71

Старите партийни лидери - в девета глуха, новите в Пловдив никой не ги познава

Бившият заместник-кмет на Пловдив Александър Константинов написа във фейсбук тъжен коментар за съдбата на някогашните партийни лидери от годините на прехода в Пловдив, които отдавна са забравени. И направи констатацията, че новите градски водачи на политически формации пък никой не ги познава.

Вижте публикацията на Александър Константинов в социалната мрежа:

Имаше един филм "Уморените коне ги убиват". В политиката няма никаква жалост, изхабените политици ги изпращат в нищото. Преди местните избори така се изпрати в пенсия несменяемият лидер на пловдивският ГЕРБ Иван Тотев, а вчера това се е случило и с варненския лидер Портних. Софийската кметица Фандъкова, която управлява три мандата, също замина в глухите килери на партията на Борисов. Така може да си спомним за десетки кадри на ГЕРБ от Фидосова до Цветанов. Тази кадрова политика не е патент само на една партия - това е безжалостната практика на всички партии.

   Някой спомня ли си за лидерите на СДС от 90 те години - Андонов, Пописаков, Александър Дяков, Гърневски и т.н. Някой спомня ли си за лидерите на БСП от 90 те - Петко Царев, Григор Станков, Борис Стоянов, Пламен Червеняков и т.н. Някои спомня ли си за лидерите на НДСВ, Атака, НФСБ, ВМРО и още поне десетина партии, които определяха политиката на града.

   Проблемът е, че новите лица, които замениха старите лидери са много по безлични и неизвестни за обществото. Ако сега спрете един пловдивчанин на улицата и го помолите да назове десет лидера на политически партии в Пловдив, той едва ли ще ви каже и двама. Политиката толкова се централизира, че от местните лидери в града нищо не зависи. Всичко се решава от десетина души в София, които периодично благововоляват да дойдат за среща с "актива" и да "спуснат" правилните директиви?!

     Местните организации са свиха до стотина активни членове, които се разделят на две групи - носталгични стари кадри и амбициозни млади кариеристи, търсещи социален асансьор в политиката. Първата група прогресивно намалява по естествени причини, а втората не се увеличава, защото асансьорите са малко. Мечтата на всеки местен кадър е да стане общински съветник или депутат, защото там и пари дават, и трудов стаж се трупа без особен труд. Четири години гарантиран доход е мечтата на много безработни политици от местен мащаб.

   Пирамидата на местните политически организации е стъпила на определена група идеологически мотивирани хора, които нямат социална реализация и не са постигнали професионална кариера в своя живот на база знания, умения и качества. Докато не обърнем обратно пирамидата и не предложим в такива местни органи, като Парламента и Общински съвет, признати от обществото професионалисти, ще наблюдаваме избори с 30% активност.

Единственият начин да активираме обществото да гласува е да предложим за общински съветници, депутати и други държавни длъжности професионалсти доказали в своята професонална кариера своите качества на лидери. Как ще се постигне това не знам, може би с мажоритарна избирателна система или в по свободен избор чрез преференции без ограничения. Най лесното е да си живеем в блатото и да не правим нищо.

Оцени новината

Оцени новината
1/5 от 2 оценки
1/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
6 коментара
Димо

Димо

26.02.2024 | 00:31

Старите и новите са вредни за града. Заботачиха град като Пловдив за двадесет години напред.

Отговори
9 0
Ура за Бебето

Ура за Бебето

25.02.2024 | 18:43

Още му се иска! Той пък никога не е бил лидер. Винаги на сянка и на хранилка. Сега му е мъчно, само на пенсийка. Бебето ги изработи всички.

Отговори
13 0
Анализатор

Анализатор

25.02.2024 | 10:02

Време е и такива като Титюков, Каназирева, Кисьов и сие да напуснат политическата сцена.

Отговори
17 0
Тоя дъртак какво иска?

Тоя дъртак какво иска?

23.02.2024 | 23:38

Да му построят паметник до Альоша? Животът върви напред. Емоциите са за тебе, но не ни занимавай с глупости.

Отговори
19 5
rtytry

rtytry

23.02.2024 | 18:13

Искaте луд сeкc за 3 чaса, силнa еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишeн теcтoстеpон! Тaзи подoбpeна фоpмyла на Bиaгpа вече е бeзопаcна на всяка възpаст! Не пpопускайте шанса да направите ceкcа си незабpавим..--- https://da.gd/menx

Отговори
2 3
Ламби Камбев

Ламби Камбев

23.02.2024 | 18:01

Шаше,ми забрави тебе си ,един ,друг ,още двама и Захари Георгиев,Тодор Петков,Георги Гергов,Петко Царев …..и така до края на света…!

Отговори
21 2

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?