Следвайте ни

Ерата на Автото свърши!

viber icon

Иван Тотев и Славчо Атанасов си станаха опасно близки по време на предизборната кампания и напускат заедно пловдивската политическа сцена.

"Колкото повече нещата се променят, толкова повече си остават същите", твърди Жан Баптист Алфонс Кар. Крилатата фраза на френския писател и журналист обаче бе опровергана по време на предизборната кампания и изборите за кмет на Пловдив. Да, почти всички, които най-кресливо настояваха за промяна на модела и се представяха за месии на доброто, си останаха по-скоро рицари на печалния образ. 

Почти всички кандидати за слава развяваха знамето на промяната, макар сами те отдавна да са част от политическата картина, срещу която уж се бореха в последния месец. Явно всички знаят какво правят политиците по света начело с Тръмп и здраво нагазиха в социалните мрежи. Там усетиха, че в града има огромен електорален ресурс в лицето на младите пловдивчани, които все още не са определили своите политически предпочитания. И кандидатите започнаха масово да хвърлят въдиците в нета, като всички заложиха на една стръв - "промяната". И сякаш всички "опозиционери" вкупом бяха минали през кабинета на д-р Енчев преди старта на кампанията, за да се явят с нови лица пред избирателите. Тактиката обаче не сработи и мислещите пловдивчани бързо разпознаха старите герои. 

Другото, което приравни всички опоненти на статуквото и вкупом ги унищожи, бяха еднаквите послания. Макар да използваха различни фрази, всички от т. нар. опозиция говореха за "модела Тотев", тромавата администрация, задкулисието, корупцията, мръсния въздух и ужасяващия трафик. Малко хора обаче повярваха, че онези, които обещават да поправят всичко това, знаят как да решат проблемите. По-внимателните слушатели пък бързо се досетиха, че всички основни кандидати, които говорят за промяната, всъщност са част от статуквото. По един или по друг начин, но трайно и натрапчиво.  

На финалната права в изборната надпревара останаха двама - Здравко Димитров от ГЕРБ и Славчо Атанасов /НФСБ-ВМРО/. И докато през цялата кампания новият кандидат на управляващата партия говореше конструктивно с идеята, че трябва да продължим развитието на Пловдив и да надграждаме, Атанасов отново настоя, че моделът трябва да се демонтира. И отново пропусна да признае, че всъщност е дълбоко свързан с въпросния модел като представител на партия, коалиционен партньор в управлението на ГЕРБ. 

По време на кампанията се случи и друго. Медиите, които най-активно лъскаха имиджа на "модела Тотев" през годините, обгърнаха с любов Славчо Атанасов и с всички сили громяха основния му опонент Здравко Димитров. В един момент излезе така, че Тотев и Атанасов са от един отбор, обединени на принципа "врагът на моя враг е мой приятел". Тактиката обаче не сработи, а с бюлетините си пловдивчани произведоха две добри новини в едно - ерата на Автото, чийто възпитаници са и Иван Тотев, и Славчо Атанасов, свърши. А двамата последни кметове и върли опоненти в предишните кампании заедно напускат пловдивската политическа сцена. И както се казва в онзи хубав филм - This Time Forever.

 

This time forever
This time forever
This time forever
Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?