Следвайте ни

Здравко Димитров и плаващите пясъци в Общинския съвет

Ще състави ли кметът нова управленска коалиция в Пловдив

viber icon

На входа в пловдивския Общински съвет няма надпис „Съединението прави силата“,  както е на Народното събрание, но всеки политик споделя  максимата на хан Кубрат, че сноп пръчки не се огъва толкова лесно, колкото една пръчка. Затова в колективните органи на управлението се създават мнозинства, обединени  около общи идеи, ако избирателите не са пожелали да дадат власт в ръцете на една партия или предварително създадена коалиция.

В местното управление, както и в държавното отдавна отмина  времето, когато една политическа сила печели доверието на мнозинството. В Пловдив за взимане на  повечето решения са необходими най-малко 26 гласа от общо 51 народни избраници. Това прави особено трудна задачата на кмета Здравко Димитров, който трябва да осигурява мнозинство в местния парламент за важните управленски политики, без реално да има собствена група в ОбС. Тази на съпартийците му от ГЕРБ често гласува срещу предложенията на администрацията, като хвърля кмета в капана на плаващите пясъци. Ситуацията връща градската управа към годините преди 2011-а, когато мнозинствата се формираха трудно. 

В момента Общинският съвет в Пловдив е два пъти по-фрагментарен от 46-ото Народно събрание. В момента в него има представители на 11 партии, коалиции и движения - ГЕРБ със 17 съветници, БСП - със 7, "Кауза Пловдив"  и ЗС „Александър Стамболийски“ - с по 5 съветници, "Съюз за Пловдив", "Демократична България" и ВМРО (БНД) - по 4-ма, НФСБ, ДПС, "Воля", "Ние, гражданите" - по 1, както и още един независим.

Не са български патент и тъй наречените плаващи мнозинства, а в Пловдив те са характерни от началото на 90-те години - било заради различното становище на политическа  група по предложената тема, било по указание на партийното ръководство или в резултат на лична позиция.

Протуберансите в  последния мандат на Общинския  съвет започнаха от Патриотите

Коалицията между воеводите се разпадна веднага след изборите, когато  Слави Георгиев се отцепи от НФСБ и предпочете да стане независим. ВМРО (БНД) сформира своя 4-членна група, след което извън  блока се озова и доскорошният му съпартиец от НФСБ  Костадин Гаров.

Сериозни промени претърпя и "Съюз за Пловдив". Веднага след местните избори през 2019 г. създателят на партията и бивш член на ГЕРБ  Дани Каназирева беше назначена  за областен управител от  Бойко Борисов и плътно застана зад управлението на ГЕРБ, печелейки като водач депутатско място в 45-ото и 46-ото НС. По същото време и предприемачът Владимир Кисьов направи завой, като напусна "Съюз за Пловдив", с който беше  свързан от момента на учредяването му. Кисьов попълни групата на ВМРО с мотив, че патриотичните идеи му са по-близки. Каназирева не загърби партията, основана от нея преди десет години, и все още има влияние върху политиката на групата.

За първи път от 2007 г. насам във водещата политическа група на ГЕРБ се наблюдава разместване на пластове. Съветниците, около които се сформира лобито на част от районните кметове, следват директивите на местната партийна централа, която далеч невинаги работи в синхрон с кмета на Пловдив, издигнат и избран от ГЕРБ.

Централата диктува свои правила  в разрез с управленската програма

на администрацията - за бюджета, проекти,  ключови  постове, проекти

Както министър-председател, така и кмет не може да управлява без мнозинство. Умението на всеки политик е, когато няма партийно единство, да събере съмишленици до необходимия кворум, дори и чрез  плаващо мнозинство. На последната сесия при гласуване на инвестиционния заем, дискутиран в продължение на година и половина, се видя, че в Пловдив това е възможно.

При гласуването на предложението на кмета от 16 съветници от ГЕРБ, присъствали на заседанието, 10 подкрепиха  проекта, но 6-ма  демонстрираха отрицателен вот - "против" и "въздържал се". Въпреки липсата на единно становище в най-голямата група, заемът беше одобрен с 38 гласа - мнозинство, което в силно фрагментарен състав не се постига лесно. Зелена улица за „Модър - Царевец“, пробива до Водната палата, бул. „Хаджи Димитър“ и „Царевец“ дадоха представителите от "Съюз за Пловдив", ЗС „Александър Стамболийски“, "Кауза Пловдив", ВМРО, НФСБ, част от групата на БСП, ДПС, "Воля" и „Ние, гражданите“. Това са 28 гласа - достатъчни за взимане на решение. Вотът на ГЕРБ се оказа само добавена стойност към подкрепата.

След  дебата по една от най-сериозните градски теми - дали да има средства за инвестиции, или отново да се остави разширяването на пътната мрежа за следващите мандати на местната власт, се появи версия, че се създава нова коалиция.

Защо да не, ако тя е от полза за града?   

Колкото и да сравняваме шарените коалиции с подвижни пясъци, които носят несигурност,  сборът от няколко партии прави сила. Все по-очевидно е, че политиците трябва да умеят да надрастват егото си, залагайки на партньорство. Изборите за 45-о и 46-о Народно събрание показаха, че хората не желаят да бъдат управлявани от хегемон. Ако формациите на Слави Трифонов, Христо Иванов и Мая Манолова успеят да се обединят около един управленски проект и той се окаже успешен, след  две години на местните избори ще има още по-богата политическа палитра. "Демократична България" вече е заела своя позиция в Общинския съвет, макар и в минимален състав.

А за да успеят, на новите партии са нужни силни фигури. Такъв уникален проект в Пловдив успя да създаде Дани Каназирева със "Съюз за Пловдив" и в продължение на 10 години да влияе осезаемо върху политически живот под тепетата. Такава личност се оказа Славчо Атанасов, който държи да напомня за съединението, посочвайки крилатия пример със сноп от пръчки на хан Кубрат.  Бившият кмет и депутат категорично се отказа да продължи на политическата писта, след като  ВМРО и НФСБ се отказаха  от коалицията и в резултат загубиха  парламентарните избори. Може би безвъзвратно.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?