1939

Тарикати срещу балъци в най-новия национален спор(т)

Умствени инвалиди. С това „прозвище“ са известни всички градски тарикати, които си маркират инвалидни места за свои, въпреки че нямат решение от ТЕЛК. За сметка на балъците, които имат право да паркират безплатно, защото наистина се борят с коварна болест или друг здравословен проблем, но не намират свободно място. 

Деленето на тарикати и балъци е най-актуалният национален спорт у нас. И още дълго ще се спори по въпроса, кой ще остави повече отп​ечатък в българския генофонд.  

Засега предимството определено е на страната на тарикатите, които може да са по-малко на брой, но пък успяват да си покажат магариите на всяка зебра, кръстовище и място за паркиране.  

В обичайна гледка в града под тепетата се превърна собственици на тузарски коли да газят правилата, да се мислят за богопомазани и да паркират там, където им е най-удобно. Ако може, да е на милиметър от вратата на мола, хипермаркета или фризьорския салон.

Тези често спират на пешеходната пътека пред забавачката, за да доставят наследника си директно до вратата. При това често без да гасят двигателя, за да дадат своя принос и за качеството на въздуха.  

Паркират на местата за инвалиди без никакво неудобство, а ако получат забележка от някой балък, показват мускули тялом и духом. 

А споровете в новия национален спорт често се нажежават до червено, защото реферите в лицето на държавата и общината си траят.  Ако всеки един, който е паркирал на инвалидно място, е видимо здрав и прав, бъде глобяван солено, процентът на нарушителите рязко ще намалее, защото тарикатът не обича да му бъркат в джоба.   

Със ситуацията в Пловдив в момента се получава така, че уж правим всичко да улесним инвалидите, а всъщност им създаваме повече трудности и главоболия, а накрая, за капак, им нижем скоби. Решението е само едно - повече инвалидни места и прецизен контрол, свързан с глоби с три знака. А дотогава, който изпревари, той превари.

Обикновено това е тарикатът.  

Всички останали сме балъци.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Когато инвалидността се проявява първо в главата

Когато инвалидността се проявява първо в главата

19.05.2022 | 10:51

"В социалните мрежи и в различни телевизионни предавания сме се нагледали на какви ли не безумия при паркирането на автомобили. В градинки, по тротоари, на пешеходни пътеки, на места за инвалиди и т.н. Днес, посещавайки един от пловдивските търговски центрове, станах неволен свидетел на две безумия, които се надявам да се случват все по-рядко. Нали все пак имаме претенцията, че сме цивилизовани диваци. Първото безумие, което е провокацията към този пост, всъщност е и желанието ми да бъде коригирано възможно най-бързо! Логично за мен е местата за паркиране на хора с трайни увреждания да са най-близко до вход/изхода на всеки обект, както и да са най-удобни за спиране. Във въпросния мол до вратата, която беше пригодена и с инвалидна рампа, има две паркоместа, отбелязани в синьо за хора със специални нужди, а в другия край на паркинга, в най-отдалечената му точка, бяха другите две места. Искрено се надявам тази недомислица да бъде поправена възможно най-скоро! Необходими са малко боя, няколко крепежни елемента, с които да се захване пътен знак Д21, както и голяма доза желание и човечност! Идва ред на второто безумие, което за съжаление е въпрос не толкова на недоглеждане, колкото на възпитание и то в най-ранна детска възраст. Докато вътрешно се възмущавах на нелогично маркираните инвалидни паркоместа в края на паркинга, на най-близкото до входа спря автомобил, на който му липсваше стикер за преференциално паркиране. От него слезе млада дама, която с бодра крачка влезе в сградата. Чудесната ѝ фигура с нищо не подсказа да има каквито и да било здравословни проблеми, осигуряващи ѝ специално място за паркиране. Надявам се и никога да не ѝ се налага да паркира осъзнато на подобни! Дано обаче четейки тези редове, тя или такива като нея си дадат сметка, че докато някой отнема правото на някой със специални нужди, инвалидите в главата ще са повече от тези в опорно-двигателната система! Нека бъдем човеци!" https://www.marica.bg/plovdiv/gradat/kogato-invalidnostta-se-proqvqva-parvo-v-glavata

Отговори
6 0
гражданин

гражданин

20.05.2022 | 07:22

Най-големият мозъчен инвалид е шефа на ОП то.Този човек е в основата на всичко което правят неговите служители!!!!

Отговори
1 0
ЪхЪ

ЪхЪ

19.05.2022 | 09:10

Джипарата може да е на инвалид, има много богаташки, които с пари си купуват инвалиден стикер, за да могат да паркират безплатно на синя зона и по булевардите. Знам доста такива умствени иналиди, държавата е виновна за това, най-малко 60-70% от колите, които са на инвалиди, са на напълно нормални и здрави хора.

Отговори
16 0
8888

8888

19.05.2022 | 09:38

АХЪЪЪ,В БГ НЯМА НАПЪЛНО ЗДРАВИ И НОРМАЛНИ ,ВСИЧКО Е ЛЕШ

Отговори
9 1

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?