49

Бушон от Пещера изпра фирмата на бивш зам.-министър

Поредицата промени в законодателството, които целят да ограничат изтичането на огромни средства от ДДС чрез продажба на закъсали фирми на бедняци с многомилионни дългове, засега не може да пресече порочната практика. Чистачът е основен играч в схемата, а услугата вече се е превърнала в модерна професия. От нея често се възползват и представители на властта. При преглед на собствениците на фирмите в портфолиото на един от шампионите в почистването - Владимир Николов Пройчев от Пещера, се чете името на бившия зам.-министър от времето на Тройната коалиция Ангел Чакъров. През 2013 година той е продал една от семейните си фирми - "Лама Трейдинг", на Пройчев със задължения към НАП от близо 1,2 млн. лева.  

Ангел Чакъров бе зам.-министър на бедствията и авариите в периода, когато в България 
се въвеждаше телефон 112

 

Прехвърлянето на закъсали фирми всъщност е покровителствано във времето от политиците и законотворците 

Преди седмица от новото правителство анонсираха, че най-после ще бъде намерен начин порочната практика да бъде прекратена и това ще стане чрез затягане на режима на регистрация и по-скоро с въвеждане на ясно изискване да се представя документ за право на обитаване на адреса, посочен за седалище на дружеството. 

През годините Пловдив и регионът се превърнаха в обетована земя за чистачите. 

Математика от Карлово почисти 80 дружества и стана ало измамник  

Пройчев, на чието име се водят 78 дружества с общи задължения на стойност над 22,7 млн. лева, все още гони постижението на бушона-рекордьор Иван Богданов Богданов. Карловецът, известен като Математика, има 80 фирми на името си, като общо те дължат близо 15 млн. лева. Ощ​е през 2011 година Богданов започва да намира дружества от цялата страна чрез сайтовете за безплатни обяви. След като се разбира за дейността му, служители на НАП посещават Иван почти всяка седмица. 

През 2017 година Иван Богданов попада зад решетките, когато е осъден ефективно на 16 месеца затвор, но заради други бели. Съдът в Пловдив го намира за виновен по обвинения в съучастие на ало измамници. Богданов има и висящи досъдебни производства за дребни измами в Пазарджик, Велинград и други градове в региона. 

Сред големите шампиони е и Митко Васков Димитров, който и до момента е собственик на над 70 закъсали фирми с обща  стойност на задълженията над 6 млн. лева. Единственият познат адрес на родения през 1989 година ром е в пловдивския квартал "Столипиново", но според източници на "Марица" Димитров е живял за последно там през 2013 година.

През адреса на Цветан Дочев са минали 130 юридически лица

Цветан Генов Дочев от Йоаким Груево е друг от пловдивските доайени на сделките със закъсали фирми. Към днешна дата Цветан Дочев е собственик на 75 активни фирми и още поне 40, които вече са дерегистрирани служебно. Цветан е придобивал дружества от София, Варна, Русе, Благоевград и половин дузина други градове. За данъчните и призовкарите обаче си остава фантом, макар да го знае цялото Йоаким Груево.

Изнесъл се е от родната си къща преди десетина години, но от време на време наминава в селото. Никъде няма следа за актуалния му адрес. Въпреки това сделките му минават без засечка в нотариалните кантори. В селото разказват пред екип на "Марица", че полиция, съд, частни съдебни изпълнители и данъчни редовно търсят местния измамник, но всички удрят на камък от години. За 10 години на негово име са прехвърлени над 130 юридически лица, които общо дължат над 30 милиона лева, което прави 57-годишния мъж един от най-сериозните "чистачи" на закъсали фирми. Общото между всички тези случаи е в това, че фирмите, създадени с цел източване на ДДС, се прехвърлят на професионалните длъжници, като заедно с това адресите им моментално се сменят. Така стотици закъсали дружества от цялата страна се оказват изведнъж под юрисдикцията на властите и НАП ​в Пловдив, като заедно с юридическите лица с фиктивни адреси създават огромни проблеми както на администрацията, така и на гражданите. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?