Следвайте ни

Спортът в Пловдив като Цезар - преди да стане на салата, е бил император

viber icon

Малко повече от месец преди общинарите в Пловдив да се изтипосат, я пред кметството, я в заседателната му зала, за да се снимат с героите ни от Олимпиадата, те решиха да ги подпомогнат с по 5000 лева.

Похвална инициатива, само че по никое време. 

Четиримата ни олимпийци от Пловдив - Йосиф Миладинов, Диана Петкова, Габриела Петрова и Янислав Герчев, са към края на подготовките си. Те вече резервират хотелите и купуват билетите за Токио. И никой не ги пита лесно ли е да се самофинансираш преди Олимпиадата и чак след като покриеш норматива, да получиш планираното от държавата и отделеното от общината.

Хубаво е да се плаща за свършена работа, но как спортистите да я свършат, като нямат пари за подготовка! 

Убеден съм, че в Общината от обща култура отлично знаят, че преди Цезар да стане вид салата, е бил император. Знаят и как да боравят с цифрите. 

Та да си дойдем на думата. Точно 14 процента от бюджет 2021 са отделени за култура и спорт. Лошото обаче е, че в спорта тазгодишните пари са намалени с 300 000 лева, а тези за култура за първи път надхвърлиха сумата от 2 милиона, без да броим онези от бюджета на Фондация "Пловдив 2019" и другите милиони за държавно делегираните дейности на двата театъра, операта и музеите.

Не съм си и помислял да противопоставям културата на спорта, нито пък че парите за изкуство са много. Знам, че парите за спорт са малко.

Пловдив като най-спортния град винаги е раждал големи шампиони. Ако обаче продължава по този начин, това няма да е задълго. Преценете сами - само четирима от 42-ма участници в Токио са от Пловдив.

А иначе, гответе се за голямо посрещане и снимки пред общината идния месец. Особено ако има и медал с пловдивски адрес. 

 
Юлиян Ангелов

Юлиян Ангелов

Журналист - екип "Спорт"

Юлиян Ангелов от юни 1992 година работи в спортния екип на вестник "Марица". Към момента и за Спорт в marica.bg.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?