Следвайте ни

Вербуваното момче не е болно от чума, да не се отвръщаме от него

Говорете открито с децата си за случая, призовава политологът проф. Татяна Дронзина, която обучава учители и директори по антитероризъм

От няколко часа ситуацията, в която е обвиненото в тероризъм момче, се промени – в средата, в която са детето и семейството му, вече се знае кои са те.

Какво да се обясни на съучениците и на родителите им, за да няма паника? Този въпрос коментира  пред „Марица” проф. Татяна Дронзина. Тя е преподавател по политология в Софийския университет, автор на книгата „Ислямска държава” и води обучения по антитероризъм на учители и директори в цялата страна, включително и в Пловдив.

Въпрос на време беше името на детето, обвинено в подготовка на терористичен акт, да стане ясно, защото Пловдив не е толкова голям град.

Това е моментът, в който местната общност трябва да подкрепи семейството, защото то е избрало правилния път. Ако родителите не бяха контактували навреме със службите, можеше да се развие верига от събития, която щеше да отнеме живота не само на детето, а на още много хора.

Естествено е родителите и другите деца в училището сега да са в шок и да се боят. Това е непознато явление и като всичко неизвестно  то ни притеснява. Но това е здравословен страх. Като премине етапът на този здравословен страх, трябва да мислим какво да правим.

 На първо място трябва да е ясно, че детето не е прекрачило линията между убежденията и насилието, следователно за него има път назад. Защото няма дерадикализираща програма, която да е дерадикализирала терорист, участвал в насилие. Нашето момче не е стигнало до там.

Добре е родителите  да обяснят на децата си нещата такива, каквито са. Децата не са малки. За тях е съвсем нормално да разберат, че има неща, които са допустими в живота, и такива, които са напълно неприемливи. Че пътят на насилието не води доникъде. Тероризмът е насилие. На децата трябва да се каже, че отнемането на човешки живот не ни прави герои. Нанасянето на материални щети и причиняването  на физически страдания не може да ни  постави пред другите.

Това дете не е болно от чума, нито от ебола. Затова да страним от него би било голяма грешка.

За проблема трябва да се разговаря открито, както с него, така и със съучениците му. Трябва да се опита то да бъде върнато в рамките на нормалността. И това трябва да стане с участието на всички. Как точно да се случи? Боя се, че никой не знае, защото в България не сме имали подобен проблем и нямаме програми за дерадикализация. Истината обаче е, че за да съставим такава програма, трябва да имаме участие на семейството, на училището, на гражданското общество. Тя не може да бъде само в ръцете на специализираните органи по сигурност.

Чудесно е, че детето работи с психолози и психиатри, но изведено от нормалната си среда, то няма да постигне резултатите, които всички ние искаме. То трябва да работи в местната си общност. Това е в основата на всички програми за дерадикализация.

Училищните психолози са достатъчно квалифицирани да работят с другите деца около момчето. За да им обяснят, че не бива да допускат това дете да изпадне в стигма  и отчуждение, да се почувства само. Няма да има победа над радикализацията и никога няма да започне процесът на дерадикализация, ако това момче не се почувства като част от тази общност. Ако то не почувства подкрепата на другите.  Знам, че е трудно да се направи. Но няма друг път.

Вярвам, че децата на 16 г. могат да проявят тази зрялост. Достатъчно е да им се доверим и да им обясним нещата, каквито са.

В много отношения съдбата на това момче е и в нашите ръце, включително в ръцете на медиите. Цивилизованото  поведение на нашите медии беше демонстрирано до тук. Надявам се да го запазят. Те могат да направят много в посока за решаване на проблема, не за влошаването му. Първите помощници на местната общност са местните медии.

Елица Кандева

Редактор-репортер екип „общество“

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Коментари

За да публикувате коментари трябва да имате профил в сайта

Коментари (6)

Димитър

11.06.2019 | 13:16
4 0

Това лайно трябва да изяде един голям, ама голям бой !! На 16 г човек може напълно да осъзнава какво ще върши !!! Жалко е че в България няма никакво възпитание ! Нито патриотично нито религиозно !!

Nqkoq

10.06.2019 | 21:35
1 0

Що ме изтрихте, като писах истината? Да не сте се чалмосали и вие - трафиканти...на какво?

Nqkoq

10.06.2019 | 21:31
5 0

Болно е. Тероризмът е чумата на нашето време, а ислямът е нейният патогномичен симптом

mhm

10.06.2019 | 20:44
3 5

Стига си дрънкала глупости ма , свиня. Профсорка ли си пишман ли си де да та знам ,ама като говориш все едно пърдиш... Аман от разбирачи........!!!!

НОСТРАДАМУС

10.06.2019 | 20:14
5 1

Разбира се,че не е добре с главата.На цели 16 години е.Всички знаем колко са отворени на тази възраст така,че наистина има някакви психически проблеми за да тръгне да се връзва на някакъв вербовчик.

А от какво

10.06.2019 | 17:35
9 1

Е болно,госпожо ?! Явно от нещо е болно,в противен случай трябва да приемем ,че останалите ,които не вършат подобни неща са болните ! Взех да се обърквам !

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?