Следвайте ни

Общината е като товарен влак - забави ли, трудно ускорява

viber icon

АЛЕКСАНДЪР КОНСТАНТИНОВ, БИВШ ЗАМ.-КМЕТ  НА ОБЩИНА ПЛОВДИВ

Община Пловдив е голям икономически субект. По всички показатели тя е лидер в икономиката на града - работодател на 10 323 души, най-голям собственик на земя и недвижими имоти, има годишен оборот от 350 млн. лв. и възлага на частни фирми обществени поръчки за над 130 млн. лв. годишно. Общинският бюджет е локомотив на влак от хиляди частни фирми с общ персонал по-голям от този на общината. Тази дифузия на публични средства действа като катализатор на много видове частен бизнес. Със своите нормативни документи - наредби, правилници, програми и т.н., Общината регулира икономическия живот на своята територия, а това засяга работата на хиляди частни фирми. В същото време тя се подчинява на всички законови и обективни процеси в държавата. Като голям икономически субект за нея важат всички тенденции, определящи бизнес средата в страната. Тук не помагат нито медийни магьосници, нито харизмата на кмета, нито "експертите" с голямо "Е". Паричните потоци се подчиняват единствено на обективните процеси в града и държавата.

Какво показват отчетите на първите три месеца на годината?

Паричните потоци повтарят кривата на 2019-а с малки отрицателни отклонения. От януари до март са изпълнени 21% от собствените годишни приходи при планирани 25%. Разликата е, че през 2019-а отчетът на местните приходи беше за 136 млн. лв., а за тази година са планирани 164 млн. лв. Скок от 28 млн. лв. за една година никога досега не е постиган, а резултатите от първите три месеца не го предполагат. Първата дупка в бюджета ще дойде от замръзващия имотен пазар, защото голяма част от приходите са планирани от данък сделки (26 млн. лв.). Заради кризата с коронавируса ще намалеят и парите от наеми, концесии и тротоарно право. А общинският бюджет е като товарен влак - забави ли, трудно се ускорява. Още по-сложно става, когато трябва да се управлява във времена на криза. Това е висш пилотаж и имам тревожното усещане, че администрацията не го владее. Засега не сме свидетели на адекватни действия, които да намалят натиска върху общинския бюджет, каквито биха могли да бъдат оптимизацията на общинските предприятия, свиване на щатовете в неработещите заради кризата отдели и дирекции и т.н.   

От отчета се вижда, че обещаните 37 млн. лв. за двата стадиона не са постъпили в сметките на общината. В условията на криза е възможно да се отложи този целеви капиталов трансфер за по-добри времена.

В същото време с последните решения на Общинския съвет рязко ще се увеличат разходите за персонал и те ще достигнат около 65% от всички разходи. В същото време се наблюдава увеличение на собствените приходи, а това ще ограничи разходите в най-уязвимата част - капиталовите разходи. Финансовите резерви са крайно недостатъчни. По данни от МФ просрочените задължения на общината в края на 2019-а са 8 384 128 лева.

Икономическата ситуация в страната е песимистична, а пандемията от коронавирус неминуемо ще се отрази и на приходите на общината. Пловдив разчита на приходи от културния туризъм, които през тази година ще са минимални. Подобна е ситуацията и със спортните събития. Пловдив е град на услугите и търговията - бизнеса на малките фирми. Те са най-засегнати от кризата, а това ще се отрази и на приходите на общината.

Ефектът на доминото ще рефлектира в рекламния бизнес, а оттам и в медиите.

Кризата е автокаталитичен процес, тя се разпространява бързо в структурата на икономиката и се връща обратно в публичния сектор. Индустрията е извън общината, а това ясно се вижда от ежедневните колони от автомобили на изходите на града. В условията на криза ясно се очертава абсурдността на ограничената територия на Пловдив при една икономическа агломерация в съседните общини. Можем да прогнозираме критични ситуации във финансите на общината при тази обстановка. Обикновено критичният период за всяка финансова година е в началото на третото тримесечие. Ако пандемията продължи по-дълго, този път ликвидната криза ще дойде още в разгара на лятото.

