Следвайте ни

Защо нашмърканият кмет на Калояново е по-безопасен на пътя от Стоян Канара

viber icon

България е правова държава, в която няма хора над закона. Тук правилата важат за всички, независимо кой какво работи, от коя партия е и какъв пост заема. Поне така изглежда според конституцията и другите основни закони. На практика всички знаем, че истината е различна. Поредният пример за това как Темида намигва приятелски на някои и изсипва целия си справедлив гняв върху други за едни и същи или поне сходни прегрешения са присъдите, които получиха наскоро калояновският кмет Георги Георгиев и барабанистът на оркестър "Канарите" Стоян Стоев.

И двамата бяха спипани да шофират дрогирани. Управникът на малката община в сърцето на Тракия обаче получи условна присъда и глоба, а Канара отиде директно в затвора за 6 месеца. Кое прави нашмъркания кмет по-безопасен на пътя от другия грешник, не е ясно. Едва ли коката на Георгиев е по-специална, като за управници, и размътва по-малко мозъка на шофиращия.

Обяснението, че единият има чисто съдебно досие, а другият - стара ефективна присъда за трафик на дрога, също не издържа. Защото кметът на Калояново също не за пръв път има проблеми със закона.  През 2016 година той предизвика катастрофа с маршрутка, но отказа да даде тест за алкохол и наркотици. Мина метър с обяснението, че пие силни лекарства и те могат да повлияят на резултата.

Тогава останаха съмнения, че нещата не стоят точно така, но в крайна сметка на Георгиев му се размина. Ако не беше, сега щеше да става дума за рецидив. Но както е казано - у нас хората с власт и законът, и късметът ги пазят. А каквото и  да пише в конституцията, пред закона едни са по-равни от другите.   

Съвсем скоро Георгиев пак ще има сблъсък с Темида. Около случая с шофирането под въздействие на наркотици Общинската избирателна комисия не посмя да отстрани кмета на Калояново от поста. Административният съд в Пловдив обаче образува дело срещу решението на ОИК.

Все пак по закон Общинската избирателна комисия е трябвало да отстрани Георгиев от длъжността кмет, а не го е направила - от страх или от липсата на капацитет.

Сега казусът отива във Върховния административен съд, защото Георгиев обжалва решението на пловдивските магистрати. Този път изглежда прошка няма да има, защото законът е категоричен. А когато ВАС върне казуса отново в ОИК, вече ще  са необходими гласовете  само на половината от  присъстващите на заседанието членове, за да се раздели прегрешилият Георгиев с поста си. 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

ИВАНКА

ИВАНКА

25.01.2021 | 22:38

ЕЙЙ ВРАЧАНЦИ..., ВИЕ СТЕ БЕСЕПАРИ И ОБЩИНАТА ВИ Е ПОТЪНАЛА И ЗНАЕТЕ ДА ПЛЮЕТЕ ....,ЗА ДА СТЕ ВЕЛИКИ ,....НО ТОВА СТЕ ВИЕ И ТОЛКОЗ.....!!!

Отговори
0 2
СТЕФАН Д-Р Д ЧОЛАКОВ - ВРАЦА

СТЕФАН Д-Р Д ЧОЛАКОВ - ВРАЦА

23.01.2021 | 01:08

ЕТО МОРАЛА НА ПРЕСТЪПРИКА БОЙКО БОРИСОВ, ДА ПРЕПЕЧАТИ ОБРЪЩЕНИЕТО НА ШВЕДСКИЯ МИНИСТЪР ПРЕСЕДАТЕЛ СТЕФАН ЛЬОВЕН КЪМ ШВЕДСКИЯ И … БЪЛГАРСКИЯ НАРОД !? - ЦИТИРАМ : https://www.facebook.com/mirchev/videos/10158178301736225 Защо Бойко Борисов плагиатства от премиера на Швеция? Преди два дни пуснах обръщение на шведския премиер Стефан Льовен на стената си във фейсбук с български субтитри. Целта ми бе да покажа потресаващата разлика в начина, по който говорят министър-председателите на Швеция и България. Сега в профила на г-н Бойко Борисов виждам негово обръщение към българите, което хем не ми звучи като написано от него, хем много ми напомни на нещо познато. Изгледах отново видеото от Швеция и с учудване установявам, че цели пасажи от речта на г-н Льовен е копирана в речта на Борисов. У нас често обичаме да цитираме “Шведския модел”. Борисов обаче е разбрал това буквално. В изложението му има директни цитати от словото на премиера на Швеция. Шехерезада явно се е престарала. - https://www.facebook.com/mirchev/videos/10158178301736225/?t=21 - РАЗПРОСТРАНЕТЕ : КОПИЛАЛ СТЕФАН Д-Р Д ЧОЛАКОВ - ГРАЖДАНИН И НА КРАЛСТВО ШВЕЦИЯ - http://www.stefan-tcholakov.eu/ -

Отговори
20 1
видов ден....

