Наследството на Тотев: Къде изчезнаха 20-те млн. за електронното таксуване

Преди време "Марица" прогнозира, че след Иван Тотев Пловдив ще си търси доброволец за кмет, а не кандидат. Причините - провалени проекти, скъпи и некачествени ремонти, неизпълнени обещания и откровени лъжи, управление на тъмно без дебат с гражданите и експертите, демотивирана администрация. Резултатите се виждат днес, когато новият екип влезе в общината и започна да се сблъсква с проблемите. На кмета Здравко Димитров се пада тежката задача да вади кестените от огъня с непопулярни мерки от първите дни на мандата си - спиране на вече обявени обществени поръчки, търсене на пожар на средства за реализация на вече стартирали обекти, наваксване с подготовката на изостаналите, които са изключително важни за града. 

Според резултатите от тестовете всички компоненти, изградени с милионите по ОП "Регионално развитие", са въведени в експлоатация и действат   

Община Пловдив е подвела управляващия орган по програмата с невярна информация 

Кметът Здравко Димитров разпореди проверка, която да установи как са похарчени 20 млн. лева по проект, изпълнен с финансиране по Оперативна програма "Регионално развитие"

Проверка  защо не е въведено електронното таксуване в пловдивския градски транспорт, за което са платени  близо 20 млн. лева, започна  в Центъра за управление на градския транспорт. Фактите, събрани до момента, показват, че е крайно време да се намеси прокуратурата, за което настояха съветници от „Съюз за Пловдив”, а преди това - Йордан Иванов от ДСБ. В продължение на 3 години "Марица" прави свое разследване, което установи, че има съставени документи с невярно съдържание по отношение тестовете на системата. Според обяснението на представителите на предишната администрация в Пловдив, тя е действала по време на тестовете, но после  излязла извън работен режим заради проблеми с изгорелия при токов удар сървър в Центъра за управление на трафика.  

Разследването обаче показва, че

парите са платени на изпълнителя „Индра Системас С.А.”,  преди системата да заработи.

Версията на "Марица" се потвърждава и от статистиката, предоставена от Община Пловдив след запитването на медията.  

Поръчката  „Изграждане, внедряване и поддръжка на система за управление на градския транспорт” беше спечелена от „Индра” с цена 16 308 385  без ДДС  в края на 2014 г.  Според договора между фирмата и Община Пловдив  проектът трябваше изцяло да бъде завършен до 10 февруари 2016 г.

В договора черно на бяло е записано, че изпълнителят се задължава да въведе обекта в експлоатация.

Почти четири години по-късно пътниците продължават да се таксуват от кондуктори. Електронните табели дават погрешна и непълна информация, част от оборудването в автобусите не действа,  а автоматите на спирките си стоят като паметници на глупостта. Ученици, студенти, пенсионери и инвалиди пък продължават да се редят на опашките за карти на хартиен носител.

Всички приемно-предавателни протоколи, по които е извършено разплащането с изпълнителя, са подписани от ръководителя на проекта Борислав Кръстев.

Борислав Кръстев

Специалистът е упълномощен за това от бившия кмет Иван Тотев с документ от 25 юни 2015 г. Съгласно изискванията на Оперативна програма „Регионално развитие"  и договора за безвъзмездна финансова помощ ръководителят е задължен „да приема, ревизира, утвърждава и подписва от негово име всички приемно-предавателни протоколи, констативни протоколи, актове и писма за отчитане на извършената работа, както и всички прилежащи към тях документи”.

На този етап

не е ясно доколко действията на Борислав Кръстев са били съгласувани с градоначалника

и кой носи отговорността за проблема с неработещите компоненти.  

На 20 ноември 2015 г. обаче ръководителят на проекта е подписал  констативен протокол  за провеждането на тестови изпитания на системата за градския транспорт. Тестването е отчетено като успешно.

На  16 декември 2015 г. пак с негов подпис е заверен констативният протокол за функционирането на системата за градски транспорт. На 23 декември 2015 г. са одобрени исканите за възстановяване средства до прага от 90%  на безвъзмездната финансова помощ за междинни плащания. Това е второто плащане от началото на изпълнението на поръчката.

По това време в нито един автобус не е въведено електронното обслужване. Не са пуснати за продажба електронни карти и билети. Не са активирани автоматите на спирките. Констативен протокол е съставен на базата на монтираното оборудване, монтирано в част от рейсовете.​

От документите, цитирани вчера  от новия зам.-кмет по транспорт Тодор Чонов, е видно, че на 16 и 17 февруари 2016 г. е извършена планирана проверка на място от МРРБ - управляващ орган по оперативната програма.  На представителите от регионален отдел „Южен централен район” е показан изграденият по същия проект Център за управление на градския транспорт.

Групата е обиколила града с автобус, включен в системата

Това се е оказало достатъчно за специалистите във въпросната комисия да си сформират мнение, че електронната система „функционира”.

Въз основа на тези становища е депозирано искане за окончателното плащане от Община Пловдив. На 22 март 2016 г. са одобрени  исканите за възстановяване средства по договора за безвъзмездната помощ, предоставена на Община Пловдив по оперативната програма.

Още тогава "Марица" направи запитване до МРРБ по случая и получи формален отговор от чиновниците, в който се твърдеше, че "всички компоненти, обект на инвестициите по проекта, са въведени в експлоатация". И до ден днешен обаче пловдивчани виждат с очите си, че това не е така. Администрацията на бившия кмет Иван Тотев пък не е направила никакви постъпки пред изпълнителя, с които да го принуди да въведе реално в експлоатация изградените системи, както е записано в договора.    

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?