71

Земетресения!

Тези дни човечеството се смири. Не за дълго, естес​твено. Когато се изправи очи в очи с мащабна траг​едия, то започва да осъзнава смисъла на десетте божи заповеди и безсмислието на движещата си сила ​- алчността.  Алчност за слава, доминация, парадност, пари, повече пари и още повече пари. 

Грешка в снимките, или не стреляйте по репортера    

Разбрах, че един реп​ортер бил наказан, защото пуснал снимка на  разрушени сгради в  Бородянка и написал, че  това са разрушенията в град Нурдагъ. Сбъркал  щетите от земетресението в Турция с тези от войната в Украйна. Според мен този злощастен вестникар е трябвало да бъде отличен, а не отстрелян, защото нагледно е показал, че няма разлика в щетите, причинени от природата и щетите, които човекът сам си причинява. Дори и ги надминава - 140 000 жилищни сгради са разрушени досега от войната,  от земетресението ​- 50 000. За съжаление обаче, все още няма исторически отговор защо човечеството се самонаказва, след като периодично е наказвано от независещи от него сили. Засега само се самоизмерва: енергията, освободена от двата труса, е еквивалентна на 500 атомни бомби. А астероидът, видял сметката на динозаврите, ударил Земята със силата на 10 милиарда атомни бомби. Но ако броим и радиацията, ядреният резерв, натрупан в САЩ и Русия, е достатъчен за един бъдещ апокалипсис на планетата. А може и да не бъде толкова бъдещ, ако на световно ниво се поддържа необходимото политическо твърдоглавие. 

Обречените на избори те поздравяват! 

На фона на тези ужасяващи трагедии у нас текат едни трусове, разцепления, разломи и нещастни опити за помирение, които щяха да бъдат смешни, ако не бяха тъжни до втръсване. Познахте ​- става въпрос за политическите сили, не за природните, слава богу. Партиите се тресат ​- вътрешно, взаимно и колективно. А изтерзаният избирател остава с усещането, че на избраните господа и госпожи това вече им доставя удоволствие. Кипи някакъв всеобщ политически секс, при това - безсрамен. Клатят се и в Народното събрание, и по партийните си събрания, и то посред бял ден, пред очите и на детската публика. През два-три месеца се самосвалят с някакви абсурдни самопреврати и поемат към поредните извънредни избори с нестихващ ентусиазъм. Който никак, ама никак не е споделен от обречените да ги избират. За мен е загадка защо така скоропостижно стари и нови формации се вживяха в образа на единен политически цезар, който кима важно, дълбоко убеден, че чува: Обречените на избори те поздравяват!

Свободните граждани - проблем за цезаря  

Вече не съм сигурен дали добрите и лошите не употребяват една и съща политическа виагра или някакъв друг стимулант, чиито характеристики не се променят в зависимост от това, дали е произведен на изток или на запад. Ефектът му е един и същ: внушава на избираемите, че избирателите са гладиатори, готови да поемат към урните при всеки подаден сигнал от цезаря. За твърдите политически ядра това донякъде може и да е вярно, затова и напоследък избирателната активност е еквивалентна на броя им. Но за свободните граждани е нужно съвсем друго политическо говорене, за да бъдат убедени да гласуват. Защото те не се делят опростенчески на „анти“ и „про“, свободните граждани са мислещи хора. А това още от Древния Рим е създавало проблеми на цезаря.

Нинова, джендъризЪмът и пенсионерският електорат 

Трусовете в БСП не са от вчера, но при Нинова клатенето достигна епични висоти. Последният конгрес беше разгулно парти, от което всеки външен или вътрешнопартиен ексхибиционист би останал удовлетворен. Веселяците от ръководния орган, след като поизключиха 14 социалисти за непристойно поведение (към органа ли?), решиха да правят референдум за "джендър идеологията" в училище. Така при всеобщото обедняване и ценовия натиск пролетариатът беше изненадан отзад -  баш от партията кърмилница. Без съмнение джендъризЪмът е основен проблем за пенсионерския им електорат ​-та  кой дядо не би се усъмнил с какъв тип баба е палувал досега? А вероятно е проблем и на Нинова ​- тя неслучайно призовава вражи лидери да се разберат по мъжки. Този джендър акцент гарантира на червените шестото място на изборите, а може и по-нагоре - седмо или осмо, стига да има толкова места над изборната бариера. 

Слави - на една ръка изчегъртване  

Политическата джендър идентичност не подмина и мъжкарската партия на Слави - докато се разберат какво точно е социалното им лице, и се самоизчегъртаха.  След спечелените от тях избори не проумяха, че само със заклинания за изчегъртване власт не се задържа, а сега вече  - че не се и печели. Външни и вътрешни трусове разклатиха рехавата политическа конструкция на новосъздадената партия, та едни се  спасиха поединично във вражи формирования, други пък Заедно ще вървят към избори. Някой трябваше да обясни на Тошко, че няма как да влезеш в ролята на земетресение, което да срине из основи статуквото, защото то не е изолирано на остров, а има корени назад в годините и дори шефът му Слави си има минало, даже и мултиминало. 

Под ударите на гербериста 

Всяка власт корумпира, а продължителната - абсолютно. И то не само по върховете, а най-вече по градове, села и паланки. Питаш го може ли само с мамините спестявания да се вдигат хотели, а той се бие по гърдите, че е герберист, и то с такава заплашителна сила, че е на ръба да предизвика земетресение.  И за да не се стига до мащабни опустошения, демокрацията предвижда смяна на властта с избори. Както би казал Борисов: И тя е права! 

Кой ще извика по мегафона: Тишина! 

Ако избирателят се надява на политическо затишие, при което най-после да бъде чут и неговият глас, да бъде спокоен - такова не се задава или поне не скоро. Просто няма кой да извика по мегафона: „Тихо!“, за да се чуят тежненията му. А в громола на сблъсъци на хартиени коалиции, коалиции на войната, коалиции „Магнитски“, безпринципни и принципни, на добри и лоши, на аматьори и професионалисти в грабежа гласът му няма как да бъде чут. А единствено - призован да си го даде.

Съмнявам се, че това заклинание ще подейства на предстоящите парламентарни избори през октомври, пардон - през април. Дано грешката не се окаже вярна, защото поредицата от политически трусове няма как да бъде прекратена единствено с поредица от избори. 

В един момент на така наречения суверен наистина ще му писне. И тогава политическата класа ще разбере какво е земетресение.    

 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
3.7/5 от 23 оценки
3.7/5 от 23 оценки

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?