Следвайте ни

Задача с много неизвестни: Пловдив или Варна е втори по големина град у нас

 Преброяването догодина ще даде ясен отговор има ли пренареждане на позициите

viber icon

Петър Ганев, анализатор в Института за пазарна икономика

Без никакво съмнение на Пловдив и Варна се гледа като на двата най-силни икономически центъра в страната след столицата. Интересен момент в представянето им е съревнованието за титлата „втори по големина град в България”, което е неизбежно през последните години. Имайки предвид, че предстои преброяване на населението през 2021 г. и отчитайки текущите социално-икономически процеси в Пловдив и Варна, този спор отново излиза на дневен ред.

Обичайното знание у нас е, че Пловдив е вторият по големина град в България. Ако погледнем преброяванията на населението през годините, то това е вярно твърдение. През по-голямата част от 20. век и

двата града постоянно увеличават своето население.

Пловдив винаги води, като най-голяма е разликата при преброяването от 1946 г., когато тя е почти 50 хил. жители - 127 хил. в град Пловдив спрямо 77 хил. в град Варна. Последното преброяване по време на комунизма (проведено през 1985 г.) отчита огромното развитие на двата града, но като абсолютен брой разликата е сходна - 342 хил. в Пловдив спрямо 302 хил. във Варна. Преходът обаче носи различна динамика за двата града.

След промените населението на град Пловдив “замръзва“, а това на град Варна продължава да расте. Всъщност Варна е може би единственият друг град освен София, който неизменно увеличава своето население през всяко едно преброяване в последните над 100 години. Преброяванията на населението от 1985 г., 1992 г., 2001 г. и 2011 г. дават население на град Пловдив в рамките на 338-342 хил. души (338 хил. през 2011 г.). В същото време град Варна постепенно увеличава своето население от 302 хил. през 1985 г. до 334 хил. през 2011 година - така при последното преброяване разликата между двата града е едва 3283 души.

Ако следваме логиката от последните преброявания, то

Варна би следвало да изпревари Пловдив в преброяването през 2021 г.

Това обаче съвсем не е сигурно. Последните 10 г. промениха социално-икономическата траектория в някои региони, като една от отчетливите промени е успехът на Пловдив. Градът под тепетата успя да рестартира своя ръст и отново печели население. Това е видимо както от икономическите процеси - развитието на индустрията в периферията на Пловдив и новите работни места в дигиталния сектор, така и от културните тенденции - появата и успешното развитие на „Капана”, като квартал на творческите индустрии. Пловдив винаги е бил силен индустриален и културен център, но последните 10 г. динамиката е отчетлива и това „обърна” демографията на града.

Варна в същото време не е в ситуация да променя траекторията на своята демография, която така или иначе е подкрепяна от постоянния приток на млади хора -привлечени от „летния капитал” на морската столица и шестте университета в града. Подобно на Пловдив подемът на Варна също е подкрепен от силна индустрия в широката периферия на града, ръст в дигиталния сектор и развитие в сферата на културата.

Колко точно е ръстът през последните 10 години? Текущите данни за населението на НСИ дават сравнително скромен ръст във Варна в последните 10 години и по-солиден ръст в Пловдив, тоест

очакването е Пловдив да задържи своето второ място.

Проблемът тук е, че две поредни преброявания (2001 и 2011 г.) показват, че в текущите данни НСИ подценява населението на Варна и надценява това на Пловдив. В периода 2001-2011 г. например НСИ всяка година отчита ръст на населението в град Пловдив, след което при преброяването се оказва, че в действителност то леко се е свило спрямо 2001 г. 

Всичко казано дотук показва, че битката за втория град не е решена. Варна има по-добър дългосрочен тренд през последните 30 години, но Пловдив отчита рестарт през последните 10 години и също дърпа напред. И двата града имат отчетливо добри години непосредствено преди пандемията и печелят от динамиката на дигиталния сектор в страната. Ефектът на пандемията може да играе ключова роля в тази надпревара - от една страна, силен удар върху туризма, но пък и стимул за миграция на заети от дигиталния сектор. В по-широк регионален план обаче съревнованието между двата града е полезно, като отнема твърде големият фокус към столицата и дава алтернативи за регионалното развитие в страната.

* Заглавието е на редакцията

Още от категорията

Виж всички

Коментари (10)

Териториалната

Териториалната

03.11.2020 | 09:45

Големина и броя на жителите не определят първенството на един град.Духовността е определяща.А и варнелии и софиянци винаги цъкат с език като дойдат в Пловдив И искат най малкото да се снимат с Пловдивчанин ей така за кадем!

Отговори
7 5
Марица мрази ПЛОВДИВ

Марица мрази ПЛОВДИВ

03.11.2020 | 09:31

От къде намерихте тази ужасяваща ориенталска фотография, бе мизерници? След Тотев главната е с европейско излъчване.

Отговори
4 4
Задачата

Задачата

03.11.2020 | 09:18

Си е с много известни факти!Само от разкопките се вижда Какъв град е бил Пловдив.Тези разкопки а и днешния потенциал на интелегентност Пловдив е първи град а не втори а за трети въобще да не говорим!

Отговори
8 4
За  какъв

За какъв

03.11.2020 | 09:00

Втори град се говори? Пловдив е пропуснал шанса си да бъде столица на България. Но това ни дава право да се изживяваме като жители на първи град и като естествена втора столица.

Отговори
7 3
Evil

Evil

03.11.2020 | 08:49

А дали ще се отчете фактът, че Пловдив е град от табела до табела, а Варна е град с няколко прилежащи села!?

Отговори
13 5
Бъбу

Бъбу

03.11.2020 | 08:46

Естествено че Пловдив е по големия град, с по развита индустрия и със свои уникален дух и култура. Тук в последните години се преселиха доста хора от различни краища на страната в търсене на работа, друг е въпроса при едно преброяване къде ще се броят, дали в родните си места или където живеят и работят, дали са си сменили адресна та регистрация, защото явно много от тях не са си сменили регистрацията на колите в кат по обясними причини и по улиците се движат много и с регистрации от различни части на страната коли. Като цяло малко е глупаво да се надпреварваме другите градове и райони на страната, тук по стар провинциален принцип, всичко се съсредоточава в столицата и никога няма да се допусне някой друг регион или град да я изпревари, като например в много други развити страни, столиците са административен център, но центъра на индустрията и развитието са други по големи градове, в наше село от София по големо.......

Отговори
10 3
Добавка

Добавка

03.11.2020 | 09:08

От Витоша по високо и от София по гоглема нема.

Отговори
6 2
Териев

Териев

03.11.2020 | 08:45

Варна отдавана присъедини съседните общини. Това се подготвя и в Пловдив - сливане с Общините Марица и Родопи.

Отговори
13 0
Интереси

Интереси

03.11.2020 | 10:21

В Пловдив беше, като всеки нормален град, но ги разделиха 1987 г. От тогава няма голяма разлика в управлението на страната за, някаква промяна.

Отговори
2 0
Трудна  работа!

Трудна работа!

03.11.2020 | 10:36

На сегашния главен кмет му е тудно и главата му пуши ,камо ли да го претоварим с още две общини. Това да не ви е София с бюджет колкото си поиска?

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?