Закъсняла или подранила, зимата все си пее своята зла песен

Не, не са прави тези, които твърдят, че зимата пак ни е изненадала. Изненада ни  нейното не толкова обичайно закъснение. Може и да ви поразвесели съчувствено  това мое твърдение, но този сняг би предизвикал възторг не само у децата,  но дори и у нас, вдетинените,  ако беше дошъл по Коледа. Сега, сякаш за да се изплези на идващите отвсякъде призиви за спазване  на традициите и нормалността, дойде по Великите пости.   

Защо е това недоразумение - природно ли е то, или е предизвикано от злите сили?  

Колкото глави има в заобикалящия ни свят, толкова и отговори  могат да се получат на този въпрос. Ако, разбира се, и той не бъде обявен за провокативен и подложен на безкрайни и безсмислени дебати - от парламентарни до кръчмарски. 

Метеоролозите професионално твърдят, че случилото се тези дни на територията на родината ни и в приятелска Европа си е съвсем нормална зима посред зима. Астрономическата пролет, малко присмехулно сочат те, започва около 21 март.   

Набожният от нашата общност се кълне в кафенето, че сме  замръзнали  в не толкова обичайния за възрастта ни порив да посрещнем  още една разцъфнала пролет заради греховете си. Не го разубеждават  дори аргументи от типа на този, че по известни и нему причини, ние  и да искаме, не можем да грешим. Грешни сме били в помислите си.   

В масово тиражираните от медиите твърдения, че  зимата пак ни е изненадала, пък прозират  изблици на стихийния ни опозиционен инстинкт, да не кажем - на антиправителствени напъни.  

Демек, кметове и министри, под  благосклонния поглед на  този над тях, от ранната есен на миналата година твърдяха, че имаме всички видове готовност да посрещнем зимата. Тъкмо бяха се успокоили, че тази горчива чаша - лютата зима, тази година ги е отминала, и тя взе, че ни навести.    

И  приказките на съответните големци, че сме готови да се преборим с всяка зима, се оказаха празни или пълни с неистини. Не казваме лъжи, за да не приличаме по грубост в изказа си на народните ни избраници. 

Трудно е да се прецени това грях ли е, или не, но те послъгваха, когато твърдяха, че сме готови да се борим с белите мечки, ние послъгвахме, като се правехме, че им вярваме.  

Истината според нашето консолидирано мнение е, че толкова си можем. И като държава, и като общини. Толкова са ни силиците. И по Коледа да беше дошъл този сняг, пак щеше да има закъсали по магистралите и обикновените пътища коли и пак щеше да има катастрофи.   

Остава открит въпросът защо управниците ни залъгват, пък и се самозалъгват, че можем повече. Повече могат богатите държави, на които и възможностите им да организират и подреждат  живота си са доста по-големи от нашите. Възможно било, казват, това да се дължи и на богатството им, а богатството - на ума на управниците им. Ама да спрем дотук, за да не засегнем нашите.  

 Да пази Бог от положението, в което ще изпаднем всички ние, верноподаниците, ако г-н премиерът ни реши, че и закъснялата зима е изпратена от злите сили с  цел  свалянето на правителство му.  

 Ние и сега не можем да  си обясним прав ли е той, като веднъж  казва, че сега научава за сделката  по продажбата на  ЧЕЗ и че това е сделка между два частни търговски субекта и не е работа на държавата да се меси, а после казва, че познати нему зли сили отново искат чрез тази сделка да го свалят от власт. Но този път нямало да им подава оставка и щял да ги разнищи.  

Невъобразима, политически подклаждана  медийна врява се вдигна на тази тема. И г-н президентът ни каза, че не вярва на г-н премиера ни. И  госпожа  опозицията засъска над правителствения ни глава, както сме виждали по  Анимал планет черната кобра  да  съска над опосум ли беше, или някакъв друг смрадлив гризач, нарочен от нея за плячка. 

Оттекоха се в небитието и проблемите с граничната ограда, и проблемите с коварния според отшумялата врява с джендър, та дори и истинските проблеми с беднотията и опростачването ни.   

Гинка и ЧЕЗ! И кой ще глътне енергоразпределителното  дружество, за да може чрез него да пие кръвчицата на беднотията от запада и северозапада на държавицата ни. 

