Следвайте ни

Зам.-кметът Пламен Панов: Да съхраним фондация "Пловдив 2019"

viber icon

Фондация „Пловдив 2019“ трябва да бъде съхранена в някаква форма и след 2021 година. Това каза в интервю за „Марица“ зам.-кметът по „Култура, археология и туризъм“ Пламен Панов.

„Макар и в намален състав, ние сме длъжни да съхраним този ресурс и потенциал, за да продължи той да носи добавената стойност за града след като премине ковид кризата. Каква да е бройката и формата е въпрос на разчет, но в никакъв случай не и на компромис“, казва г-н Панов. 

Според него градовете, които си запазиха ресурса от екипите след проекта Европейска столица на културата, днес имат добре работещи международни контакти и работят по десетки европроекти.

По този начин рекламират града си като участват в редица международни форуми и помагат на други градове да се включат в надпреварата за ЕСК. 

Зам.-кметът по култура смята, че най-важното е натрупаният опит.

„Отдел „Култура“ в общината има добре разписани задачи и регулярна работа от дълги години. На тях се пада и нелеката задача да организират и работят по изключително богатия Културен календар на Пловдив. Нищо няма да се припокрива с бъдещата работа на Фондацията. Всеки ще си работи на своята писта, но в синхрон“, убеден и Панов.

Той припомня, че след 2019 ние вдигнахме летвата, като добавихме към бранда на Пловдив и „град - фестивална столица на България“.

„Това вече не е град, който може да предложи само културен календар на своите посетители! Той поддържа нивото си с външни продукции, грандиозни фестивали и успешни резидентни програми“, казва Панов. 

Проверка на Марица.бг показа, че в някои градове, които са били титуляри на инициативата ЕСК фондациите са запазени, а в други ни. През 2018 година столици на културата бяха столицата на Малта - Ла Валета и холандският Леуварден. На едното място фондацията повече не функционира, а на второто работи.

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Некадърен зам-кЛет на баскетБОЛЕН  мозъклия кЛет

Некадърен зам-кЛет на баскетБОЛЕН мозъклия кЛет

09.02.2021 | 17:37

"...да съхраним този ресурс и потенциал, за да продължи той да носи..." РАЗНОСКИ ЗА ГОРКИЯ ГРАД. Самото наименование ГОВОРИ КОЛКО УМРЯЛА ИДЕЯ Е "СТОЛИЧНАТА": Пловдив'2019. Пловдив'2020, 2021, 2222 или 3333 както му се иска на некадърния дрънкалник =който разбира се желае да властвува не само над 500 заплатаджии Сановници, ами и над БОМБАстични бюджети без отчетност а и без да свърши нищо полезно, само да язди "културата" на Града = сякаш един живописец няма да твори без ЗАМ-КлЕТ...??? Помним изг7зиците по "проекти" от "Програмата" със РаткаПираДка надолу със сал по Марица (до завоя!) - мерси, ама стига толкова. Избършете лигите, уволнете ПАРАЗИТИТЕ и не ни залъгвайте, че "произвеждате ценни стойности" - не пасем трева!

Отговори
4 0
Не се наядоха

Не се наядоха

09.02.2021 | 09:46

То ясно защо искате да съхраните “потенциала”, но на този “потенциал” е време за прокуратурата!

Отговори
6 0
Петър

Петър

09.02.2021 | 08:19

Фондацията е инструмент за далавери и трябва да бъде закрита незабавно. Директорите трябва незабавно да бъдат предадени на прокуратурата, като се задължат да платят всички разходи за Вавилонската кула. Освен отдел Култура има Културен дом, Градска художествена галерия, Старинен Пловдив - общо над 500 души на общинска трапеза. Всичко това се плаща от нашите данъци.

Отговори
12 0
не бе, Петре, НЕ САМО "Пловдив'2222" ами и самия зам-кЛет!

не бе, Петре, НЕ САМО "Пловдив'2222" ами и самия зам-кЛет!

09.02.2021 | 17:54

Не съм съгласна, че "...Фондацията . . . трябва да бъде закрита незабавно..." САМО. Освен това да се върне в Коньовица неподходящият Фюрер на Стария Пловдив ГРОЗЕН, който не успя да научи разликата между кладенец и щерна. или стреха/холкел, понеже имаме компетентни ДИПЛОМИРАНИ пловдивчани, някои даже с докторати. НО НАЙ-ВАЖНОТО Е НЕОТЛОЖНО УВОЛНЕНИЕ НА ПЛАМЕН ПАНОВ, КОЙТО НЕЗАСЛУЖЕНО ЦИЦА ВОЖДИСТКА ЗАПЛАТА И ЦАРУВА НАД "КУЛТУРАТА" БЕЗ РЕЗУЛТАТ (САМО ДРЪН-ДРЪН, ТА 'П'Л'Я'С')

Отговори
4 0
Гогова

Гогова

08.02.2021 | 15:29

Защо това недоразумение да продължи???

Отговори
11 0
Виктор

Виктор

08.02.2021 | 19:11

За улеснение на далаверките !!!

Отговори
8 0
ДО "ГОГОВА"

ДО "ГОГОВА"

09.02.2021 | 18:01

ЗАЩО ЛИ? ЗАЩОТО ТАКАВА Е ЛОГИКАТА НА СИНЕКУРНИТЕ ЗАПЛАТАДЖИЙНИЦИ = = = ВСЕКИ НЕКАДЪРЕН ЯДАЧ ТЪРСИ ДА СИ НАЗНАЧИ ВСЕ ПОВЕЧЕ БЛАГОДАРНИ ГЛИСТИ ЗА ДА ГО ОБОЖЕСТВЯВАТ, ПРЕВЪЗНАСЯТ И ЗАЩИТАВАТ СРЕЩУ РАЗГНЕВЕНИТЕ ПЧЕЛИЧКИ-РАБОТНИЧКИ КАТО Г-ЦА ГОГОВА!

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай