71

АДФИ влезе на стадион "Христо Ботев"

По инициатива на вицепремиера и финансов министър в оставка Асен Василев инспекторите проверяват изразходването на публични средства по още 6 големи проекта в Пловдив

 

Агенция за ​държавна финансова инспекция започна проверка как се разходват публичните средства по седем проекта на Община Пловдив. Това са строителството на стадион „Христо Ботев”, реконструкцията на стадион „Локомотив”, разширението на ул. „Даме Груев”, реконструкцията на ВиК-Воден цикъл, санирането на пет многофамилни жилищни блока, строежът на новата детска градина в „Тракия” и проектът „По крепостните стени на Филипопол” за реставрация и консервация на археологическите комплекси Небет тепе и Източната порта. 

Държавните финансисти от няколко дни са настанени в сградата на Общината и проверяват как са проведени обществените поръчки и как се отчита разходването на публичните средства.  Зам.-кметът Величко Родопски увери, че не се притеснява от ревизията, и разказа, че наскоро е приключила проверката на Сметната палата, при която не са констатирани нарушения. „За обектите се разплащаме въз основа на извършените и фактурирани от изпълнителите строително-монтажни работи. На проверяващите ще бъдат предоставени всички документи, които поискат от нас”, каза Родопски, който в момента е в отпуск.

На отправено от "Марица" запитване към АДФИ от пресцентъра на агенцията потвърдиха, че в момента се извършва проверка на финансовата част и на двата строящи се стадиона в Пловдив, както и на няколко други инфраструктурни обекти. От АДФИ категорично отказаха да дадат информация за проверките, като единственото, което обясниха, че те са по инициатива на вицепремиера и финансов министър в оставка Асен Василев. 

В седемте обекта се инвестират милиони левове - общински, държавни, европейски и от банков заем. Цената на стадион „Ботев” ​е договорена на 43 657 605 лева без ДДС след проведеното пазарно проучване. Към момента на възлагането на поръчката, спечелена от консорциум ДЗЗД "Колежа" с водещ партньор строителната компания на ПИМК, за строителството бяха осигурени 25 млн. лева субсидия от държавния бюджет. Още 12 млн. лева от бъдещия заем, който Общината възнамерява да тегли, са определени за стадиона. Други 3 млн. вече са гласувани от общинския бюджет. Все още не е ясно откъде ще се намерят парите за дофинансирането на обекта.  

Реконструкцията на стадион „Локомотив” също започна с отпуснатите държавни пари в размер на 12 млн. лева, още толкова са обещани от кредита.

Ул. „Даме Груев” е договорена  за 7 млн. лева с ДДС. Проектът за Водния цикъл е спечелен от Община Пловдив общо за 114 млн. лева по оперативна програма „Околна среда”. Най-скъпият обект от този проект е реконструкцията на Пречиствателната станция - 80 млн. лева с ДДС, който до края на тази година ще бъде завършен. Останалите средства са за подмяна на ВиК мрежата в "Кършияка" и реконструкцията на Брезовско шосе - "Дунав".

Общата сума за санирането на петте блока е 3,5 млн. лева без ДДС. Детската градина в „Тракия" струва 4,5 млн. лева, като те са предоставени на Общината по програма на МОН.

Най-проблемен за изпълнение се оказа проектът „По крепостните стени на Филипопол”, чийто старт се забави заради съгласуването с НИНКН. Стойността на договора за проектиране, авторски надзор и СМР е 6 996 594 лв. с ДДС.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
14 коментара
dimitar

dimitar

09.10.2022 | 17:40

Бързо и сериозно предложение за кредит Ние сме международна финансова институция, специализирана в международни споразумения за заеми. Предлагаме услуги от 5 000 евро до 2 000 000 евро. нетният лихвен процент е 2% на година за контакт по имейл: [email protected]

Отговори
0 0
Дрън дрън

Дрън дрън

20.07.2022 | 22:12

Цяла година само уж проверки! Абе какво стана с подслушванията, нали имало подслушвани политици- нещо на тая тема всички замлъкнаха! Какво стана с майките,дето системата ги убивала-сега промяната промени ли ги? И през цялата година нищоправене- получи се инфлация,инфлация ,инфлация! И нищо друго!

Отговори
8 7
вяра

вяра

21.07.2022 | 17:52

кво очакваш за 6 месеца??? при каскет , куратура и о-съдебна система???

Отговори
7 6
Схемата е изпипана и работи безотказно

Схемата е изпипана и работи безотказно

20.07.2022 | 21:52

Ще стане също като автомагистрала Хемус. Влизат, вдигат пушилка и накрая всичко излиза законно, но парите са взети и пратени в офшорките на Асенчо а стадионите ще са готови някъде към 2035.

Отговори
8 8
боян

боян

21.07.2022 | 17:54

къв асенчо, парите са за тиквата, тоте, зико и сие!!!

Отговори
8 4
Павел Шилев

Павел Шилев

20.07.2022 | 18:28

Влезте и в община Родопи и най-вече до главния архитект, за да обясни защо бави документите на гражданите и каква е причината, а също така и за конфликт на интереси!

Отговори
15 1
Йордан Вълков

Йордан Вълков

21.07.2022 | 12:56

Най-тромавата община, арх. Недевски бави подписването на документи и най-вероятно има причина за това, а арх. Недевски младчи проетира големи сгради в община Родопи.

Отговори
9 1
Надежда ЕДВА ли?

Надежда ЕДВА ли?

20.07.2022 | 17:28

Ще отчетем една проверка...ще се установят едни точно дадени пари...ииии...всичко ще утихне..Парите са дадени на правилните хора от други правилни хора...АДФИ да е вкарала някого в затвора?1 По-скоро е узаконяване на беззаконието и кражбите

Отговори
16 7
А значи можело!

А значи можело!

20.07.2022 | 17:22

Тук ще трябва да назначат на щат поне десет души проверяващи и инспектори от КПКОНПИ,Прокуратура,ДАНС ,НАП и да карат всичко и всички на ред!Те така са се ояли ,че вече им се виждат отдалече далаверите!Всякакви Рай,Родопеи,Чономоновци,Бидони,Тютюци и други са за проверки и повдигане на обвинения!

Отговори
26 2
Надежда ЕДВА ли?

Надежда ЕДВА ли?

20.07.2022 | 17:32

Ха,дано,ама надали

Отговори
12 6
Зикометъра!

Зикометъра!

20.07.2022 | 17:09

Тези да влязат и в Империал,ЖК Каменица,Хотела в Керамути,къщата на Богомил,вилата в Белащица и да проверят лицето ИБТ и цялата Му фамилия за откраднатите от общината за 8г над 100мил.лв!От транспортния проект,колодрума,ц.Симеоновата градина,зоопарка,кръговото на водната и да започне ееднага конфискация и крадците в затвора до живот без право на замяна!За назидание и на сегашните и бъддще управници с крадливи ръце!!!

Отговори
44 2
Попов

Попов

20.07.2022 | 17:02

Да проверят и как се изплащат на превозвачите субсидиите и компенсациите! Да им сравнят справките в ОП ОКТ за продадени билети и превозени пътници и декларираните разходи за заплати, горива и др! И после да ги проверят и като физически лица, собственниците на фирмите и тези в общината за съответствие на доходи и имущество и ще стане страшна кървавица!

Отговори
34 2
Винету

Винету

20.07.2022 | 16:35

Е ми те само фирми на Боко бре!!!Крадене,крадене и пак крадене!Това е техния девиз гербаджийски.

Отговори
28 11
Бянка

Бянка

20.07.2022 | 16:28

Крайно време е да има хора в затвора! тук все още се краде с големи шепи!

Отговори
26 5

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?