си представя, като че ли не са яли досега, а на пенсионерите, дето им построиха държавата, не искаха и едни пикливи сто лева да дадат за празниците. Отврат!

Отговори
14 3
Veso Tomov

Veso Tomov

21.04.2024 | 12:41

Те, променкаджиите у нас, са си баш като нашенските масони – софри, хапка-пивка и да се уреди някоя рунтава далаверка или сочно назначение с тлъста заплата. Каквато държавата, такива и променкаджиите. Знаете ли каква е актуалната опорка на пуделите? Не били важни снимките с пачките, никакво значение нямали уликите за връзки на Коцев, Рашков и ПП-ДБ с контрабандата и Паскал, нито пък снимките на Киро с контрабандисти. Нищо от това нямало значение. Не е важно, бе, разбирате ли! Не е. Точка. Единственото важно било – казват пуделите – каква е ролята във всичко това на и.ф. главния прокурор. Добре, че писаното остава. Тези срамотни мисловни гърчове трябва да останат, за да бъдат сочени с пръст за назидание. Клета клетост. Срамота срамотна. Пудели, сър.

Отговори
14 3
Men

Men

21.04.2024 | 15:25

тая да викат в МВР-то да я питат кви списъци кви пари дава

Отговори
9 0
Didier93

Didier93

21.04.2024 | 12:08

Добро утро, Идвам през този канал, за да ви разкажа за нашите предложения и услуги. Представител съм на финансова институция "МЕРЛИН ФИНАНС" в партньорство с pibank, която оперира на европейския континент и предлага финансови услуги на физически лица и фирми. По този начин, за вашата кола, вашата къща, вашия брак, консолидирането на вашите дългове, реализацията на вашите проекти, накратко за всички ваши финансови нужди по каквато и да е причина... Ние сме тук, за да ви помогнем чрез надежден, бърз и много достъпен . Обикновено начисляваме лихвен процент от 2%. Ако проявявате интерес, моля свържете се с нас: didierdf93@ gmail.com Удовлетворението на клиентите е нашата единствена възможност. на Ваше разположение

Отговори
0 12

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?