46

Човекът на "почтените" в Пловдив - най-големият играч с обществените поръчки за храни

В Пловдив фирмите на Георги Цанков от години са един от най-редовните играчи в обществените поръчки за доставка на храни за училища и забавачки. По груби сметки, с "Фууд Деливъри Експрес" ЕООД бизнесменът е завъртял от обществени поръчки над 31 милиона лева. С другата си сериозна фирма, с която участва в търговете из цялата страна - ЕТ "Фантастика-95", Цанков пък е още по-напред - с над 91 милиона за всичките години от създаването на фирмата. 

В националните новини обаче Цанков влезе с голям скандал. През 2012 г. се оказа, че в храни за социално слаби, финансирани по европейска програма „Благотворителност“, има гъгрици и червеи. Случаят беше широко раздухан, като доставчикът ЕТ „Фантастика -95“ бе заплашен от солидни санкции - общо около 120 000 лева.

В своя защита тогава Георги Цанков свика пресконференция и не се умори да повтаря пред медиите, че намерените вредители в пакетите с боб са атака от конкурент. Той дебело подчертаваше, че не е присъствал в момента, в който Агенцията по храните е взимала проби, и не е убеден, че са изследвани точно неговите продукти. „Бобът има всички сертификати и документи за качество. Фирмата „Фантастика-95“ има ангажимент да осигури пакетирането му и доставката до складовете на БЧК“, обясняваше той.  По думите му, набеденият боб е произведен в Аржентина, внесен е от софийска фирма и има сертификат от фитосанитарния контрол на порт Варна. Ударите обаче не спряха дотук. Оказа се, че някои от другите продукти по програма „Благотворителност“ са доставяни на доста завишени цени. Разследване на „Капитал дейли“ показа, че доставките на кафе "Инка" са правени на цени от 19.43 лева за килограм, а в търговската мрежа може да се намери и за 9 лева. Килограм захар пък е калкулиран за 1.92 лева, при положение че на борсата на едро е вървял по малко над 70 стотинки. По-късно Георги Цанков обясни по-високите цени с разходите за пакетиране, товарене и доставка на продуктите до складовете на БЧК.  В крайна сметка, с огромно закъснение едва през 2016-а,  УС на ДФ „Земеделие“  реши, че ще плати на пловдивската фирма по втория транш на доставки на храни за социално неравностойни хора. Преведената сума бе 3 488 120 лева.

Цанков  има собственост или участие в десетина фирми с много разнообразна дейност​ - от  покупка, продажба и наем на имоти "Ф - естейт"  (даже няма и сайт), до "Фантастика арт" - за рекламна дейност. "Ф-лоджик" е за транспорт и спедиция. А в „М енд Джи трейд“ пък е съдружник с друг известен пловдивски бизнесмен - Малин Марчев. Преди десетина година неговият мерцедес беше показно взривен. 

Цанков е и председател на Националното сдружение на българските вносители, износители, производителите и търговци на едро и дребно с хранителни стоки. 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
14 коментара
Няма ли кой да ги възпре?

Няма ли кой да ги възпре?

02.02.2024 | 15:03

Защо не погледнете колко корумпирани са Кмета на Родопи Павел Михайлов и ортака му Владимир Маринов?

Отговори
2 0
нешо

нешо

14.10.2022 | 15:25

Зад почтенната МУ физиономя се оказа поредния мошенник...Пак гласувайте за него ,нали сте почтенни

Отговори
4 0
Потребител

Потребител

27.02.2022 | 16:37

Не го познавам лично, но искам да го накажат да си яде само от храната, която предлага. След което...Бог да го прости....

Отговори
6 0
наедро

наедро

19.10.2021 | 17:00

Като гледам какви стоки се продават по магазините, мисля, че търговците ни наедро са по-зле и от политиците ни!

Отговори
5 0
До драскачите

До драскачите

23.09.2021 | 00:35

Колко от Вас го познават лично изобщо та се изказвате? Не сме имали по успешен председател от него. Жалкото е, че е безпартиен та все не може да стане кмет. Нооо така като гледам и той го е разбрал.

Отговори
7 18
Вода може да му носите

Вода може да му носите

23.09.2021 | 00:32

Вода само може да му носите на Цанков. Човек като него би бил от полза на всички ни.

Отговори
6 20
Брестовица

Брестовица

23.09.2021 | 14:51

Ние му носим, но той не я пие, имала манган. А само ред бул дава крилааааа

Отговори
13 1
ГЕРБ

ГЕРБ

22.09.2021 | 11:01

Тескерето за почтеност го издава съдът и е познато като – удостоверение за съдимост. От екипа на “Марица“ НЕ твърдят, че въпросният бизнесмен е осъждан. Както наскоро заяви самодоволно кмето, фактите говорят, другото са лъжи и манипулации.

Отговори
3 14
Внимавайте

Внимавайте

21.09.2021 | 15:40

Момчета, бъдете внимателни! Толкова много фалшиви ,,почтени" и зле прикрити интерезчии ще се навъртят около вас. Ще има и много подводници и внедрени издайници. Нашите ,, успели " в повечето случаи са мошенгии. Но и приходящи от други държави и получили образованието си навън, не всички са кадърни и с нагласата да са полезни за народа. Познавам много посредствени младежи, които се наместиха в чужди университети, чиито родители плащат баснословни суми за ,, обучението " им. Тук не успяваха да се класират във ВУЗ или изобщо не кандидатстваха, предусещайки резултатите. А в същото време техни връстници се бореха за 200 места между 20 000 кандидати. И се дипломираха с отличен успех. Кой според вас би бил по- подходящ , за да решава съдбата на сънародниците ни.

Отговори
29 2
Анонимен

Анонимен

21.09.2021 | 13:35

Пловдивско парвеню.На бедните хора дава червеи и гъгрици, а той лапа милионите.

Отговори
40 5
Мръсният Хари

Мръсният Хари

21.09.2021 | 13:34

Този човек години наред доставя храни извън нормативите по детски градини и училища ,имал всякакви сертификати ,какъвто поискаш такъв ти дава ,нищо че е фалшив.

Отговори
44 4

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?