4020

Заради закон недоносче: Пълен хаос с конфискуването на коли на пияни и надрусани

МВР започна да конфискува автомобили на пияни и надрусани шофьори след промените в Наказателния кодекс, влезли в сила на 8 август. Радикалната мярка обаче предизвика бурна реакции и полемики, доколко е удачна и дали не е поредният пример за популизъм. Видни юристи определиха промените като противоконституционни, а действията на полицията и прокуратурата - като незаконни. И предрекоха вълна от дела, които повечето потърпевши шофьори лесно ще спечелят. В МВР пък вече се чудят къде да държат отнетите возила. Дори сред управляващите вече се чуват гласове, че са сътворили законово недоразумение, което няма да оцелее дълго. Най-откровен в критиките е депутатът от ПП Явор Божанков, но мнението му се споделя и от повечето опитни юристи в "Промяната", ДБ и ГЕРБ.

Какво касаят направените промени? 

С измененията и допълненията на Наказателния кодекс (НК), наред със завишаването на размерите на наказанията за някои престъпления по транспорта, се гласува и отнемане в полза на държавата на моторното превозно средство в следните случаи:

При шофиране: а) с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 на хиляда; б) след употреба на наркотични вещества или техни аналози; в) с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда, след като водачът е осъждан за шофиране с концентрация на алкохол над 1,2 на хиляда.

В посочените случаи съдът задължително постановява отнемане на моторното превозно средство в полза на държавата. Във всяка една от изброените хипотези отнемането на МПС е възможно само ако е собственост на виновния водач. Ако собствеността принадлежи на трето лице, присъжда се неговата равностойност. 

На теория това звучи чудесно - наказанието е достатъчно строго, за да стресне безотговорните шофьори. Всъщност обаче се оказва, че в този вид новото законодателство е по-скоро объркващо и вероятно ще докара много ядове в работата както на МВР, така и на прокуратурата.

На първо място с новите промени се стига до ситуация, в която ще трябва да се търси експертното мнение на оценители за стойността на автомобилите. Това означава, че дела от този характер вече ще се бавят по-дълго заради изчакването на становището. 

Няма и яснота какво ще се случва с конфискуваните автомобили 

Сега те се откарват в районните управления, но местата там скоро ще свършат. А до приключване на делото те ще се водят и веществено доказателство, и един вид спорна собственост между държавата и нарушителя.  

Важен въпрос е и какво се случва, ако колата е семейна и съответно поравно разпределена като собственост между мъжа и жената. В такъв случай, ако се води на името на единия, а другият наруши закона и се окаже в такава ситуация, няма как да заплати цялата стойност на автомобила. Аналогично е и с другата алтернатива - ако водачът се води собственик на семейната кола, тя няма как да бъде конфискувана, тъй като се води в съсобственост между мъжа и жената.

Друг проблем изниква, когато автомобилът се води на юридическо лице - тоест е фирмен. Тогава няма пряк частен собственик, а цяло дружество. 

Промените не конкретизират и какво се случва, в случай че някой даде автомобила си на приятел, който пък реши да го кара пиян или надрусан. Интересен е и случаят, при който човек кара скъпа кола, предоставена му от приятел. Ако водачът направи нарушение, ще трябва да плати доста солидна сума, вероятно непропорционална на финансовото му състояние.

Ако се приеме, че апаратите за измерване на алкохол в кръвта са сравнително точни, то тези за наркотици доказано грешат често. Те могат да покажат наличие на наркотик, който впоследствие се оказва, че всъщност е бил медикамент, вземан по лекарско предписание. Но за доказването на това обикновено са нужни месеци. В такъв случай, при доказване, че шофьорът не е бил надрусан, кой ще заплати амортизация за конфискувания автомобил, стоял с месеци на паркинг и извън движение?  

В Пловдивско вече отнеха 6 коли на пияни и дрогирани водачи,

макар споровете около промените в НК да вървят с пълна сила. За последните 48 часа случаите са три - само на пияни шофьори. Единият е отработен от Районното в Труд, другите - от Пето и Трето РУ под тепетата.  Другите три случая на конфискация на автомобил са факт от последните няколко дни. Единият е отработен от Районното в Стамболийски, вторият - от Районното в Асеновград,  третият отново е на територията на Пето районно.  Последният случай е на територията на града, в ранните часове на вчерашния ден. Към 02.30 часа през нощта пиян шофьор кара по бул. "Цар Борис Трети Обединител", в посока центъра. Очевидно не успял да се справи с кръговото движение, което довело до каскада. Мъжът зад волана се забил директно в кръговото. Направената му проба с дрегер отчела 1,6 промила. 

Транспортният бранш в паника от промените

Вяра Порязова

Шофьори на тир, употребили алкохол, не са толкова рядка гледка. За тях също важат новите правила в Наказателния кодекс, което пък изправя на нокти транспортния бизнес. В своя позиция Камарата на автомобилните превозвачи в България определи промените като „недопустима безсмислица“ и зададе няколко въпроса.  

Къде ще се държат отнетите тежкотоварни превозни средства и кой ще отговаря за тяхната сигурност, при положение че струват десетки и дори стотици хиляди левове? 

А ако камионът е натоварен, какво се случва? На първо място сроковете за доставка стават неизпълними, поради което бизнесът пак ще търпи непредвидени разходи. И още разходи за евентуално претоварване, за да се спази договорът.  И бърза смяна с друг шофьор. Тази опция е почти ефимерна, тъй като шофьори, така или иначе, няма. Това са едни от най-дефицитните кадри.

А кой и как ще оцени превозното средство, за да плати нарушителят "равностойността му"? И колко време трябва да се чакат служителите в държавните институции да направят тази оценка?

И не на последно място, но вече не като въпрос, а като констатация - дали един шофьор на тир, хванат в крачка, ще извади стотици хиляди левове, за да плати т.нар. „равностойност на МПС-то“ някога.

Според браншовата камара тестовете за наркотици на Пътна полиция твърде често дават фалшиви положителни проби, най-вече за лекарства и болкоуспокояващи. При доказването на такава фалшива проба има ли механизъм шофьорът и/или собственикът на транспортната фирма да бъде компенсирани за месеците, в които не е упражнявал  дейността си заради „арестуваното МПС“?

В позицията си Камарата на автомобилните превозвачи подчертава, че твърдо подкрепя всички усилия, които ще доведат до по-безопасни пътища. Това обаче не следва да води след себе си хаос и да създава по-големи проблеми за бизнеса, смятат от организацията. 

Шефове на РПУ в шах: Къде ще ги слагаме?

Районните полицейски управления в Пловдив и региона не разполагат с огромни паркинги. Същото важи и за територията на КАТ, където се съхраняват смачкани коли от различни катастрофи и престъпления на пътя. Те биват освобождавани едва след приключване на казуса в съда.   

"Къде ще ги слагаме тези конфискувани коли?" Този въпрос задават началниците на районни управления и към момента отговорът е един и същ. По първоначално разпореждане отнетите автомобили се съхраняват на територията на съответното РПУ, отработило случая. И това е до второ нареждане, докато всичко се избистри. Повечето от Районните обаче нямат капацитет за повече от 10 до 20 коли. А когато всичко се запълни, не е ясно как ще се процедира. 

Ням​а яснота и колко време ще се съхранява всеки един автомобил. Изпращането на кръвна проба и обявяването на резултатите от нея отнема месеци - между 3 и 6. В този голям интервал от време пък процесът по отнемане ще продължава и ще се достигне до ситуация без изход. "Ще молят собственика да си я държи вкъщи и да си мълчи", гласят вече шеговити коментари в нета. 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
4.4/5 от 12 оценки
4.4/5 от 12 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
29 коментара
Пинокио

Пинокио

16.08.2023 | 19:57

А и доста хора ще са и някои от бизнеса и транспортни фирми може и автобуси да ги пускат на търгове

Отговори
1 0
Защо не им свалят номерата на МПС-та,както е в др.държави?

Защо не им свалят номерата на МПС-та,както е в др.държави?

16.08.2023 | 10:14

За измишльотините в закона все ние да сме първи.

Отговори
4 0
Пинокио

Пинокио

16.08.2023 | 19:52

За жалост ние сме след Австрия и още 2-3държави са преди нас

Отговори
1 0
Gggg

Gggg

15.08.2023 | 18:27

Закон- кьор фишек за отвличане на вниманието на хората. Докато умните се наумуват, политиците ще лудуват....жалко е но....

