Следвайте ни

Защо ли 43?

viber icon

АЛЕКСАНДЪР  КОНСТАНТИНОВ,  БИВШ ЗАМ.-КМЕТ  НА ПЛОВДИВ

 

Средата на мандата наближава, а екипът на кмета Здравко Димитров тупка топката по всички важни проекти, които обещаваше да реализира до 2023 година  

 

В последните десетина месеца избраният от народа кмет на Пловдив някак си стои зад кадър. Вярно е, че на Здравко Димитров му се струпаха не една и две бели в личен план, но ситуацията твърде много напомня за онази от последните години на мандатите на неговите предшественици, които прекарваха съвсем малко време в Общината. Разликата е, че сега мандатът е в разгара си и е време да се наливат основите за рязането на лентите през изборната 2023 г.  

Още с назначаването на 9 зам.-кметове стана ясно, че градоначалникът планира да управлява като „Величество”, дистанциран от ежедневието. Ние познаваме такъв тип управление от най-новата история на града. Помним и неговия девиз „Бъдете господари на мълчанието”. Сега сме свидетели на същото мълчание по важните за града проекти. Иначе кметът и заместниците му говорят всеки ден по разни теми, което трябва да означава, че стоят близо до гражданите. За това, естествено, се грижи

 цял отбор от медийни експерти, които имат задачата да представят работата на администрацията като низ от успехи.

Голямото мълчание обаче си има своите печални резултати. Те са това, че новият Общ устройствен план, внесен от разработчиците в Общината в края на 2019 година, още не е стигнал до Общинския съвет. Същото се отнася и до другия важен документ - План за интегрирано развитие на общината /ПИРО/ 2021-2027. В него трябва да бъдат разписани основните политики, проекти и зони на въздействие, които ще се реализират с европейски средства през новия програмен период. Малката община "Родопи" вече прие своят  ПИРО, а областният център Пловдив дори не го обсъжда с гражданите си.

Тази забуленост в тайна на стратегическите дейности на Общината е характерна и за оперативното <210> управление. Отчаяно се рових в документите, за да намеря поне един проект, подготвен от тази администрация, и не можах. Водният проект, който се реализира в район "Северен", е от 2011 г., преработен през 2015-а, подлезът "Модър-Царевец" от 2010-а, разширението на ул. "Даме Груев" - от 2015 г., Спортният център на бул. "Дунав" е стартиран от предишния екип. Спорният подлез  на Водната палата също е от 2010 година, а покритият басейн "Младост" дори получи първа копка от предишната администрация и спря поради липса на пари. През двете години от този мандат капиталовите разходи на Общината спаднаха под 10% от всички разходи, за сметка на това се отложи плащането на стария заем от 2006 година за 2022 година, а администрацията се кани да консумира два нови заема - 30 млн.лв. за осигуряване на собственото участие по Водния проект и 40 млн.лв. за пътните проекти и новата техника на двете комунални ОП. 

 Сегашният екип наследи 40 млн.лв. от програмата „Региони в растеж”

Общата сума по програмата беше 83 млн.лв., но предишният екип не успя да я реализира, затова сега се довършват проектите, предвидени в Интегрирания план, приет през 2013 година. Кметът много обича да се разхожда из детските градини, финансирани от този стар план, но това не е изцяло негова заслуга. Единственото, за което с основание може да се похвали Здравко Димитров, е строителството на двата стадиона „Хр. Ботев” и „Локомотив”, но и там има проблем, защото трябват още почти 30 млн.лв., за да се довършат съоръженията.

В предизборната си кампания Здравко Димитров бе изключително активен и успя да убеди пловдивчани защо да гласуват с тогавашния номер 43, който имаше ГЕРБ в бюлетините. Обещанията продължиха в началото на мандата с идеите за преструктуриране на  администрацията и общинските предприятия. Говореше се за 20% съкращения, електронно управление, прозрачност и т.н.

Две години по-късно по всички тези въпроси основно се мълчи. Мълчи зам.-кметът Тодор Чонов за надграждането на Транспортния проект, мълчи зам.-кметът Стефан Стоянов за двете гимназии - Математическата и Хуманитарната,  мълчи зам.-кметът Анести Тимчев за състоянието на река Марица, мълчи зам.-кметът по строителството Пламен Райчев за проектирането и строителство на втория лот от бул. "Северен". Най-оглушително е „мълчанието на агнетата” в Общинския съвет. Там отдавна вече не е ясно кой е в управляващото мнозинство и кой е опозиция.

Наближава  юбилей - две години управление на Общината от този екип. Сигурно ще има фанфари и кметът ще се появи, за да отреже няколко лентички. Ние в тълпата ще се радваме на новите костюми на управляващите и ще ръкопляскаме. 

