Следвайте ни

Свободно падане в Царичината дупка на управленските неудачи

viber icon

АЛЕКСАНДЪР  КОНСТАНТИНОВ, БИВШ ЗАМ.-КМЕТ НА ОБЩИНА ПЛОВДИВ

Тенденцията на свиване на приходите в общината е толкова отчетлива, че и най-невежите по въпросите на бюджета се питат какво следва. Пандемията от коронавирус няма да си отиде светкавично, както се появи, а кризата около нея тепърва ще нанася икономически вреди. Анализаторите са единодушни за рецесия от 5 до 10% в следващите месеци. Пловдив не е някакъв остров на блаженството и ще бъде засегнат от тези негативни тенденции, които тук вече са факт. 

Какво показват отчетите за изпълнението на бюджета през първите 4 месеца на годината? (виж таблицата) 

Плановият процент за 4-те месеца е 33,33%. Изпълнението е средно 28%, а разликата в собствените приходи спрямо 2019-а е минус 17 млн. лв. За увеличението по този показател с 28 млн. лв. през 2020 година вече не се говори. Напротив - на дневен ред е въпросът ще се достигне ли дори миналогодишното ниво от 136 млн. 

Сериозен проблем е изпълнението на данъка от сделки. До момента приходите от него са 6 млн. лв. при планиран годишен обем от 26 млн. лв. Не се очертава в следващите месеци скок в сделките с имоти и коли, а това ще намали много собствените приходи. Подобна е ситуацията и в приходите от такси. В общинските сметки за местни дейности миналата година по същото време е имало 26 млн. лв., а сега са само 3 млн. лв. Това показва, че администрацията се движи по ръба на ликвидните си възможности. Разходите се увеличават само за сметка на увеличените държавни трансфери.

Администрацията явно оценява ситуацията и направи първа стъпка, като намали бюджета заради намалени собствени приходи. До края на годината ще са необходими още две-три стъпки в същата посока. Капиталовата програма обаче, дори да бъде занулена, не може да поеме като буфер цялото свиване на бюджета. Ще се наложат неприятни съкращения на разходи в културата, спорта, образованието и администрацията. 

Опозицията и някои вътрешнопартийни опоненти на кмета, разбира се, ще заложат на популистки лозунги, които ще галят ушите на тези, които чакат субсидии от бюджета.  Дилемата, пред която сме изправени, е кой е по-големият проблем - дефицитът на пари или дефицитът на управленски капацитет. Очаквано, проблемът е в Общинския съвет. Водени от интересите на партийните си началници, а и от ограничените си възможности да се справят с материята бюджет, съветници явно не разбират мащаба на кризата. А администрацията, от страх или заради същия популизъм, спестява цялата истина за дълбочината на кризата и се опитва да поддържа някаква розова илюзия за инвестиции и развитие.  

Въпросът е кой ще се изгуби пръв в Царичината дупка на управленските неудачи.  

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

До аФтора

15.05.2020 | 22:49

Какво ти пука за ПЛОВДИВ? Децата и внуците ти са в "омразния" запад като на всеки кУминист. Толкова години плю срещу Тотев и балансираните му бюджети а сега като панголин излезе от клоаката, като финансов вирусоносител. Но знаеш прекрасно, че раздутите приходи водят до задути разходи. И когато се "установи" , че не всички могат да се осъществят се заделят средства само за ...... Хайде да не се връщаме във времето на твоето " владичество". Кметът късно ще разбере КОЙ му е враг и кой приятел. Имам чувството, че се забавляваш с тежкия момент за ГРАДА ни.

Отговори
3 4

Християна

15.05.2020 | 19:17

Банда самовлюбени глупаци. Къде си г- н Б.Б. да ги видиш. И ние им се доверихме ...значи и ние сме глупаци.

Отговори
3 1

Пловдив

15.05.2020 | 19:14

Гола вода. Прости хора. Случайници. С алчни очички към всичко що върви добре Вижте новшя директор на местни данъци...

Отговори
4 0

Пловдив -2- онко

15.05.2020 | 19:10

Щом рещиха да посегнат към парите на КОЦ-а. Лечебно заведение- абсолютно нередно...срамът е всеобщ- дори за нас гласоподавателите.

Отговори
5 0

Христов

15.05.2020 | 19:08

Да, така е. И колкото е по некомпетентен "органа", толкова си мисили че е по лесно. Лесно няма. Трябват идеи- свежи, изпълними, които да увлекат гражданите. А не да видаш немощен и депресиран кмет, ненаясно, невежа...на такъв човек - какво доверие. Вижте му екипа... Трагедия. Огромно недоразумение.

Отговори
5 0

Станева

15.05.2020 | 09:52

Така е, когато партийни калинки правят бюджета! Копират миналогодишния и прибавят малко.

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?