Отговори
6 1
харвардизирани мутри!

харвардизирани мутри!

15.08.2023 | 15:48

Излиза, че е по-лесно и евтино да се арестува дрогирания водач, а не неговото возило. Дори да съди после държавата в страстбург, обезщетението ще е по-малко от това за погрешно арестуван ТИР. Проста работа е тази проста сметка - няма нужда да си завършил висша икономика. Но физкултурните калинки, с фалшиви дипломи по икономика и маркетинг (или дори право), не могат да се справят с вземането на адекватни решения по този и други подобни казуси. Пък ние сме им дали да ни творят законите. Ние сме за убиване!

Отговори
9 0
Духачос

Духачос

14.08.2023 | 19:32

Ко стана с положителните тестове на ченгетата?

Отговори
17 0
Димо

Димо

14.08.2023 | 18:09

Работата на началниците в МВР не е да задават въпроси, а да изпълняват това което са решили над тях. Така както извън България шофьорите спазват правилата така да ги спазват и тук.

Отговори
12 4
Работата на сменените началници е да слушкат новия шеф на МВР и да се

Работата на сменените началници е да слушкат новия шеф на МВР и да се

14.08.2023 | 19:17

“Отчитат” редовно по йерархията,защото..нови колички идват всеки ден,пък и паркинзите отесняха..а,и избори идат!

Отговори
7 3
Боко тиквата

Боко тиквата

14.08.2023 | 15:08

Важното е да ми пълните чекмеджето. Докато съм в парламента ще ви крада и ще ви въртя ей такива интриги, защото сте прости.

Отговори
14 4
Абе, ти не се ли наяде, бе?

Абе, ти не се ли наяде, бе?

15.08.2023 | 10:11

Чекмеджетата, кюлчетата от близкото минало, не ти ли стигат, че и за още питаш? Колко деца имаш, че ламтиш толкова? Знаем за едно? Друго има ли?

Отговори
7 0
А бе,хора,какво спорите-ясно е,че законът е недоносче.Идеята е много

А бе,хора,какво спорите-ясно е,че законът е недоносче.Идеята е много

14.08.2023 | 10:35

Добра,да!Да се наказват пияндурниците и дрогирането и да им се отнемат МПС,но преди рова трябваше да са си подготвили и ратифицирали достатъчно на брой лаборатории с кръвна проба,където бързо и експресно да можеше да се измерват пробите и да се види реално дрогиран ли е потърпевшия или не.Случаите с грешно отчетени драг-тестове да падат веднага и потърпевшият да има адекватна защита.Освен това самите разрешителни за драг-тестовете се удобряват само с един подпис и печат от министъра,без да е изискана техническа експертиза,отговарят ли на списък с търсени съставки,прецизност,чувствителност на теста и до колка часа след употреба улавя веществото-тук трябваше състав от експерти и юристи да е намесен и утвърдил изискванията и след необходимата експертиза да са проверени и чак тогава удобрени за употреба от КАТ.Тогава случаите на грешно отчетена проба щяха да са минимални.И не на последно място-юридическия казус с обща,семейна собственост,както и собственост на фирма,особено за големи и скъпи возила,камиони,рейсове и т.н.Иначе идеята е хубава,но всички тези неща трябваше да са в сила,преди да пуснат в действие “ареста” на МПС-то.И въпроса с място на съхранение на отнетите МПС-също.Както и да бе ясно каква компенсация-финансова се дължи от държавата на собственика,в случай че е с грешно отчетен тест,от момента на прибирането до обратното връщане към собственика-ред казуси,юридически и финансови-въобще непомислени.Чудя се,тия в парламента,с главите си мислят ли,преди да гласуват нещо или див популизъм и лобизъм ги мори и са тотал неграмотни полит-калинки,дето само са там за украса и само хаос и вреда раждат!!!

Отговори
27 2
Няма семейна, няма обща собственост!!!

Няма семейна, няма обща собственост!!!