За съжаление, няма индикации, че големият екип на кмета разбира ситуацията. До момента няма нито една работеща програма за увеличение на приходите и намаляване на разходите. Няма разработени сценарии за различни варианти на продължителността на кризата. Просрочените вземания на общината са 20 172 288 лв.  Задълженията на фирмите от данъци и такси към общината са големи, само просрочените са над 7 млн. лв., но администрацията все така жали длъжниците си и не предприема твърди мерки за събирането им. Няма сериозни реформи в структурата на управление, в общинските предприятия и бюджетните звена. Липсват идеи за решаване на натрупаните през последните години деформации - черни финансови дупки като битовите отпадъци, градския транспорт, Инсинератора, Колодрума, ефективността на спортната и културна инфраструктура. Трябва да се разбере, че проблемът е в наследения икономически модел на управление на общината, а епидемията само ускорява процесите. Цялото внимание на ръководството е концентрирано в поемането на огромен дълг за големи инвестиционни проекти, но след няколко месеца ще наблюдаваме невъзможност да се обслужват ежедневните задължения на общината. Няма разработени варианти за актуализация на общинския бюджет. За разлика от държавата общините не могат да вземат заеми за текущи разходи. Ако не се разбере колко сериозно е финансовото бъдеще на общината, то само ще се стовари върху главите на многото кметове и най-вече на Здравко Димитров. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (37)

Запознат

23.04.2020 | 21:12

Славчо Атанасов е един от малкото истински мажоритарни политици. Които не разчитат на партийни гласове и партийни постове. Той не е от тези, ксто герберите, за които Бойко каза: "И магаре да кандидатирам, ще го изберат." Славчо го избират хора с различни политически пристрастия, също и много безпартийни и аполитични хора. Защото го оценяват като човек, администратор и политик извън схемите на политкомисарите. Защото той работи за обществения и гражданския интерес, като стриктно спазва законите и не се е овъртолил в корупция. Един от малкото доказано и проверено честни политици. Затова го наричат кметът на народа. Това е неговата сила. И към каквито и измислени схеми да го пришивате, той няма да стане партиец, каквито са останалите. Той е човешкото лице и голямото сърце на политиката в Пловдив. Помията няма да го оцапа, защото делата му са чисти. За разлика от всички други и най-вече на другарите от герб.

Отговори
10 2

До намръщенЪ

23.04.2020 | 20:53

Е, на село се връщай ти, не пращай нас. Славчо на червените нищо не е харизал и това много лесно се проверява. Няма нито една обществена поръчка от него към тях. Нито една. Странното е обаче какво стана още през зимата на 2011, след като Тотев стана кмет. Ха, познай и се намръщи. Фирмата "Пътищс" на червения свинар Гергов получи милион и половина за ремонти. И това беше само началото. Както самият Гергов заяви: "Славчо не е лошо момче, но с него не можеш да се "разбереш". Виж, с Иван добре се разбираме." А да питам ли кой даде на Гергов 42 милиона за дупката във Варна? Лично Бойко му ги даде, не е Славчо. Така че тая изветряла мантра за Славчо и червените отдавна не върви, приятелю. Хубаво е да рефрешвате малко репертоара, нищо, че сте професионални Мамини тролове.

Отговори
9 0

фен на Славчо

23.04.2020 | 09:58

От нищо не се срамуваме, напротив, гордеем се, че подържаме и сме фенове на Славчо Атанасов. И нищо не сме забравили, паметта ни е много добра. И точно защото добре помним какъв кмет беше той, продължаваме да гласуваме за него и да се борим против чумата, която мори града ни от 9 години насам. Славчовите фенове сме лоялни и честни, какъвто е и той. Затова само Славчо е истинската опозиция в Пловдив и единствената алтернатива на сегашната власт. Никой друг не може да се изправи срещу могъщата партийна машина на ГЕРБ. С милионите, с властта, с медиите, с фалшификациите, с мургавите дивизии. Новото БКП, което тотално контролира всичко. Само със Славчо в Пловдив не може да се справи. Въпреки могъществото си. И затова се налага Бойко от София лично да се намесва, да привиква останалите партии и да ги изнудва да играят на изборите срещу Славчо. Дори с червения свинар Гергов се прегърнаха, дадоха му 42 милиона лева за два декара дупка във Варна, само и само да каже: "Нито един глас за Славчо в Пловдив". На практика Славчо се бори лично с Бойко за кметското място в Пловдив. Разгръща се цялото политическо ветрило срещу него - Титюци, Бидони, отрядите на Търев, Данка Каназирката и мафията зад нея и кой ли още не. Могъща сила се изправя винаги срещу Славчо. А той няма такива ресурси, няма партия, няма милиони, няма ветрило зад себе си. Обаче има нас - славчовите фенове. Ние сме неговата сила и с нашата подкрепа той винаги ще е основният претендент за кметския стол. Не разни маргинални измамнички с тъмно и съмнително минало. И понеже наистина помним всичко, не се отказваме да се борим. И времето на Славчо отново идва. Особено след сегашното управление. Така че, дума да не съм чул срещу феновете на Славчо. Ние сме силата на Пловдив.

