Следвайте ни

Властта е най-опасният наркотик

Пристрастяването към нея води до големи бели, които политиците често виждат като успехи

viber icon

"Цялото кралско войнство" (All the King's Men ) е политически роман от Робърт Пен Уорън, написан през 1946 година. В книгата се разказва историята за възхода и падението на политика Уили Старк, неговите измами, манипулации и лъжи, както и последствията от неустоимия копнеж към властта, когато е желана единствено заради самата власт.

 

Колко ли имена на познати политици, работили или работещи у нас, могат да заменят това на главния герой Уили Старк, без написаното от Робърт Пен да промени смисъла си? Погледнато така, май предупреждението на автора към изкушените от власт се оказва изключително актуално днес. Създадена преди повече от 70 години, книгата е предначертала професионалното и личностното развитие на голяма част от политическият елит за десетилетия напред. ​ 

 

Ако при първия прочит на "Цялото кралско войнство" някой ми беше казал, че пред очите ми ще оживее Уили Старк, и то в родния ми Пловдив, щях да се огледам за скрита камера. Дали Иван Тотев е чел безсмъртната класика на Уорън? Дали ако я прочете в оставащите седмици до местния вот наесен, най-сетне ще му светне червената лампичка? Кметът на Пловдив започна като своя мастилен близнак Уили Старк - носител на "новата" надежда, фигура, обещаваща "промяна". Единственото "ново", което получихме, се оказаха няколко скъпи проекта в центъра, а "промяната" дойде единствено в най-близките кръгове, които се облагодетелстваха от властта.

 

Приликите между литературата и реалния живот далеч не остават дотук. С всеки ден на поста Уили Старк се окопава все повече във властта и свиква с нея до степен, в която вярва, че тя му се полага по право и той е единственият достоен за нея. Всички това идва със своите симптоми, които както Старк, така и обществото, гласувало му доверие, някак си пропускат. Политикът започва да търгува с влияние, спекулира с фактите, назначава свои приближени на ключови позиции, без хората да имат нужната експертиза или опит. Главният герой се възкачва триумфално на своя собствен политически връх, без да предполага, че щом си там и нямаш идея за следващата експедиция, единственият път е този надолу. 

 

Най-опасният наркотик започва да действа в ума на човек, когато властта се превърне в самоцел и самият той започва да се припознава единствено в нея. Това се случва в книгата с политика Уили Старк. Не по-различна е съдбата и на Иван Тотев.

 

В самия край на романа, изпаднал в паника, главният герой на Робърт Пен Уорън започва отчаяно да търси спасение. Но не спасение на душата, морала или честта си, а единствено на "властта". Оказва се, че не е важно доброто име, самоуважението или дори спокойният сън нощем. Значение има само властта. И ако цената за съхранението <210> ще бъде принасянето в жертва за тълпите на един или двама от "кралското войнство", то те ще бъдат пожертвани с лека ръка. Нещо подобно видяхме и в понеделник, когато заместник-кметът на Пловдив Димитър Кацарски беше освободен от поста си. Иван Тотев сам (дали?) отряза дясната си ръка с надеждата така да декларира своята отдаденост към каузата и гражданите. Но всъщност с този закъснял и очевидно зле пресметнат ход кметът на Пловдив показа колко дълбоко му е нужна властта и как тя е единственото нещо, което го определя. 

 

Естествено и екстрите, които гарантира за частния бизнес на фамилия Тотеви...

 

 

 

 

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (14)

аоьаяожьажьяа

12.07.2019 | 16:15

за това политикът ще продаде и майка си само и само да е на власт , и какво хубаво ще очакваш от такъв човек , НИЩО разбира се

Отговори
0 0

кореняк пловдивчанин

03.07.2019 | 17:39

ванката тотев е най-големият крадец в цялата история на Пловдив.Единствения кмет подсъдим от 100 години насам на Пловдив.

Отговори
10 1

ДО Р.КАМЕНОВ , ТРОЛ НА МАМИНИЯ

03.07.2019 | 17:36

Я ДА НЕ ПЛЮЕШ ОЛИГАРХИЯТА ТРОЛ. МАМИНИЯТ Е КЛАСИЧЕСКИ ОЛИГАРХ. ЧРЕЗ КМЕТУВАНЕТО СИ НАТРУПАЛ ОГРОМНИТЕ СИ ПАРИ ОКРАДЕНИ ОТ НАС.

Отговори
9 1

до герберче от София от нощен надзирател

03.07.2019 | 17:32

печалившото трио в секс услугите за мангалките от сливенския и мангалите от софийския централен . няма да могат да си дигнат гащите

Отговори
6 1

герберче от София

03.07.2019 | 14:00

Тотев, Кацарски, Ташакова - това е печелившото трио за Пловдив . Споко, майни .

Отговори
3 4

Хи хи хи

03.07.2019 | 10:34

"Марица" мирише на парички :) Особенно когато наближат избори :)

Отговори
5 10

смърт

03.07.2019 | 10:09

доказан престъпник кмет на Пловдив,що да не,доказани престъпници и национални предатели са в парлаМЕНТА,това е гейберската сган!всички са достойни за бесилото!!!!!!!!!!

Отговори
14 2

Р. Каменов

03.07.2019 | 09:36

Олигархията се задейства здраво. В 9:15 втори файлетон да кмета...

Отговори
9 9

Кореняк пловдивчанин

03.07.2019 | 09:30

Иван Тотев е най-добрият кмет на Пловдив от 120 години насам. Желая му здраве и нови още пет мандата като кмет на този пост!

Отговори
6 28

СВЕТЛИНА .....НЕ В ТУНЕЛА...

03.07.2019 | 08:26

ВАНКАТА КАКЪВ ЩЕ ГО ЯДЕ?! ДАЛИ МУ ИДВА НА УМ?! ДАНО ДА НЕ МУ ИДВА ЧЕ ЩЕ ПОЛУДЕЕ ПРЕДВАРИТЕЛНО?! ГОРКИТЕ МУ МАМА И ТАТЕ.........................ПЪК И БАТЕ...................

Отговори
25 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?