49
Следвайте ни

Защо женският Слави Трифонов още не се е родил

viber icon

Професионалистът си тежи на мястото. Но докато в люлката на демокрацията зрителят сам си избира на чия физиономия да задържи канала, в други страни проблемът се решава от горе. През 2016 г. осем водещи в Египетската държавна телевизия са отстранени от ефир, защото са „прекалено дебели“. На дамите е наредено да поотслабнат - условие, което обяснимо поражда скандал с наднационални мащаби и откровено сексистки подтекст. Още по-зле изглеждат нещата заради формулировката на нареждането - журналистките могат да се върнат в ефир, когато придобият „приличен вид“. А какво всъщност ще рече една дама да има приличен вид за работа в телевизията?

Красиво лице

Бръчките не се толерират никъде, но пред камерите това важи с особена сила. Нагънатото чело, освен че изглежда зловещо под прожекторите в студиото, издава донякъде възрастта на притежателката си, затова трябва да бъде опънато до съвършенство. Слава Богу, на помощ на милиони жени идва ботоксът - истински хит в козметичната индустрия. Изобретен от мъж, впрочем. Също като токчетата, прашките и корсета, но това може да ви го каже всяка жена, носила който и да е от тези аксесоари. Наречете го интуиция.

Манекенски пропорции

Дори да е гладко като ледена пързалка, симпатичното лице се обезсмисля, ако под него не стои тяло за грях. Факт, върху който отстранените от работа египетски журналистки вероятно доста са поразсъждавали между тичането до фитнеса и броенето на калории. Тук отново на помощ могат да дойдат пластичните хирурзи, но преди тях пристигат диетолозите, чайовете за отслабване и добавките за забързване на метаболизма. Ако никой от тях не даде резултат, лошо, зрителят не бива да бъде обременяван с гледката. „Прекалено дебелата“ журналистка трябва да се вземе в ръце, защото само дипломата, репутацията, опитът, усилията и успешната до този момент кариера не стигат. Чужденците са го измислили.

Професионални качества

Сред тях обаче се нареждат търпението и вечната ведра усмивка. Ако у един мъж справедливият гняв и твърдата ръка правят добро впечатление, за дамата нещата далеч не стоят така. Исторически погледнато, от жената се очаква да показва послушание, одобрение и дори възхищение, а на емоциите й се гледа с лошо око. По ирония на съдбата после същите тези кокетни усмивки нареждат много дами на опашката за ботокс, но нежният пол има повече шансове да се издигне в кариерата си, особено пред камера, ако владее до съвършенство своите маниери. Един от най-успешните шоумени у нас е известен с късия си фитил. Той няма манекенски пропорции и съвършено лице, нито е прочут с благия си нрав. Напротив, често ще го видите с намръщен поглед и ще чувате истории как не се е поколебал да лепне глоба на човек на екипа си заради издънка. Но дори ако приемем, че някъде в България се е родил женският вариант на Слави Трифонов, сигурно е прекалено зает в салоните за красота и фитнес залите, за да се добере до ефира.

Предизвикателствата да си съпруга, майка и профи

Да си жена по принцип е уморително, дори без да си публична личност. Всички стереотипи си важат с пълна сила и извън телевизионното студио, макар и в по-малък мащаб. Поддържано лице, секси фигура и сговорчив характер могат да ви отведат далеч в професионален план, но и с това задачите не свършват. Жената е тази, от която се очаква да създава семеен уют, да плаща сметки наравно с половинката си, защото иначе я наричат златотърсачка, и пътьом да роди поне три българчета, защото страната е в демографска криза. И всичко това ако успее да оцелее физически в една стряскаща действителност на домашно насилие, агресия и омраза.

Все още на много места феминизмът е мръсна дума, от която на мъжете им настръхват косите. Ако си представяте лицето му като едра гневна кака, дошла да ви ритне между краката и да ви изгони от работа, наистина си е страшно. Феминизмът обаче гони единствената цел жената да има толкова грижи, колкото и мъжът, и да разполага със същите привилегии. Защото да си прехвърлил 30-те и нагло да се появяваш пред камера с бръчките и килограмите си, направо си е привилегия. И колкото повече хора, мъже и жени застанат зад идеята с ежедневни положителни примери и малко повече толерантност, толкова по-добре. В противен случай рискуваме „приличният вид“ да добие още повече тежест, докато накрая не се окаже вярна приказката, че някои имат прекрасна визия за работа в радиото.

Мирослава Атмаджова

Мирослава Атмаджова

Редактор - marica.bg

Мирослава Атмаджова е завършила Право в ПУ „Паисий Хилендарски“. Работила е като копирайтър в голяма IT компания. Част е от екипа на „Марица“ от 2017 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Реално

Реално

19.01.2022 | 07:53

Женският Слави го имаме сега. Кога да очакваме мъжкият?

Отговори
0 0
Кого копира Слави Трифонов

Кого копира Слави Трифонов

17.01.2022 | 10:15

Преди години в Германия имаше един шоумен, който се казва Харалд Шмидт. Висок на ръст, атрактивен на външен вид, много духовит и остроумен, седящ на стол зад маса, от която позиция вземаше на подбив всичко и всеки, като се започне от политици и се стигне до звезди на изкуството и спорта. Гледах го с удоволствие и когато шоуто му изчезна от екрана на телевизията се чудих защо ли. И изведнъж по родните телевизионни екрани се появи шоуто на Слави. Шоуменът - висок колкото Харалд Шмидт, седящ на стол зад маса, вземащ на подбив гостите си по маниера на Харалд Шмидт - само дето нямаше буйната коса на Харалд и името му беше Слави. И не говореше на немски, а на български. Явно беше купил лиценз от Харалд и правото да го имитира на български. Нещо като кавър.

Отговори
1 0
Киро

Киро

16.01.2022 | 20:13

Славун е най грозния човек в България разбира се след сталинистката физиономия на Бойко рашков

Отговори
6 1
Боги такежиев

Боги такежиев

16.01.2022 | 10:43

Славун е много, много болен човечец. Да му пикая на самочувствието и парите, пълна нула.....

Отговори
6 2
Чешит

Чешит

15.01.2022 | 18:44

Абе какво изкатен от Славуца , я я /го оставете на мира. .

Отговори
3 10
Читател

Читател

15.01.2022 | 13:59

Поздравления за коментара!

Отговори
15 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?