видов ден....

21.01.2021 | 11:25

и престанете с това мръсен долен наркоман...не не е мръсен не е долен...този е болен.не визирам общинаря а въобще наркоана..... долни наркомани са нашите управляващи нашата полиция - милиция която ни пази и нищетата и безпътицата до която ни доведе борисовия режим.... децата ни станаха наркомани защото полицията пази дилърите които пълнят чекмеджетата на бойко и компания чиито наркотици се разпространяват необезпокоявано в държавата.... до живот за разпрастранител на наркотици......не за наркоманите..защото те са мишена те са следствие от това разпространение без наказано.... крумови закони за разпространител на наркотици..... нито една власт нито едина партия е застанала и сложила наркоманията като кауза....само отдлни хиени от време на време нещо каканижат щото цоцат едни пари и слава да се подмятат по телевизиите...визирам желяз андреев -- който като бойко един път е андреев друг път е турлаков----според случая ...и ползата... наркоманията е по голяма пандемия от COVID 19..... тя чека на всяка врата....няма да остане семейство не засегнато...... така че оставете Канара на мира ....и наложете правиилното наказание на кото.лика.....управляващ...

Отговори
10 3
това е положението...

това е положението...

21.01.2021 | 11:17

да бе а това пра.се е горен наркоман.... канара си вреди на себе си а този изр.од управлява ...теб мен нас... канара си свири който иска слуша който иска плаща...а този огоен нерез се разпорежда със съдби и наши пари.... да се жали присъдата на този мер.завец католи.шки....

Отговори
11 2
1.08  ??? промила във ВМА

1.08 ??? промила във ВМА

21.01.2021 | 10:35

А защо пияният евродепутат е по-безопасен на пътя от Стоян Канара?

Отговори
9 1
коко

коко

21.01.2021 | 09:48

Канара е един долен наркоман

Отговори
5 1
Цанко

Цанко

21.01.2021 | 09:26

Цанко 21.01.2021 | 09:21 Браво на репортерката Цветана Георгиева, че говори за този проблем в правосъдната система. Само журналисти се осмеляват да повдигат тези въпроси. Некадърния кмет го пазят цяла орда общинари. Вече втори мандат в тази община не се прави нищо. Всичко е потънало в боклуци. Защитават го защото знаят, че след това и тях няма да ги има. Вместо тази община да процъфтява тя тъне в простотия и невежество.И това е срам и позор за всички, които го защитават. Дано си получи заслуженото и общината да попадне на по-честен, морален и грамотен кмет.

Отговори
15 1
Цанко

Цанко

21.01.2021 | 09:24

Браво на репортерката Цветана Георгиева, че говори за този проблем в правосъдната система. Само журналисти се осмеляват да повдигат тези въпроси. Некадърния кмет го пазят цяла орда общинари. Вече втори мандат в тази община не се прави нищо. Всичко е потънало в боклуци. Защитават го защото знаят, че след това и тях няма да ги има. Вместо тази община да процъфтява тя тъне в простотия и невежество.И това е срам и позор за всички, които го защитават. Дано си получи заслуженото и общината да попадне на по-честен, морален и грамотен кмет.

Отговори
11 1
Цанко

Цанко

21.01.2021 | 09:21

Браво на репортерката Цветана Георгиева, че говори за този проблем в правосъдната система. Само журналисти се осмеляват да повдигат тези въпроси. Некадърния кмет го пазят цяла орда общинари. Вече втори мандат в тази община не се прави нищо. Всичко е потънало в боклуци. Защитават го защото знаят, че след това и тях няма да ги има. Вместо тази община да процъфтява тя тъне в простотия и невежество.И това е срам и позор за всички, които го защитават. Дано си получи заслуженото и общината да попадне на по-честен, морален и грамотен кмет.

Отговори
13 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай