Следвайте ни

В Стария град: Преференции за наемателите, комфорт за туристите

Общината трябва да подкрепи бизнеса

Ако община Пловдив иска да има повече посетители в Стария град, трябва да въведе преференции за бизнеса. Например ние инвестирахме много средства в „Улицата на занаятите” и се борим да не плащаме наеми за дворовете или таксата да бъде символична.  Общината ни е предоставила под наем четири къщи, но с наема на дворните пространства излиза много скъпо. За една от къщите се плащат над 300 лева на месец и при положение, че през зимата не се работи, тъй като няма хора, цената е непосилна.

На някои наематели къщите са предоставени, без да се заплаща за дворове. За нас такива отстъпки не са направени и завишените по този начин наеми направо режат главите на нашите майстори.  

По принцип, за да поддържаш заведение в Стария град или на Главната, е много трудно. Има безброй пречки и затруднения, а и финансово не е изгодно. Не само в Стария град, но и на Главната не се оцелява лесно, защото наемите са изключително високи, трябва да имаш много персонал, зареждането е проблематично. Като сложиш калема, излизаш на ръба. В същото време в Пловдив вече има много заведения и конкуренцията е голяма.

В „Капана” е оживено, когато в този квартал има събития. Това означава, че и Старият град може да се съживи освен с евтини заведения, но и с различни арт прояви. Затова общината трябва да предоставя имоти на такива наематели, които могат да организират атракции и да привличат както пловдивчани, така и туристи. Рекламата също е от голямо значение - както има сайтове за „Капана”, така трябва да се популяризира и Старият град.

Необходимо е в резервата да се направят повече места за паркиране и зелени оазиси, където хората да спрат и да починат. Сега на улиците няма и една пейка. Няма откъде да се купи минерална вода, а и единствената градска тоалетна беше затворена. Това са неща, които ще помогнат туристите да се чувстват комфортно. В момента в Стария град не е комфортно. И ние, пловдивчани, избягваме да ходим в резервата през лятото, когато е туристически сезон, защото като непече калдъръмът, се чувстваш ни жив, ни умрял. Няма достатъчно зеленина, за да се скриеш на сянка.

Туристическите компании казват, че през юли и август не водят туристи в Пловдив. Групите идват няколко месеца - до юли и от септември, докато се застуди през ноември, след което пак спират.  

Какво ми направи впечатление в архитектурно-етнографския комплекс „Етър” в Габрово? Опашки имаше пред баничарницата и пред тоалетната. Оттук трябва да се започне и е редно общината да подкрепи търговците, бизнеса и хората с идеи.

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?