3,3 милиона търси НАП от "чистото" дружество на Арабаджиеви

Фирмата, продала емблематичния хотел "Виктория Палас" укривала ДДС и данъци от имотни сделки

Съдът и Националната агенция за приходите (НАП) са по петите и на последната фирма, близка до  пловдивските хотелиери Ветко и Маринела Арабаджиеви, макар и в нея да няма пряко участие нито един от членовете на семейството, научи "Марица".

Дружеството „Виктория Груп Корпорейшън“ ЕАД е с принципен собственик, регистрираната на Сейшелите „Виктория груп сървисис лимитед“. Заради липсата на пряка връзка с фамилията, компанията често беше наричана "чистото" им дружество и до момента оставаше в страни от съдебните дела. 

„Виктория Груп Корпорейшън“ обжалва пред Административния съд в Пловдив няколко ревизионни акта, издадено по смисъла на Закон за данък върху добавената стойност (ЗДДС). В документацията по делото, започнало още през май, миналата година става ясно, че са установени задължения за ДДС и корпоративен данък  в общ размер от 2 343 816 лева , към които се дължат и още 968 931 лева лихви. Така общата сума, която НАП търси от фирмата е малко над 3,3 мил. лева. Обект на ревизиите са били имено продажба на различни имоти в цялата страна.

Дружеството „Виктория Груп Корпорейшън“ ЕАД е извършвало редица продажби и сделки с имоти през години, част от които между фирми, собственост или свързани с пловдивската фамилия. Именно подобни сделки може да са причина за огромните установени задължения. Към момента в борда на директорите на акционерното дружество са Нели Стойчева, Фиданка Стойчева и Стойчо Тонков, за които се смята, че са поставени лица на Арабаджиеви.

Фирмата със собственик в Сейшелите не попада за пръв път под прицела на властите. През миналата година от антикорупционната комисия (КПКОНПИ) поиска запор върху недвижими имоти, собственост именно на "Виктория груп корпорейшън" ЕАД. Това са част от обезпечителните мерки на стойност близо 380 милиона лева, наложени по искане на КПКОНПИ на двамата съпрузи и свързани с тях 9 други дружества.

Причина за искането тогава стана и продажбата на няколко имота от активите на дружеството под носа на властите, докато в ход бяха разследванията срещу Арабаджиеви за данъчни престъпления и пране на пари. Сред сделките беше и продажбата на "Виктория палас" в Слънчев бряг за 50 мил. лева именно от фирмата „Виктория Груп Корпорейшън“. Върховният съд обаче отхвърли искането за запор над активите на акционерното дружество, в което фамилията няма пряко участие. 

Делото срещу актовете на НАП продължава и тепърва ще търси своята развръзка, но от наличните протоколи по него е видимо, че защитата на „Виктория Груп Корпорейшън“ трудно ще успее да докаже, че вменените й задължения на стойност 3,3 мил. лева не са дължими. Тепърва се чака счетоводна експертиза върху сделките с имоти, която трябва да е готова за следващото заседание на 10 март.

Ветко и Маринела Арабаджиеви са обвинени в данъчни престъпления и пране на пари.

Съпрузите бяха издирвани с Интерпол и ги арестуваха през 2019 година в Испания. По делото е подсъдим и техният син Вълчо Арабаджиев, както и други приближени до тях. Към момента всички са на свобода. 

Фамилия Арабаджиеви и приближените им лица направиха десетки опити да спасят голяма част от имуществото си през последните 2 години чрез редица административни хватки – договори за наследство, прехвърляне на капитал и имоти от фирма във фирма и продажби на апетитни активи. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Stoicho tigara

Stoicho tigara

21.04.2021 | 16:00

Vetko li Metko li e igrach golqm. Koi obache go podkrepi I koi go okepazi? Vetkovci sa pozor za grada darajavata.

Отговори
3 0
Борислав

Борислав

19.02.2021 | 06:51

В Пловдив бяха като Собственици на града!

Отговори
15 0
тия маймуни

тия маймуни

18.02.2021 | 22:42

още не са в Затвора !

Отговори
19 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?