Следвайте ни

Валентин Драгнев, бизнесмен: Covid-19 e уникален шанс да направим света по-добър

viber icon

Валентин Драгнев е пловдивски бизнесмен, един от хората, които съживиха Тютюневия склад още преди да беше модерно. Собственик на фитнес център, инициатор на изложби и арт събития и човек с ясна позиция. Във времена, в които бизнесът му „си почива“, ето какво каза той за епидемията от коронавируса и мерките срещу него у нас.

По всичко личи, че предприетите мерки за опазване на населението от пандемията на Covid-19 са наистина навременни. Тяхното ескалиране във времето също. Самото постепенно затягане бе в резултат на недостатъчната самодисциплина в част от хората, както и примери от други страни. Поетапното налагане на мерките даде възможност и психически да се приспособим към тях. Надявам се да не се стига до вечерен час и пълно затваряне на бизнеса, както и забрана за излизане. Може и част от мерките да не са реализирани удачно, като КПП-тата на големите градове например или непредвидените и излишни струпвания в супермаркетите за храна, което си бе предпоставка за предаване на зараза, но няма идеални решения, камо ли тяхно изпълнение. 

Неочаквано бе завръщането на над 200 000 хиляди сънародници от европейски страни, което до голяма степен изложи на риск предприетите мерки. Защото завръщащите се идват от държави, където мерките закъсняха. Остава неясно как ще върви във времето реимбурсирането в случай на здравна помощ и лечение тук от здравните осигурителни и/или застрахователни системи там. Същото ще важи и за компенсациите за безработица.

Така или иначе, изолацията е брутална стратегия и дава резултат ако бъде спазвана достатъчно време. Сметката, че ако всички спазваме 14 дни строга карантина, ще преборим епидемията, е много неточна, но посланието е вярно. Вярно дотолкова, че така печелим време и разтягаме пика на епидемията. Междувременно може да се надяваме на подходящо лечение със съществуващи вече лекарства и до година да е готова ваксината. Да не забравяме епидемиолозите - вирусът ще си отиде, когато го преболедува 70% от населението. И да не забравяме, че 80/15/ 5 е процентното разпределение как протича преболедуването.

Социално-икономическите мерки на правителството според мен са много слаби. Единственото, което ми хареса в тях, е, че не отидоха в популизъм и обещания за неща, които биха ни потопили и като държава. Също така се подчерта, че мерките ще са поетапни, тъй като нямаме ясен сценарий какво ни очаква. Първото място, откъдето бяха подсигурили по 20 млн. евро от остатъците на два еврофонда. Оттам подсигуриха по 1000 лева за ангажираните на първа линия и за закупуване на защитни материали. 

Следващото предложение 60% от възнаграждението да бъде платено от фонд на държавата, но при условие, че е допълнено с 40% от работодателите на затворени бизнеси и изцяло техен ангажимент за социалните и здравни осигуровки обезсмисли нещата. Сметката е проста и хората са си я направили. Разбирам, че за мярката “60%” са се наредили синдикатите с големите предприятия, които не са затворили, но понеже продажбите им за месец март вероятно щели да спаднат с 20% спрямо тези за март 2019, също трябвало да бъдат подпомогнати. Сами разбирате, че това вече няма нищо общо с подпомагане на затворените бизнеси! Недопустимо е обществото да се разделя, когато управниците ни говорят, че трябва да сме единни като юмрук и това е така. 

Не може да настройваш малкия бизнес срещу онези с майбасите и работниците и срещу работодателите. Това е върл популизъм, с който от сега се прехвърля върху работодателите евентуалната вина за несработилите “60%”, огромната безработица и социален колапс. Вече чувам “ние им дадохме, но те не ви задържаха, а ви пратиха на борсата на труда”. Това не е единство!

Проблясъци виждам в 200 млн., гарантирани от ББР кредити за хората, които са в неплатен отпуск - 3 месеца поред до 1500 лева. Алилуя! Другият светъл лъч е, че 500 млн., с които ще капитализират ББР, няма да се дават на закъсали и добре подбрани предприятия под формата на собствен капитал през суап, който после да се връща, и то безлихвено, а ще се ползват за гаранции пред търговските банки за кредити за малкия и средния бизнес в размер на 1,2 мрд. лева. Но в мен продължава да стои мнението, че бюджетът не се преразглежда, не се и мисли за теглене на кредит от държавата, който може да си позволим съгласно ниската ни задлъжнялост, защото капиите в бюджета и излишъка от миналата година са направени. И статуквото на крони-капитализма, откъдето идват и печалбите за политиците, както и “рахатът” на “калинките”, които произвеждат достатъчния вот за победа при 35% избирателна активност, не трябва да бъдат разтуряни. Затова и няма да има икономически съвет. И ако това би било допустимо преди, то във времена като тези е недопустимо. Има време за далавера, има време и да се действа исторически отговорно. Много искам да греша и да не съм прав и действията им да ме опровергаят. 

Иначе няма опасност да умираме от глад. Имаме села, плодородна земя, вода, четири сезона... Няма страшно! Да му мислят другите държави, които нямат този дар Божи.

У нас и в света непосредствено ни очаква стагнация, очаква ни дефлация, когато ще важи максимата “cash is king”. Физическото злато го няма на пазара, заради свръхтърсене. Най-сигурният save heaven - двете големи леярни в Тичини, Швейцария затвориха вчера под предлог Covid-19, ама кой ли вярва на това обяснение? Нефтът е около 20 долара за барел. И пада, защото никой няма нужда от него. Борсовите индекси са на ниво 2016 година. ФЕД и ЕЦБ изливат безлимитно пари под различни форми, които са fiat money - ясно е, в опит да спасят системата. Това парично наводнение, вярвам, ще помогне много, но не виждам кога и как ще се изтеглят тези пари, което значи, че в дългосрочен план ни чака сериозна инфлация.

Covid-19 ни дава уникалния, един път на много животи, шанс да преосмислим и преподредим всичко. Сегашните модели са изчерпани, повече човечеството не може да продължи така. И вярвам, че светът ще стане друг. По-добър. Но ни чака дълъг и нелесен път. Още през далечната 1979 г. Солженицин поставя въпрос в речта си пред абсолвентите в Харвард. Там той казва в самия край: “Не можем да избегнем преразглеждането на фундаменталното определение за човешкия живот и човешкото общество: действително ли най-високо от всичко е човекът и няма ли над него Висш дух? Вярно ли е, че животът на човека и дейността на обществото трябва да се определят преди всичко от материалната експанзия? Допустимо ли е да я развиваме в ущърб на нашия цялостен вътрешен живот?".

И накрая: Трябва да сме солидарни и да се подкрепяме. И да се уповаваме в нещо по-висше от нас - Сила, Бог, Вселенска мъдрост, Природа, Трансцендентен морален ред и т.н. Кой в каквото реши да вярва - човешката душа има нужда от това.

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Alex

Alex

01.05.2020 | 02:26

Какъв бизнесмен е този федерос!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай