Обвиненият д-р Мануков с 30 бона заплата преди 10 години

Името на Иван Мануков нашумя в публичното пространство  през 2009 г., когато се разбра, че той е пловдивчанинът с най-голямо официално възнаграждение. По онова време д-р Мануков бе началник на Инвазивната кардиология на УМБАЛ "Свети Георги"-Пловдив. Тогавашното ръководство на болницата изнесе данни за възнагражденията на лекарите от това отделение. Оказа се, че доходите на водещия специалист са стигали до 30 000 лева на месец заради скъпите клинични пътеки и големия брой оперирани.

След това д-р Иван Мануков премина в УМБАЛ "Пловдив" и създаде отделението по Инвазивна кардиология.  

От ръководството на болницата обясниха, че в момента се поставят стентове на сърцето по три клинични пътеки. Те са на стойност съответно 3318 лева,  3430 лева и 4540 лева.  От тези средства 40% се плащат на членовете на отделението на Инвазивна  кардиология, а не пряко за неговия началник. 

Изпълнителният директор на УМБАЛ "Пловдив" д-р Аргир Аргиров  призова хората да не се подвеждат по оповестените цифри колко пари взимат лекарите, тъй като работели под огромно напрежение и рискували здравето си ежедневно.

Преди да разследва случая с Динко Бобчев в УМБАЛ "Пловдив", журналистът от Нова телевизия Васил Иванов изнесе данни за това как кардиолог от държавната болница в Пазарджик получава 57 000 лева месечна заплата, поставяйки стентове на голям брой пациенти, включително и на здрави.

От медията доказаха тези твърдения чрез експеримент. Сдобиха се с коронарография на здрав човек. Няколко специалисти, включително светилото проф. Генчо Начев, потвърдиха това.

Ден по-късно човек от екипа се направи на пациент и отиде в кабинета на пазарджишкия лекар, носейки диска със същото коронарогра​фско изследване. Две минути по-късно д-р Лазов отсече, че подставеното лице има нужда от стент.

Поставянето на стент на здрав човек сериозно уврежда неговото здраве. Освен това по този начин се източва и Здравната каса. Така коментира случая проф. Генчо Начев.

Той и шефът на НЗОК обясниха, че поставянето на стентове на здрави хора се е превърнало в практика в цялата страна срещу близо  5000 лева, които Касата плаща за процедурата за всеки пациент.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Къде е най-добре да бъде разположен зоопаркът в Пловдив?