Следвайте ни

"Колодрума" се превърна в полева болница с 300 легла

Залата има добри пътни коридори, с които могат да бъдат доставени материали или да бъдат настанени пациенти, твърди шефът на Военна болница д-р Ангел Гозманов

viber icon

Зала "Колодрума" успя да измести Международен панаир - Пловдив, като сграда, която временно да бъде преустроена в лазарет в града под тепетата в случай на масово заразяване с COVID-19.

За малко повече от шест часа огромната спортна зала на Асеновградско шосе бе изцяло преобразена. Така от спортно съоръжение тя се превърна в полева болница, в която бяха разположени 300 легла със спални комплекти. Не се предвижда там да се слагат апарати за дихателна реанимация.

Лагерът ще остане там, докато не премине коронавирусът, и ще бъде използван, ако разпространението на заразата рязко се засили. В "Колодрума" ще бъдат настанявани само леките случаи, които подлежат на клинична карантина. Залата ще се използва като болница само ако се изчерпят леглата в другите медицински заведения в града.

„Преди три дни бе направено подобно учение в зала "Арена Армеец" след разпореждане на премиера Бойко Борисов и военния министър Красимир Каракачанов. Тогава те обявиха, че подобни тренировки и учения с разгръщане на съответна инфраструктура ще се правят и в други големи градове.

Такава дисциплина и взаимодействия дават най-добрите резултати в битката с този вирус”, коментира ген.-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции.

Лагерът беше опънат от военните от 110-и логистичен полк. Те използваха 10 товарни автомобила за превозване на материалните средства, като бяха формирани групи за товарени и разтоварване с подемно-транспортна техника.

За доставката на леглата, чаршафите, одеялата и калъфките отговаряха 40 униформени.

Още 40 души от логистичния полк разтовариха и сглобиха материалите база в залата, видя на място екипът на "Марица".

„Колодрума“ е бил избран пред Международния панаир, защото има по-добро логистично положение. Намира се близо до центъра на града и може да се обслужа лесно от Спешна помощ и други медицински заведения.

„Има добри пътни коридори, с които могат да бъдат доставени материали или да бъдат настанени болни. Освен това по-бързо могат да се евакуират пациенти за други болнични заведения, които се нуждаят от дихателна реанимация“, обясни д-р Ангел Гозманов, началник на ВМА - Пловдив.

Щабът е взел под внимание и климатизацията и възможността за отопление на помещението. По думите на д-р Гозманов санитарните нужди в панаирните палати били толкова добри, колкото в "Колодрума".

„Ние, военните, се готвим за война. Предвиждаме най-тежкия вариант,

ако утре се наложи и се случи да може по-лесно и по-бързо да поемем нуждите да се окаже помощ в максимално кратък срок”, каза ген. Матеев.

Кметът Здравко Димитров, който дойде лично да наблюдава учението, добави, че полевата болница ще бъде дооборудвана. За целта се чака да пристигне дарението от Пловдивския панаир - паравани, с които да се отделят всички легла, за да няма пряк досег между болните, ако се наложи да се настаняват в "Колодрума".

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

справедлив

25.03.2020 | 11:16

А Империал кога ще го превърнете в болница? Стана хотел с наши пари.

Отговори
5 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?