Следвайте ни

Застрашена е националната сигурност, ако "червеите" се изплъзнат

МВР трябва да се бори за доверието на обществото, промените в закона са стъпки в добра посока

viber icon

В тази напрегната политическа и социално икономическа ситуация е необходим разумен подход за скандала с разработката „Червей”, който набира скорост. Още в първия ден на скандала казах, че институциите трябваше да направи три неща. Първо, да се разсекрети всичко, което има по случая без имена и детайли в самото подслушване. Второ, да се обяви ясно кой е заявителят. Трето, да станат ясни мотивите по провеждането на специалните разузнавателни средства, обема от СРС, които са ползвани и обема от контролираните структури, които са били обект на СРС-та. За съжаление това не се направи. Още тогава прогнозирах, че ще започнат всякакви догадки, разсъждания и анализи по темата, както и стана. Прокуратурата постъпи много държавнически, без да навлиза в излишни коментари, обяви, че работи от миналата година по случая, огласи това, което е възможно, защото не е разсекретена разработката. Очевидно е, че не прокуратурата е заявителят на разработка „Червей”. Всеки ден излизат по медиите някакви информации, които само допълнително нагнетяват напрежение и продължават да задълбочават недоверието на обществото към системата за сигурност. Аз съм убеден, че това е изключително вредно във всяко едно общество, в това число за болно общество като нашето. Не искам да давам своя принос  с каквито и да е тълкувания. Българските институции трябва да направят веднага трите стъпки, за които споменах, за да има обществото пълна яснота и убеденост, че нищо не е скрито, че нищо не е спестено, а е предоставена пълна и ясна картина, ако искаме да започнем борбата за възстановяване на доверието на обществото в сектора за сигурност.   

Вътрешният министър Веселин Вучков каза, че е отворена една врата към цялата информационна база на МВР, и това звучи много страшно. Трябва да се каже на обществото кой и с какви мотиви е отворил тази врата.

Нищо не трябва да се премълчава, защото всички догадки допълнително внушават недоверие на нашите партньори към службите ни за сигурност. Очевидно е застрашена системата ни за национална сигурност най-малко от информационно-аналитична гледна точка, очевидно това ще направи нашите партньори още по-пестеливи в комуникацията и обмена на информацията с нас. По медиите излезе информация, че може тези информационни масиви на МВР да са копирани и да са в ръцете на паралелна структура. Това прави още по-необходимо изпълнението на трите стъпки, в това число заявителят с неговите мотиви и обема на работата със СРС-та.

Главният секретар на МВР е бил заобиколен и не е знаел за разработката. Няма такова законово задължение, което да предполага той да бъде непременно информиран за всички подобни действия. Но е дълбоко погрешна постановката, че професионалната сигурност в министерството при такъв сериозен акт трябва да бъде заобиколена. Това навява усещането за политическа мотивация в действията. Нека се разсекрети разработката „Червей”. Ген. Атанас Атанасов твърди, че данните, събирани в ДАНС покрай разработката, са изчистени и не е ясно къде се намират, ами ако заявителят не е била Агенцията за национална сигурност, ако е била друга служба на МВР?

Не допускам скандалът да е атака към сега действащия вътрешен министър. Той е опитен човек, бил е един мандат зам.-министър. Той трябва да свика спешна вътрешна комисия, да се направи анализ, необходими са съвместни действия с прокуратурата. Трябва да се предприемат бързи и решителни действия. Ако оставим  добро, но нереализирано намерението някой да понесе отговорност, това означава да създадем условия за необратимост в разделението между службите за сигурност и общество.

Това означава да изкопаем нова пропаст между обществото и службите ни за сигурност и между нашите партньори и службите ни за сигурност. Персонална отговорност  трябва да има, в това число и политическа.

Промените в Закона за МВР, които бяха приети на второ четене в парламента, са стъпка в укрепване на системата, но системата е изправена пред много по-голямо предизвикателство - да се бори за доверието на обществото. Добре е, че отново президентът ще назначава главния секретар на МВР и че ГДБОП се връща в МВР. Независимо от всичките ми мотивирани критики към Плевнелиев този тип баланс между властите ни е повече от необходим. Връщането на Службата за борба с организираната престъпност в МВР е очевидна необходимост. Още когато беше извадена от системата и беше вкарана в ДАНС, аз много остро се противопоставих, защото това беше едно нелепо решение. Не може една служба, която има типично полицейски функции, да бъде механично туширана към информационно аналитична и контраразузнавателна служба. Друг е въпросът, че сега министърът на вътрешните работи трябва много детайлно да възложи разследване на съдбата на информационните масиви на Службата за борба с организираната престъпност, на начина на достъп до тях, на разрешителния режим. Вътрешна комисия трябва да се произнесе, защото това е много специфичен изключително важен информационен масив и той не да бъде подмятан напред -назад.

По отношение на новата длъжност, който се създава в МВР - административен секретар, подобна идеята беше обсъждана още по времето, когато аз бях министър. Вътрешното министерство е единственото, което няма такава фигура, няма човек, който конкретно да се занимава с администрирането, и мисля, че това е добре решение.

В ДАНС изкуствено беше влята ГДБОП и по тази причина на Агенцията за национална сигурност  бяха разширени правомощията. Това беше вредителско за системата за сигурност законово действие на кабинета Орешарски и на предното Народно събрание. Ако ДАНС се стабилизира и службата заработи както трябва, тя има своите перспективи. Но ако остане още известно време в състоянието, в което е сега, трябва да се търсят нови структурни решения. Ние не можем да си позволим в ситуация на ескалираща терористична агресия, в ситуация, в която Ислямска държава завоюва нови територии, да имаме контраразузнавателна служба, която не излъчва необходимата енергия и сила./Марица.бг

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

FONTANA

FONTANA

13.02.2015 | 15:01

STIGA BRE RUMEN4O OPIKA VSI4KO DEKA SE POQVI6 . A NAI DALGIA 4ERVEI SI TI I TO GLIST . I PAK DA TA PITAM ----- DEKA SA BRATQ IZBEGALEVI ?????? NA TOZ VAPROS OTGOVORI . A GLISTITE I 4ERVEITE NIE ZNAEM KADE SA

Отговори
0 0
батко

батко

13.02.2015 | 14:31

Ами така ще бъде, докато има хора на ДС в МВР , съд и прокуратура!!! Така ще бъде като не забранихме БКП и нейната приемничка БСП!!! Ще клатят държавата още дълго време под указанията на КГБ и матушката им Русия на която са се клели до гроб!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?