Отговори
15 1

намръщенЪ

23.04.2020 | 17:53

Вие сте за село! Славчо хариза сума ти власт на червени боклуци, от тях само Константинов има някакви що-годе прилични умения и го доказа. ВМРО ПЪК СИ Е ЕДНА ЧИСТА ПРОБА ТЕРОРИСТИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ ИЗЦАПАНА С КРЪВ ОТ ГЛАВАТА ДО ПЕТИТЕ И САМОТО И СЪЩЕСТВУВАНЕ ДНЕС Е ОТВРАТНО

Отговори
1 7

намръщенЪ

23.04.2020 | 20:18

https://www.standartnews.com/balgariya-politika/vechniyat-spasitel-na-plovdiv-401556.html

Отговори
0 6

Еко

23.04.2020 | 22:17

Хе хееее, колко удобно, делянпеефският стандарт да пусне тоя кафяв лъжлив пасквил точно в началото на предизборната кампания за местните избори. Типично герберска поръчка, политбюро е запретнало ръкави!

Отговори
5 0

бивша служителка

23.04.2020 | 08:56

Само ще добавя, че всички тук забравяте най-силното качество на г-н Атанасов. Това е умението му да преценява хората, да оцени качествата им и да подбере кадърен екип от експерти на ниво. Това беше силата на неговото управление. И основното беше, че той не се интересуваше кой от каква партия е, а как работи. Повечето служители в общината бяха дългогодишни и доказани експерти от предишни администрации, които той не уволни, а работеше с тях. И винаги търсеше мнението на специалистите, никога не налагаше некомпетентни решения. Припомнете си само какви имена имаше в екипа си. Константинов, Долев, Делчева, Петкова, Девлетян, Божана го съветваше, Секулов, бог да го прости архитект Русев и още, и още. Затова и управлението му беше далеч, далеч пред следващите го гербери. Тотев посече почти всички, за да намърда калинките си в администрацията. Сега пак е същото и всички виждате пагубните резултати. Само респект към г-н Атанасов. Здраве и дълъг живот да има, той пак ще управлява Пловдив.

Отговори
11 1

Срамно е славчови фенове

22.04.2020 | 22:30

Егаси,колко къса е човешката памет.Дори славчовите фенове взеха да забравят какво направи Славчо за града.Верно,че човешката памет е къса,а гербаджийската пропаганда силна ,но този сериозен и почтен. мъж не заслужава това.

Отговори
12 1

До славчовия фен2

22.04.2020 | 22:00

Къде забрави иновия четвъртък пазара и другите ремонирани общински пазари.Къде забрави километрите ремонтирани тротоари,ама не с тотевото качество.

Отговори
11 0

До славчовия фен

22.04.2020 | 21:51

Абе,фен и твоята памет е къса.Къде забрави новото кметство в Тракия,къде забрави новия археологически музей с доказано най-добрата система за сигурност,къде забрави северния обходен колектор.Тотев щеше да прави южния,ама8години така и не го направи.Къде забрави цялата подменена подземна канализация на18 улици в капана иновото му осветление.Гордостта на тотев.Само,че там шаренийката се вижда,а не подземните комуникации.Къде забрави четирите напълно реновирани нови паркове.Къде забрави 17 те напълно ремонтирани обществени тоалетни,вътре дори сьс стая за повиване на бебета ивъзможността да се ползват и от инвалиди.Защото преди без тях пикаеха по ьглите на кьщите,а жените се дупиха по храстите да си облекчат човешките потребности.Къде забравяш,кой започна битката за европейска столица на културата,когато двама министри наБойко дянков и веждито,агитираха и то в Турция, че трябва да е София.Ех, славчов фен,човешко е хубавото да се забравя.

