71
Следвайте ни

Юзди на цените, но и изчегъртването да продължи!

viber icon

Анкета на "Марица" показа какво очакват хората от новия кабинет 

 

Овладяването на скока на цените трябва да бъде първа грижа на новата власт.  От нея обаче се очаква да продължи изчегъртването на бившите управляващи и да изпълни обещанието си да спре корупционните схеми. Това сочат резултатите от анкетата на "Марица", проведена от 28 ноември до 31 декември миналата година в сайта на медията.  

В нея участв​аха 8608 души, ко​ето я прави достатъчно представителна за обществените настроения. За сравнение, в повечето социологически проучвания на въпросите отговарят около 1000 души.  

"Марица" попита кое е най-важното, което правителството на Кирил Петков трябва да свърши в следващите месеци. За най-много читатели (21,8%) приоритет №1 е кабинетът да намали цените на тока, горивата и храните. Още миналата година новият парламент наложи мораториум върху цените на тока и водата. Поскъпването на храните обаче продължава, а КЕВР разреши в началото на новата година и 30% скок на газа, което ще повлече нови увеличения.

Страхът от растящите цени логично изстрелва на трето място като приоритет  увеличаването на доходите, което е най-голямото желание на 14,9% от анкетираните.    

Битката за оцеляване обаче не притъпява желанието за възмездие спрямо предишните управляващи. Новата коалиция да отстрани окончателно ГЕРБ и ДПС от властта, е първа задача за 16% от участниците в допитването. Четвърти по подкрепа приоритет пък е кабинетът на Кирил Петков да се справи с корупцията (10,8%), което може да се приеме като очакване новият стар вътрешен министър Бойко Рашков да продължи да рови за далавери на правителствата на Бойко Борисов. 

На пето място във вота на читателите (10,2%) е премахването на зеления сертификат и завръщането на всички ученици в клас. Това желание наполовина вече е изпълнено, защото присъственото обучение вече е факт. Кабинетът обаче е категоричен, че няма да се откаже от зеления сертификат, чието въвеждане увеличи броя на имунизираните у нас. Именно вдигането на темпа на ваксинация от здравните власти е на шесто място в анкетата, събирайки 8,5% подкрепа. Премиерът Кирил Петков изрично посочи имунизацията като една от първите и най-важни задачи на правителството, особено след като най-заразният вариант на ковид - омикрон, също беше засечен у нас.

Не липсват и скептици за способностите на новата четворна коалиция,  които очакват правителството да усвои милиардите от Плана за възстановяване и после да зареже властта. Подобен сценарий предвиждат 7,8% от участниците в анкетата.

Малко неочаквано, но едва на осмо място като приоритет е подпомагането на бизнеса и социално слабите в пандемията, за което настояват 6,5%.  

Да проведе административна реформа и да даде повече икономическа свобода на общините, е първа грижа за 2,8 на сто от анкетираните. Детските градини да станат безплатни пък е приоритет №1 едва за 0,7% от читателите, които се включиха в допитването на "Марица". Като цяло от новата власт се очаква да смекчи удара по джоба на българите, но и да има кураж да направи обещаните реформи. Дали това ще бъде по силите на Кирил Петков и екипа му, вероятно ще стане ясно още в близките месеци, защото новият кабинет подкара 2022-ра в ситуация на перфектна буря от съвпадение на кризи. 

 

Анкетата

Какво е най-важното, което правителството трябва да свърши в следващите месеци?

21.8%  Да намали цените на тока, горивата и храните 

16,0%  Да отстрани окончателно ГЕРБ и ДПС от властта
 
14.9%  Да повиши доходите 
 
10.8%  Да се справи с корупцията 
 
10.2%   Да премахне зеления сертификат, а всички ученици да се върнат в училище
 
8.5%  Да вдигне темпа на ваксинация, за да изведе страната от ковид кризата 
 
7.8%  Да усвои парите от Плана за възстановяване и да бяга
 
6.5%  Да подпомогне бизнеса и социално слабите в ковид пандемията 
 
2.8%  Да проведе административна реформа и да даде повече икономическа свобода на общините
 
0.7%  Да направи детските градини безплатни 
 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Чик

Чик

17.01.2022 | 11:32

Както е тръггнало май всички ще. Ни изчегъркат .Вече излъгаха за пенсоята - 28 лв.

Отговори
1 0
Ерик

Ерик

13.01.2022 | 23:37

Е. Сега как го чувствате , кое от всичко правят. Май се занимават кой кумец , кумица , балдъза ,братчетка -чет, девер , зълва , до девето коляно да им намерят работа в министерствата с тлъсти заплати . Голяма промяна . И бай Тошо не го е правил . Как беееэ, роднина ,милиционер, роднина милиционер .

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?