Следвайте ни

Защо нероденият пловдивски инсинератор продължава да трупа общински дългове

viber icon

С нови 63 752 лева са нараснали загубите на общинското предприятие "Инсинератор Пловдив" ЕООД само през последната година. Така борчовете на неработещото дружество вече надминават 180 хил. лева, показват данните от Община Пловдив. Инсинераторът под тепетата вече повече от 4 години няма един работен час, но си има управител и пазач.    

Според документацията разходите за издръжката на неработещото общинско дружество са скочили от 43 хил. лева през 2019-а  до малко над 67 хил. лева през миналата година. И двете години "Инсинератор Пловдив" ЕООД има приходи от едва 4000 лева. 

Въпреки това в доклада за финансовото и оперативно състояние на дружеството е записано, че макар и инсинераторът да няма дейност от създаването си през 2017 година, сградите и съоръжения се нуждаят от ремонт, а техниката - от доокомплектуване и осъвременяване. От натрупаните 180 хил. лева задължения, 95 хил. лева по заема му към Община Пловдив и още 49 хил. лева данъчни задължения.

В документа, който днес ще гласуват и общинските съветници, е записано, че още през 2019 година е стартирала процедура по кредитна институция, която да предостави банков кредит на "Инсинератор Пловдив“ ЕООД в размер на до 6,2 млн. лева. В заключение се казва, че без подобен кредит съществуването на общинското дружество е безперспективно. 

За заем през годините настояваше за управител на общинското дружество Дончо Кацарев, който на няколко пъти иска от Общинския съвет да одобри поемането на кредита от около 6 милиона лева, за да бъде довършен и най-накрая да заработи. Старейшините обаче отказваха с мотива, че така се наливат пари от пусто в празно и няма никаква отчетност дори и за дребните суми, които ОбС отпуска на предприятието. С допълнителен заем, за който настоява управителят, от близо 6,2 млн. лева, общата сметка за  изграждането на "Инсинератор Пловдив" ЕООД ще набъбне до над 20 млн. лева.

Напомняме, че през април се появиха информации, че инсинераторът на Пловдив се готви за концесия. Имотът, заедно с пустата полуоборудвана сграда, беше вкаран в Годишната програма за разпореждане с общинско имущество, след като стана ясно, че  в местната администрация е постъпило инвестиционно намерение за взимането на обекта на концесия, но до развитие на казуса така и не се стигна. 

Проектът за регионален инсинератор за болнични отпадъци в Пловдив бе част от Плана за действие към Националната програма за управление на дейностите по отпадъците 2003-2007 г.  Тогава страната ни получи безвъзмездно от Швейцария близо 5 млн. лева за доставката на инсталация за изгаряне и за техническа помощ. От наша страна бяха инвестирани около 9 млн. лева, като 2,1 милиона бяха от ПУДООС (Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда), 5 млн. лв. са от държавата и 1,7 милиона - от бюджета на Община Пловдив. 

Когато бе назначен за управител, Кацарев представи в Общинския съвет бизнес план, според който инсинераторът може да работи на пълни обороти, обработвайки не само медицински отпадъци. Идеята бе в предприятието да се добави и линия за горене на гуми. Според специалистите обаче смесването на двата процеса е недопустимо от гледна точка на технологията. Освен това бизнес планът бе определен като прекалено оптимистичен и подвеждащ. В него е заложена два-три пъти по-голяма натовареност от тази на софийския инсинератор, който обслужва 6 области.  

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?