Следвайте ни

Велислава Дърева: Западът постигна целта си - превърна ни в територия с измислени институции

Събитията на 10 ноември 1989 г. дойдоха съвсем неочаквано за обществото и за нас, тогавашните дисиденти. Очаквахме на пленума на 10 ноември да има разправа с Петър Младенов, с Андрей Луканов. Стана точно обратното. 

Това беше величествена еуфория, радост, че отиваме в рая, който гледаме по телевизията. Не стана така. Смятам, че не можем да говорим за преход или промяна, а за трансформация на държавата, която не донесе нищо добро на българските граждани.

Това, което започна преди 30 г., и го виждаме отчетливо в последните 10-15 г., е, че у нас под демокрация се разбира антикомунизъм, неолиберализъм, пещерен капитализъм, управление на мафия, олигархия, задкулисие.

Извърши се трансформация на политическите елити, пребоядисване на голяма част от тези, които принадлежаха към елита на авторитарното общество. Изведнъж те се оказаха първи демократи и дисиденти, най-големите противници на предишния режим.

Всички сфери бяха хвърлени в хаос, за да стигнат до разруха, до разгром на българската държава - селско стопанство, индустрия, отбрана, военна промишленост, образованието е съсипано. 

Докато си мечтаехме за демокрация, се оказа, че бе постигната целта на Запада -България да бъде превърната в подмандатна територия с институции, които са театрален декор. Беше унищожена цялата индустрия, селско стопанство, два милиона българи емигрираха. 

Така че България днес, в резултат на тези 30 години, е една територия с измислени институции, предназначена за разграбване и обезлюдяване.

И свободата на словото, която мечтаехме ние, дисидентите, се оказа голяма илюзия. Никой не го получи.

За съжаление не мога да намеря нещо светло наоколо.

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?