Отговори
9 0

Очевидец

22.04.2020 | 21:12

Оф, пак ли, ве. Стига вече с тия работи, кво направил Славчо. Всички знаят кво е направил. Спечели проекти за 200 милиона - Транспортен, Воден цикъл - тоя проект Тотев му видя сметката, едва сега ще започне да се реализира, за "работещия" интелигентен транспорт да не отваряме приказка изобщо, и него Тотев го "изпълни" брилянтно. Славчо остави пари за Модър-Царевец и за Пещерско шосе, ама новите ги похарчиха за чупливи плочки и тревички. 30 милиона жива пара имаше в хазната и нито един заем! Тотев какво направи, първата му работа беше да вдигне данъците. И после да натрупа дългове за над 65 милиона, че и още изчизат скрити, защото подписвал договори, без да има пари за тях. И сега общината е реално фалирала. Това е равносметката.

Отговори
14 1

До намръщенЪ от фен на Славчо

22.04.2020 | 21:05

Ей, как си приятелю намръщенЪ, къде изчезна, бе човек, такъв изявен трол на Тотев не се губи току така. Ха, добре си дошъл отново. Обаче, да ти кажа, не започваш много уверено. Ся, може ли такъв въпрос, като за първолаци: какво бил направил Славчо за Пловдив. Направо ще ме накараш да си троша клавиатулата, защото списъкът е бая, бая дълъг. Обаче, щом е за тебе, пиша. За един кметски мандат Славчо направи: Пловдив бе обявен за най-социалния град в България от синдикатите, в най-тежката криза от 2008 - 2011 Славчо намали данъците и вдигна събираемостта им до 92 процента, най-голямата в държавата. Даже Зико се гордееше, че в неговия район тогава, била даже 94 процента. 82 000 души се возеха с преференции в градския транспорт, яслите бяха безплатни, детските градини евтини. Славчо направи не две-три, а цели 150 нови детски площадки, построи 6 нови детски градини и 2 ясли, направи нови булеварди, като само по "България" имаше 1300 нови паркоместа, и още "Източен", "Марица - Юг", "Победа". Славчо ремонтира всичките мостове на града, че през дупките на Асеновградския надлез се виждаха линиите отдолу, а Адата беше леш. Направи и чисто нов мост на "Герджика". Тотев осем години обещаваше нов мост, ама не стана. Каквото другите обещават, Славчо вече го е направил, приятелю. Такава е реалността. И забележи, всички тези неща се направиха без нито един лев заеми, в условията на най-тежката криза и при най-ниските данъци в страната. Славчо ги умее тия магии на доброто управление. За разлика от вашите местни крадливи михлюзи. Да не говорим за цените на ремонтите и качеството им - каквото е направено тогава, не е мръднало. Само една софийска фирма се опита да му върти номера с качеството, обаче той направи експертизи и ги изгони като мръсни кучета - прекрати им договор за 10 милиона и половина. Това е прецедент все още, никой друг в България не го е правил. При Славчо беше така, той работеше за града и хората. За разлика от твоя приятел Тотев, който, верно, направи частични ремонти на някои отсечки от булеварди, но на баснословни цени, за безумно дълги срокове и на нулево качество. Е, верно, направи си фамилна финансова империя за стотици милиони. Това е разликата между тях - Славчо работеше честно и почтено за хората, а Тотев за себе си. Но пък затова пловдивчани го обичат и го подкрепят, а вас ще ви изгонят с камъни в най-скоро време.

Отговори
15 1

намръщенЪ

23.04.2020 | 17:50

Не съм фен и на Тотев, но много се прехласвате по СлаФчо

Отговори
0 5

Минчо

21.04.2020 | 21:25

Имате нереално високи изисквания към Зико. Той не става за кмет. Може да не е лош човек, но не го бива за управлението. Жалкото е, че градът продължава да затъва.

Отговори
8 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?