Не, не е по нашите сили,  колкото и да не е характерно за  възрастово обусловената ни всезнайковщина, да търсим верните отговори на тези въпроси. Не ни се вярва дори, че такива ще бъдат намерени. И ако бъдат намерени -  оповестени. Толкова си можем и като откритост, честност и почтеност.  

За нас по-важното в случая е, че вниманието на обществото ни към подобни сделки вече е възпалено. Започва  истински да боли още при споменаването на корупционните съмнения, колкото и да  сме потопени в тях и в ежедневните си разговори, и в помислите си, както казва Набожния.   

Не е важно и дали това е заговор срещу управлението на г-н Борисов, и дали той, подобно на турския си колега и приятел г-н Ердоган, ще успее да разнищи до последно, във всички смисли на тази дума, заговорниците.  

Възпаленото внимание на обществото към подобни сделки, ако не успее да предотврати евентуално замислената крупна далавера, вече ще е успяло да я затрудни. Хайде за малко оптимизъм да определим това като събуждане на гражданското ни общество.  

Не са само наши страховете, че може да е замислено нещо, подобно на това, което ни изиграха с КТБ. Имаше банка, няма банка. Или има банка като име, но няма нищо в нея. Ние с данъците си плащаме загубите на вложителите в нея. 

  Представа за такъв милиарден фокус имахме някаква  само от романите  шедьоври на Илф и Петров. Тръгва огромен  влак, натоварен със скъпи стоки, из необятната  руска или съветска шир, но не стига до крайната гара.  

Къде са изчезнали и влакът, и стоките, би могъл да каже само гражданинът Александър Иванович Корейко. Ако  иска! Но той едва ли би поискал, защото би отстъпил в съперничеството  си с другия титан на епохата и романа  Остап Сюлейман Берта Мария Бендер бей. Който пък твърди, че познава около 400 сравнително честни начина за забогатяване.  

У нас днешните наследници от плът и кръв на тези двама литературни  герои  ще нарекат това твърдение гнусна русофилия и скрити зад еврофилския си камуфлаж, ще продължат да забогатяват. Не сравнително честно, брутално нечестно.  

Между другото, започна делото за КТБ, макар и в отсъствието на главния герой Цветан Василев. Ние да предвиждаме как ще свърши това дело, е все едно г-н Цветан Цветанов да предвиди с някаква  точност какво ще реши утре  по някой от жизненоважните за страната ни  въпроси патронът му г-н Борисов. Нямаме претенции. 

Но мнение имаме. Ние си мислим, че  ако г-н Цветан Василев е успял да скъта някъде за черни дни само 10 процента от изпарилите се от банка КТБ 4 милиарда лева, за тези му пари адвокатите не само ще го отърват от решетките, ще го канонизират за мъченик и светец.  

Когато, макар и непочтено закъсняла, зимата  запя своята зла песен, както е казал поетът, се случиха и случки и за гордост, и за срам. 

Ние, примерно, сваляме шапка на премиера ни г-н Борисов  при  случаите, в които той нарежда да се изпрати правителственият самолет по различните краища на света, където бедстват българи. И си казваме, че всички, които казват, че с това той прави популизъм, няма да казват това, ако са на мястото на бедстващите. 

Ама  и когато  тръгне  в кривата посока събуждането на гражданското ни общество, се гневим. Злата песен на зимата попречи на полет от Лондон на нискотарифната компания "Райънеър" да се приземи на Летище Пловдив. Самолетът кацна на румънското летище Тимишоара.   

Пасажерите бедстваха. Някои от тях се прибраха с автобуси, други дочакаха правителствения самолет. Слава богу, всички се прибраха. Но докато бедствали, решили да търсят по съдебен път от авиокомпанията обезщетение за бедстването си. Дори излъчили свои представители за тези съдебни битки. 

Странно защо, този път това мероприятие се провежда без намесата на омбудсмана г-жа Манолова. На нас ни се иска излъчените да се обърнат най-напред  към нея. И тя да им обясни, че  вината за това полетът им да не може да се приземи на Летище Пловдив не е на авиокомпанията, а на Летище Пловдив. Което не е успяло да почисти  пистите си от сняг.  

И подранила, и  закъсняла - зимата все си пее своята зла песен. Де да беше само зимата изпълнителка на такива песни.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?