49

Трябва да сме готови за сблъсък Русия-НАТО

Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност и бивш зам.-министър на отбраната 

 

Войната в Украйна остава най-сериозната заплаха за сигурността не само на Европа, но и в глобален мащаб, тъй като всякакво развитие е възможно. Най-притеснителен е потенциалът тази война да излезе извън границите на Украйна с въвличане на страни - членки на НАТО, в този конфликт.

Русия има готовност да ескалира конфликта, неведнъж е използвала заплашителна реторика за използване на ядрено оръжие, включително и срещу западни държави.

А и военните действия водят до попадане на ракети, дронове на територии на натовски държави. Предвид този наистина много голям риск натовските държави се подготвят да защитят своите територии. За тези две години война Русия не успя да постигне първоначалните си цели да достигне Киев, да свали правителството и да инсталира свой марионетен екип.

В момента има известно стабилизиране на фронта - нито една от двете воюващи страни не можа и в момента не може да постигне решителна победа на бойното поле, за да може да приключи войната. Но е много важно Украйна да получи достатъчно средства за защита. Западът ще предоставя средства на Украйна, докато вижда шанс да се възстанови редът, нарушен от Русия. А и Украйна е страна партньор за Запада.

А и да не забравяме, че преди войната Путин постави условия за установяване на сфери на влияние в Европа, поиска НАТО да се изтегли от новите държави членки, което е абсолютно неприемливо.

Западът осъзна, че Русия е много сериозна заплаха

Русия е страна агресор, която е завладяла територии на основание фалшиво третиране на историята, което е изключително опасно за Европа и за света. Това е война срещу принципите, върху които градим нашия мир. На този етап Русия не създава никакви основания за преговори за постигане на мир. 

Провокация на Русия срещу НАТО е абсолютно възможна, затова ни трябва силен ЕС и силен Алианс. Не виждам скорошен военен край на конфликта. Русия има възможност да мобилизира много сили, получава оръжие от Северна Корея и Иран. Руската армия бомбардира украински позиции с 6000 снаряда на ден, докато украинците имат 1000-1500 снаряда.

Путин въобще не говори за мир, а за постигане на целите си - завладяване на цяла Украйна и установяване на проруски правителства там, което е абсолютно неприемливо.  

Много важно е, че има консенсус в позицията на България за подпомагане на Украйна и за това, че Русия е агресор. Това го нямаше в началото на войната. Тогава министър Стефан Янев каза, че НАТО няма да се разположи на българска територия, което беше опит да се саботира натовско решение за укрепване на източния фланг. Вече обаче имаме много силен консенсус за подпомагането за Украйна, което е инвестиция в собствената ни сигурност. Плюс естествено разполагане на натовски съюзници на територии на източния фланг, включително у нас, това е нашата защита.

За Европа е по-добре да инвестира в развитие на отношенията със САЩ, така че те да останат ангажирани с отбраната на Европа чрез НАТО. Европа сама не може да изгради собствена отбрана, а и САЩ имат нужда от съюзници заради сложните отношения с Китай. САЩ и Европа имат повече общи интереси, отколкото разделения.

Смятам, че се връщаме в състояние, характерно за Студената война -

да търсим защита. Това за нас естествено са НАТО и ЕС. Отношенията на Европа с Русия ще бъдат във фаза на конфронтация много дълго време. Да се надяваме, че тя ще е студена. 

Най-вероятният сценарий за решаване на конфликта в Украйна е замразяване. Мир трудно ще се постигне, защото това е свързано с решаване на много висящи въпроси, които на този етап нямат решение. В наказателния съд в Хага вървят дела срещу Русия за геноцида, извършван в Украйна. Освен ако не стане нещо в самата Русия. Путин няма да е вечен, но е неясно какво ще стане в страната след него.

Оцени новината

Оцени новината
3.6/5 от 9 оценки
3.6/5 от 9 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
19 коментара
На Баба му хвърчилото

На Баба му хвърчилото

10.03.2024 | 09:26

Драги ми евро-ге&чо, хващай шмайзера и- на фронта! Да те видим какви ще ги плещиш от там! Ако въобще оцелееш...

Отговори
0 0
555

555

28.02.2024 | 14:39

Мдаа, днес разясниха изказването на г-н Макарон , в техния парламент се изказаха , че ако бе спечелил ЛьоПен щели са да изпратят войски , но да се борят с Русия !

Отговори
2 0
МАРКО

МАРКО

28.02.2024 | 13:20

ДА ВОИНА ШЕ ИМА НО ТЯ ЩЕ Е НАРОДА СРЕЩУ ФАШИСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО, И ДА ЗНАЕТЕ АРМИЯТА Е С НАРОДА

Отговори
8 1
Левски

Левски

27.02.2024 | 19:59

Войната ще е Българския народ срещу продажното правителство и ще е бърза.Да живее Русия

Отговори
10 1
Читател

Читател

26.02.2024 | 09:58

Стига вече глупости. Четем виждаме и разсъждаваме. Ще има война, ако НАТО нападне, но ще използва европейците.

Отговори
6 1
Новите  евроатлантици

Новите евроатлантици

25.02.2024 | 18:11

Довчера казачок играха, а днес на метеното сраха.

Отговори
11 2
Дезертьор

Дезертьор

23.02.2024 | 16:53

Божилооов! Каска, противогъз и паласка - и на фронта! От когл ни пазиш ти, бе момче, в този твой измислен форум? У вас, когато си бил малък и сядо ти е пръднел посреднощ, ти си бегал в противоатомното скривалище на баща си... в мазето!

Отговори
20 4
За разлика от вас продажниците,

За разлика от вас продажниците,

23.02.2024 | 16:09

Путин е славянин и християнин и няма да посегне на България, защото знае, че българския народ обича Русия и е благодарен на братята руси, че са ни освободили от петвековното робство. Тези днешни случайници, застанали начело на държавата, много да внимават, че по-скоро тях ще трепаме, а не братята руси. Ама много да внимават в картинката!!!!

Отговори
23 7
Колумб

Колумб

23.02.2024 | 13:01

Много скоро Колумб пак ще открива Америка.

Отговори
17 4
Слава на Русия

Слава на Русия

23.02.2024 | 12:59

Никой няма да стреля по Русия а ще се обърне назад и ще стреля.По Джанките

Отговори
21 13

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?