Следвайте ни

Защо Паси си показа ядрената глава

Или ползите, които можем да понесем от няколко атомни бомби в родината

viber icon

Ако някой още се чуди от какво имат нужда Балканите, това означава само едно: този колебаещ се елемент не следи внимателно Соломоновите послания на Соломон Паси. А той отсъди: "Със сигурност това, от което ние на Балканите имаме нужда, не е стратегията на Тодор Живков - Балканите безядрена зона. Ние имаме нужда от ядрени оръжия...".

Ето къде било разковничето за мир и просперитет на "врящото гърне", което продължава да къкри. Стига сме си играли на икономика и енергетика, време е да се заиграем с "едни атомни бомби". И да се запитаме като големия български философ, изкуствовед и културолог Исак Паси: "Homo ludens ли е човекът?". И доколко е играещ и заиграващ се и доколко луд.

Ако обаче погледнем философски - като бащата, на атлантическата идея на сина, ще открием някои ползи. Бившият ни външен министър с богат дипломатически опит ни убеждава, че с великите сили, и по-специално с  Русия трябва да се говори с огромно уважение и отлично въоръжение.

Тоест, ако си покажем ядрената глава, визуалният ефект ще докара такъв политико-еротичен стрес на Путин, че скоропостижно да се озове в мавзолея до Ленин. А Русия да осъмне като най-източната западна демокрация в Европа. И съответно да стане член на ЕС, или пък ЕС да стане член на руската федерация - то все ще е от полза за прогресивното човечество.

А това, че като ядрена сила може да понесем вражески ядрен удар, няма съществено значение. В Хасково от години си пият радиоактивна вода, което показва, че българинът не е като разглезените японци, дето се ужасяват и от едно Локо в Хирошима.

Това несъмнено ще съживи и закъсалото ни земеделие и животновъдство.  Българският фермер ще започне да отглежда домати като тикви и кочове като бикове, с което ще си възвърне някогашната си слава на едър производител.

Доверието към парламента ще нарасне от 5 на 95 процента, защото избирателят вече ще знае, че депутатите действат като облъчени не по своя воля.  

Следващият ни президент може да бъде и с две глави и така няма да бъде обвиняван в шизофрения, когато гледа и към Брюксел, и към Кремъл едновременно.

Здравеопазването ни най-после ще бъде успешно реформирано, сиреч - закрито, тъй като от него няма да има никаква полза. Всъщност както и сега. Оцелелите българи ще бъдат най-здравите болни на света. Лошото е само, че този здравен възход няма да се дължи на евросубсидии, а на субсидия от Изток, но и това ще преживеем.

Корупцията де факто ще бъде премахната, защото вече всички банкноти ще светят. А кметове и кметици ще преживеят повторен семеен възход.

Съдебната ни система също ще бъде доведена до успешен край. Тя повече няма да може да пуска бандюгите под гаранция, тъй като гаранция няма да има за никого.

Това са само някои от ползите, които бихме могли да понесем. Преди да заплачем като Соломон Паси при приемането ни в НАТО.

И преди да проумеем и Тереза Мей -  друг красив ум, вилнеещ между Острова и Европа: тя нямало да се поколебае да разреши ядрен удар, който може да убие 100 000 души, ако се наложи. В името на мира. Ако “Гардиан” я цитира правилно, може да предположим, че най-нещастната премиерка на света говори пост фактум - вече като щастливо облъчена. Може и от Новичок.  

След изявленията на Мей и Паси съм склонен да разбера майките, които отказват да ваксинират децата си, защото имунизациите били вредни. Разбирам и стоте хиляди американци, които още вярват, че Земята е плоска. И фейсбук групите, които твърдят, че опасността от ядрена война е фалшива новина.

Само не мога да разбера защо учените бият тревога: ако в конфликта между Индия и Пакистан бъдат детронирани само няколко ядрени бомби, климатът по целия свят ще се промени и ще настъпи глад и смърт. А какво ще стане при евентуален конфликт между двете свръхсили - САЩ и Русия, чиито ядрен потенциал само Господ, Тръмп и Путин знаят колко е? На това вероятно може да отговори Соломон Паси.

"Играта е първична човешка функция...", казва големият Исак Паси. Само че ако синът продължава да се заиграва с ядрения кошмар, може би трябва да се намесят не само философите, а и психолозите. Или Майки срещу насилието, или Майки срещу агресията.

Или пък Майки срещу дрогата.

Красимир Димовски

Красимир Димовски

Журналист - екип "Общество"

Красимир Димовски е работил в местни и национални издания, ръководил Книгоиздателска къща “Марица”. Има самостоятелни изложби с политическа карикатура и награда „Пловдив”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?