Следвайте ни

Владимир Балчев: Без историческата памет сме загубени

viber icon

Периодът, който обхваща тази изложба, е изключително дълъг и води началото си още от 1828 година, когато Пловдивското централно училище отваря врати. Още преди Освобождението то прераства в гимназия, а след 1880 г. се превръща в най-авторитетната просветна институция в Южна България.

Тогавашните му ръководители са го планирали като първото българско висше учебно заведение, но тази идея е изоставена след Съединението. Много от преподавателите тук обаче впоследствие стават професори в Софийския университет, а един от тях е сред създателите на Художествената академия.

Днес наследник на това емблематично учебно заведение е Хуманитарната гимназия. Сградата на това училище е една невероятна история, огромно богатство, събрало в себе си една значима част от историята на Пловдив. Нека да напомним още веднъж - такива сгради не се ремонтират, те се реставрират, за да може бъдещите поколения да ги видят в пълния им блясък.

Благодарение пък на усилията на Пловдивската търговско-индустриална камара възниква една от емблемите на професионалното образование у нас - Търговската гимназия. Настаняването в нова сграда през 1928 г. дава възможност на учебното заведение да се развие и утвърди своя авторитет. Така започват първите страници от историята на днешната Национална търговска гимназия.

Всички културно-обществени обекти, създадени в Пловдив преди повече от век, са своеобразен стълб на обществото. Нещо повече - тези културни средища са тясно свързани с индустрията и марките, които ще видите в изложбата.

Мога да ви говоря още много дълго време за всеки един от участниците в изложбата, но мисля, че по-добре ще бъде сами да видите експозицията. Изключително важно е в днешно време да пазим нашата историческа памет, защото без нея сме загубени. 

За догодина, когато Пловдив ще е Европейска столица на културата, в Историческия музей планираме изложба, която да събере на едно място десетките големи европейски личности, свързали живота си с нашия град. Това са хора, направили за Пловдив даже повече от местните водачи.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?