Следвайте ни

Тежка зима в Пловдив, ако няма реформа в администрацията

viber icon

Александър Константинов, бивш зам.-кмет на Пловдив

В края на полугодието вече имаме достатъчно данни, за да разберем как се развива събирането на собствените приходи. Това е важно по две причини - да се изготви прогноза как ще се изпълни бюджета за текущата година и второ - от какви нива ще започне работата по подготовка на бюджета за 2021 г.

Ясно е, че общината няма да успее да събере планираните за тази година приходи. Администрацията вече направи една корекция на приетия през месец януари бюджет, като намали плана за собствените приходи от 164 млн. лв. на 159 млн. лв. Данните от последните 10 години показват, че през първите 6 месеца се събират 63-65% от собствените приходи. Това се обяснява лесно с приетата отстъпка от 5% при плащане на данъците и таксите до края на м. април, а за тази година до края на юни.

През първото полугодие се плащат и концесионните такси, дивидентите и други общински задължения. Например през първата половина година на 2019 година са събрани 81 млн. лв., а през втората половина 55 млн. лв. от общата сума от 136 млн. лв. Съотношението е 60% на 40%. Ако се спази същото съотношение, можем да прогнозираме, че общинската хазна ще събере едва 123 млн. лв. собствени приходи за 2020-а. Това отваря негативна разлика в бюджета от 36 млн. лв., която е твърде голяма, за да не се отрази върху цялата община.

С протести или без, в Пловдив ни очаква тежка зима, ако Общината не намери начин да оптимизира разходите за издръжка на администрацията

Данните за първото полугодие са следните: общо собствени приходи 74 млн. лв., разделени по равно - данъчни 37 млн. лв. и неданъчни - 37 млн. лв. Най-висока е събираемостта при такса битови отпадъци - при план 38 млн. лв. са събрани 24 млн. лв., или 64%. Най-ниска е събираемостта при данък от сделки на имоти и коли - при план 23 млн. лв. са събрани 10 млн. лв., или 43%. При данъка за недвижими имоти планът е 26 млн. лв., а изпълнение 15 млн. лв. /58%/, данък МПС - план 22 млн. лв. - изпълнение 12 млн. лв. /55%/.

От тези данни се вижда, че гражданите са били достатъчно коректни към общината и в голямата си част са платили своите данъци и такси. Затова и изпълнението в ДНИ и ТБО е най-високо. Неизпълнението в данъка от сделки се обяснява с пазарната ситуация и там общината не може да оказва влияние. Очевидно този данък няма да се изпълни в предвидените обеми до края на годината. Данък МПС е най-равномерно разпределен през годината, защото други нормативни документи задължават собствениците на коли да го платят - например техническите прегледи. Изостават и други приходи на общината - от наеми, от услуги, от такси и т.н. Точно тук общината има възможност да оказва влияние за повишение на приходите.

Данните показват, че средният темп на приходите от данъци и други приходи през първото полугодие е 12 млн. лв. месечно, разпределени по равно по 6 млн. лв. месечно. Ако приемем, че тази година няма да прилича на предишните 10 години и приходите ще се натрупват равномерно, се получава очакван приход от 144 млн. лв., който отново е по-малък с 15 млн. лв. от планираните 159 млн. лв. Това е в така наречения оптимистичен вариант, като песимистичният е около 130 млн. лв.

Обикновено летните месеци /юли-септември/ са най-слаби в приходите на общината. Темпът на събиране се увеличава през последните месеци на годината, но никога досега не е бил по-голям от приходите през първото полугодие. Кривата на събиране на собствените приходи е една и съща от много години и е лесно да се прогнозира темпът на събиране. Всичко това показва, че през периода септември-октомври ще се наложи сериозна корекция на общинския бюджет в посока намаление и на приходите и разходите.

По всяка вероятност ще се наложи корекция с около 20 млн. лв., която е лесно обяснима в приходите и много трудна за организиране в разходите. Те са основно за персонал, издръжка и субсидии, които трябва да бъдат гарантирани. Единствената възможност на администрацията е да реже от капиталовите разходи, които и сега са минимални. Може би администрацията ще анестезира хирургическата намеса, като раздели корекцията на два етапа - един през октомври и един през декември. Все едно резултатът ще бъде отчет на бюджета, близък до този в 2019 година - около 320 млн. лв.

През септември започва подготовката на бюджет 2021 година. Той ще бъде по-труден за балансиране от този за 2020 година. Разходите за персонал и издръжка ще се увеличат, а приходите няма откъде да станат по-големи. През 2021 година предстоят два важни избора - за парламент и президент. Управляващите, които и да са те, ще увеличат заплатите предизборно и това ще доведе до по-големи разходи за общината. В същото време никой няма да посмее да увеличи данъците и таксите точно в навечерието на изборите. Затова смятам, че намирането на баланс между приходи и разходи за 2021 година ще бъде много трудна задача. Резервите са в оптимизация на структурата на общината и персонала, но затова се иска много силна воля и ясна визия за управление. Ако кметският екип не намери сили за реформа и не получи подкрепа за нея в Общинския съвет, в Пловдив ни чака много трудна зима.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Шопа

Шопа

20.07.2020 | 11:38

Тази мантра я слушам всяка година от десрт годинини и... Какво е станало . Празни рафтове ,опашки за хляб ,месо , бензин, дискотека цяла България , долара 3000лв. ! Това беше при БКП-БСП Другарю. Или забравихте ? А за фалиралите банки при Др.ГЕЧЕВ .И ТОВА ЗАБРАВИХТЕ . Може да лъжите младите , защото незнаят . Но.. Останалите помнят и затова ви пращат в трета глуха при лъжливото овчарче .

Отговори
4 14
Реалист

Реалист

20.07.2020 | 09:04

Еми как няма да е трудна зимата то стана ли общинско дружество всичко беше разграбено и е разграбено още от времето на кмета чомаков по общинските дружества в Пловдив бяха разграбени унищожени и съсипани една общинска фирма не остана печеливша да печели пари и да има приходи всичко се разграби на сега общината няма откъде да печели това е позор чумаков започна Тотев го съсипа

Отговори
8 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?