Следвайте ни

Вандализмът с тютюневия склад отприщи шопската злоба

Пловдив ще бъде успешна столица на културата въпреки атаките на Ненко Балдьовеца, поп Кръстьо и Ко.

viber icon

Вандалският акт със събарянето на Тютюневия склад отпуши злобата на някои медии към избрания за културна столица на Европа през 2019 г. Пловдив. Провокиран бях  да напиша тези редове от един озлобен очевадно още от избора многознайко и негова статия в Редута БГ с име Юри Проданов. Този човек е стоял на „стартовите блокчета”, опънат като след команда "готови", и се изстрелва с космическа скорост и със злоба, която е едва потискана във времето. Просто е чакал нещо да се случи и да избухне. Поводът е събореният  тютюнев склад. Г-н Проданов, както сам се нарича поп Кръстьо, Ненко Балдьовеца и хаджи Иванчо Хаджипенчович (с пълно право), едва е дочакал, за да каже тежко и злобно: „Пловдив ТРЯБВА да бъде лишен от привилегията и достойнството да се нарича „Европейска столица на културата” за 2019 г.". Само дето е забравил да напише „и тази титла веднага да се даде на София и г-жа Фандъкова, които не правят  такива работи”. Написал е и  други „мили” думи като „няма град, който невъзмутимо руши и се разделя с най-видимата част на културната си памет… да претендира за културност… Пловдив излъга Европа, излъга я уверено и нагло”.Олял си се, г-н поп Кръстев. Каквото и да пише на сайта на общината, няма начин да кажеш, че е нагла и безочлива лъжа. Това право ще имаш в края на 2019 г. и бъди сигурен, г-н Фандъков (пардон Проданов), че тютюневите складове ще станат  такива, каквито са предвидени, а Пловдив ще бъде успешна Европейска столица на културата. Това, което се случва с тютюневия склад, е грозно, обидно, тъжно, варварско и не знам какво още, но то в никакъв случай не е дело на пловдивчани, не мисля, че е дело и на техните управници.  Не знам дали Пловдив е излъгал Европа, макар че пред очите на европейското жури сгъна София, Търново и Варна надве и ги „размаза”, взимайки двойно повече точки, отколкото трите заедно. Явно "тъпите и глупави" европейци не са видели как градът вандалски руши себе си и през 2019 г. ще намерят едно голо поле.

 


Но да си дойдем на думата. Първо, искам да ви попитам, г-н Фандъков (пардон Проданов), вие къде сте роден и къде работите и живеете - ей така, за протокола. Второ, връщам се на този грозен вандалски акт, който ви отпушва злобата (под маската на загриженост и болка), с която обиждате пловдивчани (няма как иначе да пишете Пловдив руши). Вероятно имате предвид пловдивската управа, избрана от пловдивчани, но забравяте нещо, което ще ви извади очите. Това, че сигналът, снимките, шумът около събитието, живата верига, светкавичната реакция на всички, които ги боли, бяха на пловдивчани, а не на софиянци примерно. Така ще реагира всеки за своя град в страната ни. Как си позволявате да говорите, че пловдивчани рушат града си и нагло лъжат Европа и да им се отнеме веднага титлата "Европейска столица на културата".

 Защо в нито един репортаж или каквото и да е предаване за случката не се споменава кой е собственикът и най-важно откъде е. Сигурен съм, че собствеността не е на пловдивчанин. Кой е този олигарх, мангизлия, баровец,  тузар и т.н., който може да си позволи да дойде в Пловдив в неделя с две огромни машини, без въобще да му пука, да руши светкавично (докато този и онзи се усетят, и сградата я няма), без каквито и да е обезопасителни средства, затваряйки улицата, с работници без каски, с шум за живеещите наоколо, кой? Защо се крие, защо бърза? Нали на такъв обект трябва да има всичко необходимо за събаряне на сграда (то не е сграда, ами сградище), освен мерките за безопасност най-вече, и указателна табела, на която да пише, че обектът не е културно наследство и че на това място ще се издигне нещо си барабар със снимката на проекта. Предполагам, че това се съгласува с общината поне няколко дни преди да се започне.

 


Пък тогава да видим Пловдив руши ли. Явно този собственик е искал да заобиколи управата точно в почивния им ден и вече при свършен факт, все тая. Не съм адвокат на управниците и не съм от управляващата партия, ама хайде холан! На всеки обект, който е културно наследство, по 10-20 полицаи ли да има, или по толкова управници? Та същите машини начело с техния собственик можеха ей така в неделя да гътнат за нула време Балабановата къща примерно. Кой е собственикът, защо бърза да свърши работата в почивния ден? Да не затруднява трафика на другия ден ли? Защо не взима предпазни мерки?

 


Главният архитект на града пише, че е подписал документа за събаряне на склада, не му било по сърце, но не може да заобиколи закона. Как така Институтът за паметници на културата дава мнение, че това не е ценна сграда и не е проблем да се събори, и изведнъж Министерството на културата пък има документ, че е ценна? Коя от двете институции има право да определя историческата стойност на даден обект?

