Следвайте ни

Защо общински заем за Пловдив, а не собствени инвестиции

viber icon

Автор Александър Константинов, бивш зам.-кмет на Пловдив

 

В средата на май имаме вече данните за изпълнение на бюджета за първите 4 месеца и резултатите са изненадващо добри. Само преди няколко дни се проведе общественото обсъждане за вземане на заем в размер на 113 млн. лв. Двете неща са пряко свързани, защото, за да се получи такъв голям заем, е необходимо Общината да има стабилни финансови приходи. 

Нарастват значително и данъчните, и неданъчните приходи 

Собствените приходи на Община Пловдив за първите 4 месеца са 71 млн. лв., при 46 млн. лв. за 2020 година, при това, без да са увеличавани основните местни данъци и такси и частичната амнистия за малкия бизнес в условията на ковид. Ръстът е над 30%. Увеличават се както данъчните приходи - 35 млн. лв., или с 13 млн. лв. повече от същия период за миналата, така и неданъчните ​- 36 млн. лв., или с 12 млн. лв. повече. Събраната сума е 41% от планираната годишна сума при изминали само 4 месеца, или 33% от времето. Държавните трансфери са 87 млн. лв., при 68 млн. лв. за миналата година. Общо приходите за първите 4 месеца са 158 млн. лв., или 38% от годишния бюджет в размер на 418 млн. лв. Добрите резултати се потвърждават и от наличните резерви в сметките на Общината. Към момента там има 57 млн. лв., при налични 25 млн. лв. за миналата година. Всичко това показва много добър темп на събиране на приходите, което е предпоставка за изпълнение на годишния бюджет в края на тази година.   

Какви са разходите към 30.04.2021 година? 

За разлика от приходите, разходите през първите 4 месеца значително изостават. Общо разходите са само 100 млн. лв., което, сравнено с приходите, е  изоставане с 58 млн. лв. Само разходите за персонал са нараснали значително от 49 млн. лв. за 2020 година на 65 млн. лв. за 2021 година. Разликата от 16 млн. лв. за 4 месеца е предпоставка в края на годината тя да се увеличи на почти 50 млн. лв. Всички останали разходи са относително по-малки спрямо 2020 г. Особено голяма е разликата в капиталовите разходи. През 2020 г. отчетът за този период е 10 млн. лв., а през 2021-ва - 5 млн. Трябва да напомня, че миналата година беше най-слабата година в капиталовата програма от десетилетие. Това, че тази година отчетът е още по-слаб, е голям провал на администрацията. В общинския бюджет за капиталови разходи бяха предвидени 76 млн. лв., а за една трета от годината са изпълнени само 5 млн. лв.?!  От данните в приходите и от наличните в сметките на Общината суми се вижда, че проблемът не е в липсата на финансови ресурси, а в капацитета на Общината да управлява инвестиционните процеси. Да реализираш само 5 млн. лв. от капиталовата програма при наличие на достатъчно средства, означава, че Общината има проблеми в цялата верига на управление на инвестициите. 

Какво да се прави?  

Вместо да се търсят нови заеми, за администрацията е по-важно да се ускори работата в секторите за управление на инвестициите. Подготовка на технически проекти на приоритетните обекти, отчуждаване на частни имоти в тези проекти, ефективен контрол на изпълняваните обекти, ускоряване на процеса на конкурсите по ЗОП, по-добра координация между отделните дирекции и още много чисто административни действия, за които не са необходими допълнителни финансови ресурси. Новият програмен период на европейските програми започна в началото на тази година, а Община Пловдив още няма приет Интегриран план за периода 2021 - 2027 година. Този план е задължително условие за получаване на пари по европейските програми. Става дума за стотици милиони левове, които Пловдив може да получи по тези програми. Това са пари, които не трябва да се връщат и могат да се използват веднага, ако Общината има готовност с проекти. Защо тогава толкова бързаме за заема, които рано или късно ще трябва да се връща?   

Пловдив трябва да се развива. Никой не е против да се реализират големи инфраструктурни проекти, но кредитът е последният резерв, а е видно, че ние не сме използвали дори този в собствените приходи. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Ива

Ива

20.05.2021 | 11:45

Количеството не означава качество. Зико назначи 9 зам. кмета и има най слабата администрация от времето на Гърневски. Това е големият порок на този мандат - некадърността.

Отговори
3 0
Стоичков

Стоичков

19.05.2021 | 18:15

Заема който искат да вземат е за 11 проекта,освен че бил много изгоден и ще се връща 20г.не стана ясно кога във времето ще се реализират тези проекти.Като заявени за започване през тази година са пробива на централна гара,Даме Груев,Кукленско шосе,почна се и бул.Христо Ботев,абе от къде ще минава трафика при толкова ремонти,че се бърза стоя заем.Пак има усещане за лапане.

Отговори
5 0
Тончев

Тончев

19.05.2021 | 11:04

Точно казано - липса на капацитет по цялата верига за управление на парите, с две думи - не ставате!

Отговори
5 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?