Следвайте ни

Титанът Тотев изяжда децата си

И ако съгреши брат ти, иди, покажи вината му. Но това да стане между него и теб, насаме. Ако те послуша, спечелил си брат си. (Лука 17:3-4)

Вместо това кметът на Пловдив Иван Тотев като радикално богонепослушен човек реже жива плът. Решил е, че кръв ще се лее в Общината, но той ще излезе чист от мандата. Да, целта оправдава средствата. Каква обаче е целта на Тотев с отстраняването на вицето Кацарски и приятелския огън, с който кметът периодично обстрелваше съпартийците през годините? Кацарски си отива в името на "новите предизвикателства". Така поне пише в стандартното съобщение от Общината със задължителните за подобни случаи служебни благодарности към уволнения. Засега само можем да гадаем какви са тези нови предизвикателства и дали те са пред Община Пловдив, или лично пред Иван Тотев. Вариантите са много. Най-песимистичният гласи, че корабът потъва и кметът търси изкупителни жертви, за да оправдае провала си. Според оптимистичния Тотев си е върнал доверието в ГЕРБ и ще играе за трети мандат, но при едно условие - да изчисти партията в Пловдив от всички, за които е известно, че са гребали с пълни шепи от кацата с меда. Профилактиката под тепетата трябва да мине по модела от София с Цветанов и Апартаментгейт. Тя всъщност е на ход още с ареста на кмета на „Северен“ Ральо Ралев. Вариантът с третия мандат за Тотев обаче е толкова оптимистичен, че звучи като фантасмагория с елементи на черен хумор.    

За да оцелее, Тотев явно е готов на всичко. Кметът отдавна действа като титана Кронос, който изяждал децата си, защото Гея и Уран му предрекли, че един от синовете му ще го свали от власт. И Тотев унищожава всеки, който по някакъв начин надигне глава. Подобни акция, естествено, крият рискове - титанът да се задави, някой от приближените му да се укрие като Зевс и след време да му вземе престола или просто да пропее пред Темида, с което да прати Тотев в съвременния Тартар. 

Каквото и да цели акцията в Пловдив, в нейния край гражданите едва ли ще заобичат повече Иван Тотев. Защото отдавна знаят - рибата се чисти откъм опашката, но се вмирисва откъм главата. 

Руси Чернев

Главен редактор

Руси Чернев е завършил Българска филология. През 1992 г. започва работа във в. „Марица. В периода 1997-1998 е главен редактор на „Стандарт Пловдив“. От октомври 2013 г. е главен редактор на „Марица“.   Още

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?