 


Май някой от тези институции е прибрал „малко” парички, за да издаде очевидно фалшив (поне единият) документ. Значи вандалското събаряне е започнало някъде откъм столицата, г-н Фандъков (пардон Проданов), а не от рушащите пловдивчани. Нещо повече, общината е поискала прокуратурата да разследва случая и ако има нередности в документацията, да се възстанови складът в първоначалния му вид със средствата на тези, които го бутат. И накрая, във всеки български град е пълно с проблеми, липсват пари, хубавите неща се случват рядко за сметка на лошотиите, както с този уникално красив склад - голяма загуба за Пловдив. Въпреки това пловдивчани обичат безумно своя град, пазят го и ще го пазят и с гордост ще носят сладкото чувство, че са Европейска столица на културата за 2019 г. Въпреки всички проблеми, г-н Фандъков (пардон Проданов), които само в София ги няма./Марица.бг

Още от категорията

Виж всички

Коментари (44)

Антицентралист

Антицентралист

16.03.2016 | 10:26

Култура . . . , Ориент тобако . . . - дрън, дрън. Преобладаващо \"столичаните\" са гьотверени! Житейският им принцип е: \" Да взема добра цена за мама!\" Лошото е че от техния вреден и срамен навик страдаме и ние у село. Справка - последните политически събития.

Отговори
0 0
Ха ха

Ха ха

13.03.2016 | 10:37

Не съм чел статията в\"Редута\",няма и да я чета.Достатъчен ми е \"отговора\"на г-н Тотев .Егати излагацията-предположения,плюнки.И това,че намесвате Фандъкова е вече дъното.Господин Тотев една статия в един сайт Ви накара да изкарате на показ \"Шопския\"си комплекс.В заключение: един тъп автор отговорил на друг: Айде наздраве....

Отговори
0 0
ХРИСТИЯНКА

ХРИСТИЯНКА

13.03.2016 | 09:34

ТРЯБВА ДА БЛАГОДАРИМ НА \" МАРИЦА \"- ВЕРЕН СТРАЖ ЗА НАШИЯ РОДЕН ПЛОВДИВ !!! НИКОГА НЕ Е ПАСИВЕН, А УЧАСТВА С УМ, ЧУВСТВА И ВОЛЯ !!! ПРЕД ВЕЛИКИТЕ ПОСТИ - ВСЕКИ Е КОВАЧ НА СЪДБАТА СИ, ОТ ТОВА ЗАВИСИ ПОДРЕЖДАНЕТО НА ЖИВОТА !!! ДА ХЕ СМЕ ПАСИВНИ ПОТРЕБИТЕЛИ !!! ПОСТИ С ОЧИ И УШИ, С РЪЦЕ И НОЗЕ, С УМ И СЪРЦЕ !!!

Отговори
0 0
Пловдив

Пловдив

11.03.2016 | 20:16

Не мога да повярвам, че това са коментари на пловдивчани!!!\nПрочетете внимателно, ако имате разбира се сетивата за това, за какво точно става взпрос!!!\nНе е за кмета Тотев, не е и срещу софиянци...., а срещу някакъв си журналист, щастливо заявяващ...\n\"Пловдив излъга Европа\"\nБлагодаря Ви господин Тотев за страхотната емоция, която ми подарихте!\n

Отговори
0 0
Рамбо

Рамбо

11.03.2016 | 20:01

четох статията на въпросния журналист в \"Редута БГ\". Ужасни гнусотии срещу Пловдив написани с нескрита злоба. Не знам дали е софиянец, но не е пловдивчанин. Много гнусно и антибългарско. Имаме прекрасна поговорка \"Каквото повикало, такова се отзовало\".

Отговори
0 0
Софиянец

Софиянец

11.03.2016 | 19:50

Статията не е срещу софиянци, а срещу софийски журналист, който плюе безобразно и гадно пловдивчани и интересно на никой от пишещите това не му прави впечатление. \" на пловдивчани да се отнеме титлата европейска столица на културата. Пловдив нагло излъга Европа. Това как ви звучи? Българско ли? Значи когато са засегнати Пловдив и пловдивчанин пълен пас, а ако това е софиянец статията се превръща в пасквил и неща от рода на \"как не ви е срам\"

Отговори
0 0
дай  Боже

дай Боже

11.03.2016 | 19:24

Защо , поета е много прав. Освен това, е доста талантлив.

Отговори
0 0
пази Боже

пази Боже

11.03.2016 | 19:21

Само това липсваше във форума. Идиот който се мисли за поет !

Отговори
0 0
Вазов  и  Шекспир

Вазов и Шекспир

11.03.2016 | 19:12

Тотев крадливий, сочи града и вика - търчете мои тролове\" велики \", пловдив да осмърдите с клеветническа жар , журналя продажни , заедно са с вас. В тоз град небесен , трябва да настане пълна смрад.Злото да покълне, като житен клас.

Отговори
0 0
Баба

Баба

11.03.2016 | 19:03

Е не видях защо толкова се гневите - кое не е верно? София гълта всичко апетитно не само тук, а в цяла БГ. Не софиянци, а мафията, окупирана там. Това с омразата не знам от къде ви хрумна - всички сме потърпевши. А че Общината е нефелна - то къде ли е...

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?