Следвайте ни

Свирепо: Факирите на Първия или как се дават бонуси на кредит

viber icon


Навремето се разказваше следният виц с обичайните заподозрени:

По време на посещение в Индия завели Тодор Живков при най-големия местен факир. На Първия му доскучало от огненото шоу и подметнал, за да разведри атмосферата: И вашия го бива, но в България имаме 9 милиона факири - аз им давам заплати по 200 лева, те харчат по 300 и даже къщи строят.

Четвърт век по-късно факирите останаха 7 милиона и Първия е друг, но надлъгването продължава със същите трикове. Домакинствата реват, че едва свързват двата края. Вкъщи обаче имат по 3 телевизора, 2 компютъра и лаптоп, 4-5 смартфона, две коли и още куп джаджи от първа необходимост. Българите масово взимат заплати по 700 лева, но харчат 1000. За капак надуха до небето предпразничните обороти на фирмите за бързи кредити с брадварските лихви. Уж живеят бедно, а потребяват екстрите на модерния живот като за последно.

Същите хитреци се справят виртуозно и като разпоредители с обществени средства. Защото както народът си заслужава правителството, така и правителството си е баш като за народа. Всяко година бюджетът е на червено, Брутният вътрешен продукт едва пъпли нагоре, но никой не затяга колана на публичните разходите. Общините и редица държавни институции даже ще раздават бонуси за Коледа. БДЖ все така продължава да обгрижва доведеното си дете „Товарни превози“, което трупа по 100 млн. загуби годишно. Същото е дереджето в енергетиката и малкото останали държавни заводи. Хилядите общински фирми и предприятия у нас не произвеждат нищо, но гълтат доста нещо. Реформа в държавната администрация е като онази в гробището - не започва, защото акцията не е популярна и няма подкрепа отвътре. Наскоро четох, че у нас в печеливши фирми, които реално захранват бюджета с преки и косвени данъци, като собственици и наети служители работят едва 800 000 души. Още толкова се трудят в дружества, които едва кретат, но все пак си плащат ДДС-то и осигуровките. Тези милион и половина мохикани хранят цялата армия от управници, чиновници, военни, полици, магистрати и всички останалите от непроизведствената сфера. На техен гръб са още пенсионерите /защото нашата осигурителна система е разходопокриваща и в нея няма натрупвания от предишни години/, безработните и 90% от братята роми.

Никой обаче не говори за това. Само от време на време на властовия небосклон се появява някоя нова звезда, която си позволява да напомни на съпартийците си - ние сме тук, другари, не за да благоустрояваме роднините, а да благоустроим Родината. Ако обаче този особеняк натрапчиво настоява, че трябва да харчим толкова, колкото сме изкарали, веднага се намира друг факир, който да му ритне стола. И да седне на него с по-хубави обещания.

Ако на някого представлението не му харесва, да напуска цирка през Терминал 2. Тук шоуто ще продължи, дори факирите да останат 5,5 милиона. Само сценаристите да не ударят на камък и през терминала да се изнижат онези милион и половина, които с яко бачкане хранят останалите. Тогава, който и да е новият Първи, спасителните пояси няма да има. Да не говорим за коледни бонуси.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

да ама не

да ама не

19.12.2015 | 15:27

няма да влизам в подробности защото си пълен глупак и да ти се обяснява няма да ти стане ясно. Идва НГ,наяж се и се напий с тъй богатия,описан от теб,народ,вдигнете си наздраве с всеки срещнат по улиците и си пожелайте богатството ви да се множи!

Отговори
0 0
Да

Да

19.12.2015 | 13:23

Евала - едно към едно ...

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?