Следвайте ни

ОВОС-ът - още един бизнес за държавния чиновник

Уж всичко с инвестиционните намерения е точно, а въздухът в България става все по-мръсен

viber icon

18 месеца преди да гръмне скандалът с боклука, подготвен за изгаряне в ТЕЦ "Брикел" АД, екоинспекцията в Стара Загора е дала зелена светлина на Ковачки да хвърля отпадъци в пещите

Нито един инвестиционен проект в България - малък или голям, не може да мине без  една досадна бележка, издавана от местната екоинспекция.

С нея експертите удостоверяват дали при издаването на съответното разрешение за строеж, изграждането на технологичен цикъл или модернизация на съществуващ обект е необходимо да се извърши Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС).

На опашка за заветния документ се редят всички - от  представителите на Агенция "Пътна инфраструктура", когато започва строежът на поредната нова магистрала, до малкия земеделски стопанин, който иска да разшири законно обора си, за да отглежда 5-6 крави повече.

Под надзора на регионалните екоинспекции са държавата, общините, бизнесът, болниците и дори научните институти. А у нас е известно, че където има опашка, има и рушвет.

За реда, по който се преценява необходим ли е ОВОС, е разписана специална наредба. В нея ясно са описани всички стъпки, по които трябва да мине инвеститорът, за да получи заветния документ.

Предвидени са обществени обсъждания на съответните инвестиционни намерения, експертни оценки на бъдещите технологични процеси, на използваните суровини, на влиянието на крайния продукт върху околната среда, реда на събиране и съхранение на отпадъчните продукти и т.н.

Какво обаче показват данните от регистъра, който Министерството на околната среда и водите води за процедурите по ОВОС? Оказва се, че в много голям процент от случаите екоинспекторите преценяват, че съответните инвестиционни намерения не създават рискове за околната среда и ОВОС не е необходим.

В други случаи той не се налага, защото съответните инвеститори вече имат заветното Комплексно разрешително за работа, в което са разписани предписанията за спазване на екологичните норми. В този смисъл е странно защо тогава българските реки, планини, градове и села са толкова мръсни.

Проблемът, както в много други случаи у нас, е свързан с работата на чиновниците. И прословутите корупционни практики.

Последният пример за това как се прескачат буквите на закона е скандалът с боклук от Италия, за който има съмнение, че е предназначен за изгаряне. Завчера в офиса на „Траш юнивърс“ и в администрацията на „Брикел“ ЕАД влязоха прокурори от Варненската районна прокуратура.

Разследващите търсят връзка със складираните на порт Варна миналата есен 127 контейнера с отпадъци. Те са част от пратка на италианската „Дентиче пантелоне“ от град Салерно и са били предназначени за „Блацион“.

Съмненията на прокурорите са, че боклукът всъщност е предназначен за изгаряне в ТЕЦ „Брикел“ в град Гълъбово, собственост на Христо Ковачки.

Преглед на архивите на екоинспекцията в Стара Заг​ора обаче показва, че още през лятото на 2018 година от „Брикел“  АД са уведомили институциите за инвестиционно намерение, което предвижда именно изгаряне на неопасни отпадъци в пещите на ТЕЦ-а.

Експертите от РИОСВ са преценили, че във връзка с новите мощности дори не е било необходимо да се прави ОВОС, защото предлаганата технология за изгарянето на отпадъците и техният характер не предполагат замърсяване на околната среда и дори намаляват вредното въздействие от използването на въглища в пещите.

У нас отдавна се знае - не е луд този, който яде баницата, а онзи, който му я дава. И ако под ударите на закона днес са вносителите на италианския боклук и „Брикел“ АД, къде е отговорността на чиновниците, които с решението си  по инвестиционното намерение на практика са легализирали дейността по горенето на отпадъците в пещите на ТЕЦ-а.

Ако прокурорите се заровят в масивите на регионалните екоинспекции и се поинтересуват от някои несъответствия в доходите на служителите там и стандарта им на живот, няма да е трудно да установят, че в България  Оценката за въздействие върху околната среда отдавна се е превърнала в доходоносен бизнес.   

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

MOPU

MOPU

02.03.2020 | 18:48

Здравейте, това е да информирам широката общественост, че Жозе Луис, заемодател на частен заем, отвори финансова възможност за всеки, който се нуждае от финансова помощ. 5000 евро до 100,00 евро Ние предоставяме заеми под 2% лихва за физически лица, фирми и компании по ясен и разбираем начин и условие. свържете се с нас днес по имейл на ([email protected]) или ([email protected])

Отговори
0 0
А не ве

А не ве

19.02.2020 | 11:46

Експертите от риосв са в пъти по умни и интелигентни от разните политически убитаци и кръжащите около тях рояци безглави бизнесмени. Така, че що да не се възползват като виждат какво става

Отговори
4 0
Linda Mark

Linda Mark

19.02.2020 | 01:31

КАК ВЗЕМЕ МОЯТ ЗАЕМ ОТ ТОВА ВЕЛИКА КОМПАНИЯ Здравейте, скъпи мои хора, аз съм Линда Макдоналд, в момента живея в Остин Тексас, САЩ. В момента съм вдовица с три деца и бях заседнала във финансова ситуация през април 2018 г. и имах нужда да рефинансирам и да платя сметките си. Опитах да търся заеми от различни заемни фирми, както частни, така и корпоративни, но никога с успех, а повечето банки отказаха кредита ми, не попълвайте плячката на онези хулигани там, които ги наричат ​​заемодател на пари, всички са измама, всичко, което искат, е вашето пари и вие добре не чувате отново от тях, те ми го направиха два пъти, преди да се срещна с господин Дейвид Уилсън, най-интересната част от него е, че заемът ми беше прехвърлен в рамките на 74 часа, така че ще ви посъветвам да се свържете с господин Дейвид, ако интересувате се от получаване на заем и сте сигурни, че можете да му го върнете навреме, можете да се свържете с него по имейл ……… ([email protected]) Без кредитна проверка, няма консигнатор със само 2% лихва и по-добри планове за погасяване и график, ако трябва да се свържете с която и да е фирма във връзка с осигуряване на заем без обезпечение, тогава се свържете с господин Дейвид Уилсън днес за вашия заем Те предлагат всички видове категории заем, които те Краткосрочен заем (5_10 години) Дългосрочен заем (20_40) Заем за медиен срок (10_20) Те предлагат заем като Заем за жилище ............., Бизнес заем ........ Дългов заем ....... Студентски заем .........., Заем за стартиране на бизнес Бизнес заем ......., фирмен заем .............. и т.н. Имейл .......... ([email protected]) Когато става въпрос за финансова криза и заем, тогава финансовият заем на Дейвид Уилсън е мястото, което трябва да отидете, моля, кажете му, че г-жа Линда Макдоналд ви насочва Успех ................... ....

Отговори
0 2
Айде айде

Айде айде

18.02.2020 | 10:01

поредната платена статия, писана на едро, на българина никога не може да му угодиш

Отговори
1 0
Елена

Елена

08.02.2020 | 18:07

Да, ОВОС и предписанията, които вървят с нея са добър източник на средства! Част от причините са, че се прави изключително често с "копи- пейст", а след това никой не контролира изпълнение на препоръките. Шапка на тояга!

Отговори
9 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?