Следвайте ни

Вдигайте члена, не смъквайте скоростта

viber icon

         Спас КУЗОВ

 


 

(Пътят) спря... и проговори

"Не мога нагоре

Тук е краят на всички пътища

Нагоре е безпътица".

Никаква поезия обаче не излъчва статистиката - глобите за джигити паднаха с 80 на сто, а жертвите на пътя се удвоиха. Закономерен резултат от отменения член 189 ал. 4 от Закона за движение по пътищата. За непросветените - това е решението на Върховния съд от март, с което 130 камери на КАТ бяха обявени за незаконни. В резултат настъпи всенародна радост, изразена в бясно натискане на педала.

И така за половин година статистиката придоби тъмночерен цвят, а последният юли постави рекорд, като прати в моргата 14 жертви в катастрофи само от Пловдивско. Из страната картината е по-жестока.

Роднините и близките на загиналите едва ли смятат съдиите от ВАС, които събориха спорния член, за национални герои.

Стреснати от ескалиращата касапница на пътя, ескперти по безопасно движение тези дни предложиха отново да се смъкнела скоростта по магистралите от 140 на 130 км/ч. Това обаче не е генерално решение, а плаха палиативна мярка. Нещо като стрелба в грешна мишена. Защото пак статистиката сочи, че по магистралите стават най-малко тежки катастрофи.

Числата говорят категорично, че българският шофьор не е дорасъл за свободата сам да пази себе си и другите на пътя. Затова камерите не само че трябва да се върнат, но и да се увеличат.

Така че е време въпросният член 189 в Закона да бъде вдигнат отново. Само така хулиганите на пътя ще вдигнат крака от педала, а след още половин година КАТ ще отчете намаляване на тежките произшествия.

Не се ли вдигне членът, край пътя безопасно ще се чувстват само магистралките. А не участниците в движението.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (10)

един шофьор

един шофьор

11.08.2014 | 07:42

-10 На теб какво ти пречи че полицаите се крият в храстите ти си спазвай ограниченията а полицая ако иска да се качи на дървото САМО КАМЕРИ И ЯКИ ГЛОБИ и при трето нарушение за превишена скорост книжката НА ТРУПЧЕТА.

Отговори
0 0
ЛМ

ЛМ

09.08.2014 | 21:48

Много тъп материал, Спасе! Ще ти платят ли за този пълнеж на вестника?

Отговори
0 0
-10

-10

09.08.2014 | 18:59

Нико, хайде сега да ни кажеш тези нарушения, които си описал как ще се прекратят със скрити в храстите полицаи с камери!

Отговори
0 0
Нико

Нико

09.08.2014 | 16:17

Вместо да пишете глупости да бяхте погледнали резултатите от седмицата на контрол на КАТ! Само неправоспособните водачи са над 600! Което не е целия брой на хора без свидетелство за управление седнали зад волана! А употребилите алкохол? А тези - дрогираните? Превишената скорост? Над 7000 са се движили с превишена скорост. И то това са само установените случаи. Не само камери. Към камерите да се прикрепя картечница. Защото това са убийци. В нормалните държави смърт при пътно произшествие в което водача е употребил алкохол или е дрогиран се квалифицира в умишлено убийство!

Отговори
0 0
-10

-10

09.08.2014 | 14:29

Между другото господинът дори и ЛЪЖЕ. Жертвите не са се удвоили! Хвърлянето на думи във въздуха също няма да реши проблема. Поглеждайки статистиката за 2013 година, от 45851 ПТП само 32 са поради \"ПРЕВИШЕНА СКОРОСТ ПРИ ОБЩО ОГРАНИЧЕНИЕ\". Когато излезе статистиката за 2014, тогава господинът по-горе може да си позволи да дават съвети и да обвинява!!!

Отговори
0 0
-10

-10

09.08.2014 | 14:20

Решението на съда е много правилно. Като искат да контролират скоростта това не става със скрити в храстите полицаи, а с поставени стационарни камери на ДОКАЗАНО ОПАСНИ участъци, и ОБОЗНАЧЕНИ ЯВНО!!! Това също е част от ПРЕВЕНЦИЯТА! Останалото си е рекет и не решава проблема с убитите!!!

Отговори
0 0
-10

-10

09.08.2014 | 14:19

Превeнция се нарича начинът, но нашите полицаи не могат да вършат такова нещо. Те могат само да седят в храстите с радари в ръка. И какво като ме снимат с превишена скорост с идеята в последствие да ме ударят по джоба, като 1 км след мястото на снимката мога да убия някой? Глобите досега не са ме накарали да си променя начина на шофиране, няма да накарт и никой друг. Начинът на шофиране се променя с личен пример и с нетърпимост от страна на обществото. Чакайки на едни глоби, освен да извършваме рекет, друго не постигаме. Хората пак си умират!!!

Отговори
0 0
-10

-10

09.08.2014 | 14:19

На каква база господина по-горе реши, че броя на жертвите е поради липсата на камери по пътя. По статистика на самите КАТ броя на катастрофите до момента е същия като миналата година, жертвите са повече. Защо за това причината да не е пълнолунието? Кое в неговото твърдение е по-веорятно от моето? Първо да покаже статистика за причините за катастрофите и повече жертви и след това да предлага простотии и да обвинява съдии!!!

Отговори
0 0
Един познат на Автора

Един познат на Автора

09.08.2014 | 12:56

Браво Спасе! Прекрасен комнтар! Макар всичко в него да са тъжни истини...

Отговори
0 0
европеец

европеец

09.08.2014 | 11:36

Най-нормалното в случая е роднините на загиналите тази година с помощта на НПО-та да заведат колективен граждански иск срещу корумпираните съдии от ВАС. Налице е мотивирано деяние, лична отговорност и преки последствия от деянието.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?