Следвайте ни

Проф. Ивайло Дичев: За епидемията отвъд здравето

viber icon

Проф. Ивайло Дичев – културен антрополог, писател, преподавател в Софийския университет

Аз паника в България около коронавируса не виждам. Хората не съвсем приемат необходимостта на чак толкова строги мерки, но общо взето спазват предписанията. При под сто болни и само три смъртни случая заплахата си остава малко абстрактна.

Основният аргумент при всеки един публичен дебат у нас е как правят в „развитите страни“? Е, ние правим точно същото, а засега там умират повече. Най-тягостното е, че никой не знае кога  и дали ще свърши всичко това - ту се появява вест, че са открили ваксина, ту че вирусът всъщност повтаря.

Забелязвам, че дори фалшивите новини са по-малко, отколкото във времето на истанбулската конвенция или свинската чума, някак по-малко вярват хората, че 5G технологията е в основата на всичко. Дали е заради заплахата от санкции? Не ми се вярва, просто страната е изпаднала в особено вцепенение. Не страх, а някаква угриженост, няма настроение дори за небивалици.

Епидемията изведе напред някои проблеми, за които отдавна знаем.

Всяко нещо у нас през последните десетина години има тенденция да се решава със затягане на режимите.

Всеки ден слушаме генерал Мутафчийски във военна униформа да брифира населението, говорят ни за глоби, блокада на Банско, санкции за карантинираните бегълци, та чак затвор. Разбира се, намеси се и главният прокурор, който в своя типичен стил удвои мизата, като предложи въвеждането на вечерен час. В тоталитарен Китай тези мерки успяха да обърнат тенденцията, вероятно са наложителни, въпросът е в рефлекса, който се проявява вече във всяка кризисна ситуация ​- убийство, мигранти, екология. Не чуваме почти нищо друго ​- например откъде да се осигурят предпазни средства и тестове, може ли да заработят платформи и сървъри за работа онлайн, та ако щете - как да стане по-интересна телевизията, което да мотивира възрастните хора да си стоят вкъщи (в момента повечето канали са негледаеми).

Другият драматичен проблем това са ромските гета, където мерките трудно се въвеждат. Какво ще направят - ще отцепят махалите, ще ги опашат с бодлива тел, ще стрелят? Разпадането на националната територия, за което никой не се грижи вече от десетилетия, в случаи като днешния става въпрос на живот и смърт. Вече е късно да се образова и приобщи това население, но къде гледахме досега? Рефлексът за съжаление ще е засилване на расизма, подплатен с биопогнуса. Откъдето в последна сметка следва по-нататъшно разделение.

До крайна степен се засили и една тенденция в нашия публичен живот - последната новина да изтрива всички предишни. 

Неочакваното природно бедствие измести досегашните ни проблеми - водата на Перник, боклуците от Италия, апартаментите на властта, КТБ. Каквото било -било: управляващите се озоваха пред нас целите в бяло, единствено упование на тревожното население. Вече мислим само за природното бедствие, за което никой не е виновен, разбира се. Не, нямам критики към действията на властта, правят каквото могат в тази малко хаотична държавица ​- дайте да слушаме инструкциите на щаба. Е, можеха да помислят предварително какво да има в държавния резерв, но това да им е кусурът. Докато разберем защо няма маски за такива ситуации - епидемията ще мине, ще заговорим за друго.

Вирусът е сериозна заплаха, но само с него ли ще се занимаваме оттук нататък? Всичко друго ли ще забравим? Не ни манипулират само те, сами сме си виновни. Някак подозрително удобно става така, непрекъснато да слагаме броячите на нула. Преди тази роля изиграха мигрантите, по-преди - финансовата криза. Ами винаги ще има нещо свръхспешно, дайте обаче да не се превръщаме в амеби, които реагират на непосредствени дразнения. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Спирт 90

20.03.2020 | 13:40

Още един, дето си е заровил главата в пясъка. Ако беше в Бергамо, дали щеше да дрънка за броячи и амеби.

Отговори
5 2

Дрън

20.03.2020 | 13:27

Защо ще се внася хлороквин от чужбина след като в България има и струва 2,50 лв- резохин. И защо България изнася за чужбина аналгин хинин, а за българския пазар няма и е забранен за употреба? Това беше много ефикасен медикамент срещу вируси и простуди преди време и се произвежда от Софарма за Русия, Англия и т.н

Отговори
7 0

Лора

20.03.2020 | 09:50

Ненапразно сте професор, явно от добрите, точно казано всичко, единствено от вас от епидемията насам...!

Отговори
7 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?