Защото отдавна е казано - всеки народ заслужава управлението, което си е избрал. Всеки град - също.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (16)

Чери

Чери

01.09.2021 | 11:16

Където е минал оомомижма , следнего Чернобил. Забравихте когато България беше дискотека , Огромните опашки за бензин , за храни ( празни щандове ) Лукановата зима Виденовата инфлация ( долара - 30000 )лева . Фалирали банки , високи цени . По младите незнаят и затова пишат глупости . Сега щели да увеличават пенсйте с 40 лв на след септемри махат 50 то . Е и.. Много къса памет води до шизофриния .

Отговори
1 6
bojinkata

bojinkata

01.09.2021 | 07:02

работа работа от толко работа няма как да се излезе от блока, кола до кола няма тротоари няма градинки всичко е леш иначе култура това онова ела в северен да видиш грозната картинка еххх да ви ева

Отговори
9 2
Монголска кавалерия = Герб.След тях трева не никне

Монголска кавалерия = Герб.След тях трева не никне

31.08.2021 | 15:43

Бедни ,ми бедни Пловдив.! Монголите да бяха минали през теб ,нямаше да си толкова ограбен.

Отговори
15 2
Петър

Петър

31.08.2021 | 14:01

Както винаги изстрел в десятката. На герб с думи няма впечатлиш, само ИЗЧЕГЪРТВАНЕ

Отговори
14 5
мафия

мафия

31.08.2021 | 13:46

Мълчат, защото са комунисти! Питайте зам.кмета Тимчев.

Отговори
17 2
ЗАЩО ЛИ 43????

ЗАЩО ЛИ 43????

31.08.2021 | 12:14

ЗАЩОТО УМЕЯТ ДА ФАЛШИФИЦИРАТ ИЗБОРИ.ЕДНИ ИЗБОРИ БЯХА С МАШИНИ ,КОИТО НЕУТРАЛИЗИРАХА КУПЕНИЯ ,КОРПОРАТИВНИЯ ВОТ И ПОДПРАВКАТА НА ИЗБОРНИ ПРОТОКОЛИ И ШАЙКАТА НАРЕЧЕНА ГЕРБ ЗАГУБИ ИЗБОРИТЕ.ПЛОВДИВ Е НАРИЦАТЕЛЕН,КАК СЕ КУПУВАТ И ФАЛШИФИЦИРАТ ИЗБОРИ.

Отговори
20 5
Лъжене, Лъжене Лъжене

Лъжене, Лъжене Лъжене

31.08.2021 | 12:14

Мантрата на БКП и троловете им

Отговори
5 15
Лъжене,лъжене,лъжене и пак лъжене от Империал

Лъжене,лъжене,лъжене и пак лъжене от Империал

31.08.2021 | 12:25

Правилно! гепиГерб са производна на БКП.ВСИЧКИТЕ ИМ ШЕФОВЕ БЯХА ПАРТИЙНИ СЕКРЕТАРИ НА БКП ,А ПОВЕЧЕТО ИМ ЧЛЕНОВЕ БЯХА ЧЛЕНОВЕ НА БКП. СКАЧЕНИ СЪДОВЕ БКП -ГЕРБ.А иначе троловете във форума ги контролира ,лично маминия ,който също е трол под псевдонима (нали)

Отговори
17 3
СЛЕД МАНДАТИТЕ НА ТЕЗИ ДВАМАТА(ТОТЕ-ЗИКЕ).............

СЛЕД МАНДАТИТЕ НА ТЕЗИ ДВАМАТА(ТОТЕ-ЗИКЕ).............

31.08.2021 | 11:57

ТЪРСИ СЕ ДОБРОВОЛЕЦ ЗА.... КМЕТ.......?!!

Отговори
14 7
Глутницата е безпощадна-надежда всяка тука оставете!

Глутницата е безпощадна-надежда всяка тука оставете!

31.08.2021 | 11:50

Как беше...работа ,работа,работа.Разбирай лапане,лапане ,лапане.На Пловдив само скелета му остана майна..Вече няма нищо и за оглозгване.Затова сега налитат за нови заеми.Които ние пет поколения ще плащаме.

Отговори
20 6
мазохизъм по пловдивски

мазохизъм по пловдивски

31.08.2021 | 11:40

Сашо ,хубаво го казваш ,както винаги с аргументи ,да но знаеш ли колко им пука и на маминото и на зико.Всяка седмица се гушкат пият си заедно уискито и се надсмиват на акъла на пловдивчани.Единият вече е олигарх на наш гръб.Сегашният гледа да настигне тотката и изобщо не му пука за реализирането на обекти и за нас пловдивчани.Важно е далаверата да върви и ПАЧКИТЕ да пълнят чекмеджето.След нас и потоп.Тези лапачи така мислят.

Отговори
19 6

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?