14.08.2023 | 18:01

Аз като знам, че автомобил обща собственост между мен и лицето Х се управлява от лицето Х, за което знам, че е любител на чашката и мериджейката, и като вече съм наясно с новите текстове на закона, или ще прекратя общата собственост върху рисковия автомобил, или ще спра лицето Х да управлява общия ни автомобил!!! Има си начини разумните хора с обща собственост автомобили да вземат мерки. Ако сега се почне рев срещу закона, ще се върнем в изходната точка отпреди закона: а именно: пияни и друсани животни да избиват невинни хора и да остават БЕЗнаказани!!! Милен Цветков, двете момичета от дрогирания приятел на полицейския чадър, децата на протестиращите семейства, и много, ама много още случаи на отнети животи от безотговорни пияни и дрогирани идиоти!!! Баста! Животът е по-ценен от автомобил! Ако сега ще ревете за автомобилите, то тогава да проведем референдум: ПТП с отнет живот от пиян или дрогиран шофьор - автоматично до живот, БЕЗ право на отмяна! Ако това ви действа по-успокоително, да преминем към него! В Стара България, при Крум, е имало ред, защото законите са били сурови и безкомпромисни! Няма не искам, няма недей!

Отговори
7 10
Сталин

Сталин

16.08.2023 | 14:45

При хан Крум е имало ред че следващия до теб е преди теб и ти си след него !Нямало е прошка нито за кон или кокошка !Сега сме ревнали да обсъждаме някакви си ръждиви трошки карани от безмозъчни същества !Това е така и трябва ред в тая страна !

Отговори
2 1
Мони

Мони

14.08.2023 | 09:35

Писарушки,кажете че закона е калпав в очите на майките със загинали деца от ПТП.

Отговори
11 10
Няма семейна, няма обща собственост!!!

Няма семейна, няма обща собственост!!!

14.08.2023 | 18:07

Точно за това иде реч! Нека тези, "скърбящите" за возилата си, вместо да жалят, да СПРАТ алкохола и/или дрогата! И... няма да имат сегашните грижи! Лесно! Просто! Елементарно! Ама да убиват умишлено и отговорно хора с пийването на алкохол и дрога, и да се измъкват през продажни полиция, прокуратура, съд с нЕкви условни, обществено полезен труд, и на баба им хвърчилото, ПОВЕЧЕ НЕ сме съгласни! Милен Цветков, двете момичета на тротоара, и всички останали жертви на пияни и дрогирани идиоти - дължим това на загиналите!!!

Отговори
5 6
Deutsch

Deutsch

14.08.2023 | 09:30

Кой плати програмата да виете по пресата срещу единственото свястно решение от 30 години? Като ви отнемат непозволени стоки на границата или преди полет пишете ли по вестниците? Ами карането пиян е същото все едно да се качиш с бомба на самолет. Но има сега ядосани, че не минавало през съда. Ами на летището да не би да има съд. Аман от юристи, все трябва да си приберат таксите...

Отговори
9 17
Няма семейна, няма обща собственост!!!

Няма семейна, няма обща собственост!!!

14.08.2023 | 18:13

Браво за нагледното сравнение!!! Като не им харесва сегашния текст на закона - искаме референдум за: до живот без право на замяна при ПТП с отнет живот от водачи приели алкохол и/или дрога!!! Вероятно този вариант е по-приемлив за любителите на твърдо гориво и бели прахчета!!! Писачите тук, са платени от пласьори на дрога и мамини синчета (като убиецът на Милен Цветков) за да НЕ им секне притока на пари от алкохол и дрога!!! Ще позволим ли тези хора да решават съдбата на нормалните хора???

Отговори
6 6
Искат да минава през съд, защото

Искат да минава през съд, защото

15.08.2023 | 10:23

ТАМ е лесно и отработената схема работи: плащат на когото трябва и нямат грижа повече!!! Докато в българското право водещ принцип е "вътрешното убеждение на съдиите", Темида ще е все сляпа!!! Няма такова чудо "вътрешно убеждение". Законите трябва да имат точни и ясни текстове, с много точки и подточки за да бъдат изброени всички случаи и без пропуски! Само така ще се отреже табиетът на съдиите да слушат вътрешния си глас. Само така няма да могат ТЕ да си тълкуват закона както им нашепва "вътрешното убеждение", а ще трябва просто да прилагат и спазват закона!!! Ако законът беше добър, онази веселата червенокоса съдийка с обичките Сваровски нямаше да освободи касапина - бръснар на Дебора, а ПРОСТО щеше да приложи закона по мирно-по кротко, БЕЗ да й се налага много-много да мисли!

Отговори
6 1

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?